Tvätt-tips - Gorenje

Tvätt-tips

Det har hänt mycket sen tvättbrädans tid. Tvättmaskinerna flyttade in på '60-talet. Torktumlarna kom lite senare. Och i dag finns bägge dessa i de allra flesta hem. Men tyvärr följde den kunniga tvätt-madamen inte med på köpet.

Vad gör man när den vita duken har gulnat? Vad gör man när en pytteliten röd strumpa lyckats missfärga hela linnesamlingen? Hur undviker man att tygets färger bleknar? Hur kan man vara säker på att kulörta tyger inte längre färgar av sig? Hur mycket tvättmedel behöver jag egentligen använda? Vad tycker miljön om att jag tvättar på 90°C med en extra sköljning? Och är det något jag ska tänka på innan jag trycker på startknappen? Allt detta skulle vilken tvätterska som helst kunna svara på, men har du problem med att få tag på en kan du istället välja detta hjälpsamma alternativ: Läs vidare!

Så gör du för att din broderade duk ska bli vit igen – och inte gul

Låt den få skvalpa runt
Det är trist när den duk du broderat till sommaridyllen plötsligt ser gul och fläckig ut. Men duken kan bli fin på nytt. Först lägger du den i blöt: Koka upp 10 liter vatten. Tillsätt 0,25 dl soda. Låt vattnet svalna av och lägg duken i blöt 12 timmar. Sen är det dags att koka: Koka upp 10 liter vatten i vilket du tillsatt 10 msk tvålflingor. Lägg i duken i vattnet när detta nått 60°C. Låt duken skvalpa runt i 20 minuter. Skölj i vatten i 3 omgångar (sista sköljningen helst i avmineraliserat vatten). Nu är duken vit igen.
Optiskt vitt – en synvilla

Optiskt vitt är faktiskt en slags synvilla som får gulnad eller gråaktig vit tvätt att se vitare ut än den är. Bakom synvillan ligger en grupp ämnen som går under beteckningen optiskt vitt. Dessa ämnen omvandlar en del av solens UV-strålar till synligt vitt ljus med en kortare våglängd.

Så tvättar du dina kläder för hand

Följ handtvättanvisningen
  1. Välj tvättmedel beroende på typ av tyg och följ doseringsanvisningarna på paketet.
  2. Tvättmedlet ska vara helt upplöst i vattnet innan du lägger i tyget, och hela tyget ska vara täckt av tvättvattnet.
  3. Flerfärgat tyg bör endast ligga i blöt i ca 10-15 minu- ter. Vitt och enfärgat tyg kan ligga i blöt 1-2 timmar, eller över natten. Vissa känsliga tyger tål ej blötläggning, t.ex. ylle och silke.
  4. Skölj tyget ordentligt i ljummet vatten ett par gånger.
Torka i handduk

Speciellt ylle håller fasonen bäst om du torkar det på en handduk. Gör så här: Ta plagget då överskottsvattnet fått rinna av. Jämna till formen. Lägg ylletröjan på tork i rumstemperatur på en ren och torr handduk.

Så gör du för att ungarna ska få tumla runt bäst de vill oberoende av väder

Låt overallen tumla runt

Lerpölar, vattenpussar och snötäckta backar har alltid haft en speciell dragningskraft på små barn. Därför blir det problem om overallen mist sina vatten- och smutsavvisande egenskaper bara för att den har tvättats så ofta, och just den typen av plagg måste ju tvättas titt som tätt). Vad gör man nu? Ge overallen en åktur i torktumlaren sedan du tvättat den (förutsatt att den tål torktumling förstås) så återfår den sin skyddande förmåga – och den lille spillevinkern sin rörelsefrihet. Inte nog? Köp impregneringsmedel och häll det i förtvätten så är plagget impregnerat igen.

Dyngsur

När de små stiger in genom dörren och riktigt smutsat ned sina kläder är det bra att ha ett speciellt blötläggningsprogram – och det har ju naturligtvis Gorenjes tvättmaskiner. Här får kläderna ligga i blöt och snurra runt i trumman i 1 timma innan maskinen direkt går över till att tvätta på det önskade gradtalet. På så vis slipper du att tvätta kläderna två gånger för att få dem rena.

Så tar du bort ljusröd missfärgning på ett miljövänligt sätt

Koka med citron

Det är inte alltid nödvändigt att ta till starka medel som t.ex. nyckfulla avfärgningsmedel. En harmlös citron ger faktiskt samma effekt – och den skonar både miljön och andningsorganen eftersom den inte är skadlig att inandas. Så nästa gång du råkat lägga de vita strumporna bland allt det röda som ska tvättas, gör då så här: Koka strumporna i en gryta tillsammans med ett par skivor citron. Citron är ett naturligt blekmedel.

Rosa nylonstrumpor?

Missfärgad nylon: Blanda 6 msk maskindiskmedel och 3 msk blekmedel i 5 liter mycket hett vatten. Låt svalna av till rumstemperatur och lägg därefter nylonplagget i blöt i minst en halvtimma.

Så undviker du att färgat tyg bleknar

Tvätta i saltvatten

Användning och tvätt kan slita hårt på tyget i kläderna. Resultatet är att tyget börjar se blekt och slitet ut, även om det nästan är nytt. Vad gör man nu? 1 Slänger kläderna och glädjer sig över att ha fått en förevändning för att shoppa, eller 2 Vidtar förebyggande åtgärder. Enligt ett gammalt tvättråd går det att bevara färgerna i ett fär- gat tyg genom att lägga plagget i kallt saltvatten före den första tvätten. Använd en handfull salt till en hink vatten.

Salt är bra till mycket

Salt är användbart till många olika saker. Till grillkol (häller man salt på grillkolen så ryker de mindre och dessutom håller sig glöden längre). Till blommor (nyplockade blommor håller sig längre om man lägger lite salt i blomvattnet). Till ägg (lägg lite salt i kokvattnet så blir äggen lättare att skala).

Så gör du för att velourkjolen inte ska se matt ut

Vänd ut och in på allt

Velour tillhör gruppen sköra textilier. Och ömtåligt innebär att det ska behandlas varsamt. Gör därför så här nästa gång det är dags för velourkjolarna att ta en svängom i tvättrumman: Vänd dem ut och in. På så sätt skyddar du den luddiga ytan mot slitage och att det uppstår noppor. Det kan vara riktigt påfrestande för tyget att kastas mot trumman och de andra klä- derna, igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen, och igen..

Elektrisk bordsduk?

Om du vill undvika att velour blir elektriskt – använd sköljmedel. Sköljmedlet tar bort den statiska elektriciteten i tyget. Och om du inte ska tvätta plagget innan det ska användas? Ta en vattenflaska med spraymunstycke och spruta på lite sköljmedel blandat i vatten. Lägg aldrig velour i torktumlaren!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev