Tørt – og hvad så? - Gorenje

Tørt – og hvad så?

Varför köpa kvalitetskläder, sköta dem väl, tvätta dem efter konstens alla regler osv., om du ändå ska servera dem som mat för malar eller stryka bort alla goda avsikter?

Det kan vara rätt besvärligt med kläder. Just som man vikit kläderna snyggt och staplat dem i små högar; pappas, mammas, Christoffers, handdukshögen, köksgrejer osv. och tyst tänker för dig själv ”Så där ja, det var det det, nu har jag varit duktig”, hopar sig genast nya problem. Hur är det nu med skjortorna? Hur ska de strykas? Och slipsen, tål den att strykas tro? Men vad är detta för några hål, det har väl inte gått mal i garderoberna!!!??? Hur blir man av med mal? Och kan det verkligen vara bra för innemiljön att torka kläderna inomhus? Det får du svar på här.

Så torkar du kläderna bäst om någon i familjen lider av pollenallergi

Använd torktumlare

En torktumlare är ett ovärderligt hjälpmedel när man ska torka kläder i ett hem där det finns de som lider av allergi. Speciellt gäller detta om man är allergisk mot pollen. Under pollensäsongen är det ju inte bra att torka kläderna utomhus eftersom pollen då fastnar på de rena kläderna och sedan följer med in i bostaden. Med en torktumlare slipper man också att hänga kläder på tork i badrummet i ”nödsituationer”. Det senare är nämligen inte lämpligt eftersom luftfuktigheten då ökar vilket ger grogrund för uppkomsten av mögel och kvalster.

Håll torktumlaren ren

Använder du en maskin för att torka dina kläder, kom då ihåg att rensa filtret efter varje torkning så att inte luftcirkulationen försämras. Ansamling av ludd i filtret utgör även en brandfara

Så blir du av med mal och får en härlig doft i garderoberna

Plocka lavendel

De allra flesta tycker nog att lavendel luktar härligt. Men det tycker däremot inte mal. De fullkomligt hatar lukten av lavendel. Så om du vill slippa att få mal i kläderna, rekommenderar vi att du lägger en handfull lavendel i en bit muslin (ett fint ylletyg) och binder ihop det hela till en påse. Gör flera stycken så att du har en påse till var och en av alla dina lådor och garderober. Förutom att hålla malen borta sprider lavendelpåsen dessutom en romantisk doft till kläder och sänglinne.

Som utsmyckning eller för att få det att lukta gott

Egentligen är det synd att stoppa undan lavendeln i en påse. Lavendel är ju härlig att stoppa näsan i eller att stryka mellan fingrarna – om man vill ta doften med sig. Om du absolut vill binda den, bind då små buketter och placera dessa runt om i huset eller arrangera dem med ett par värmeljus.

Så slipper du skrynkliga kläder på affärsresan

Följ vår guide

Börja alltid med de minsta delarna: Kragar, manschetter, ärmar och till sist själva ”kroppen”. Om du inte har något ångstrykjärn kan du använda en vattenflaska med spraymunstycke eller en fuktad tygnäsduk som du placerar på det du ska stryka.

  1. Fäll upp kragen och stryk både på dess fram- och baksida.
  2. Stryk manschetterna både på fram- och baksidan.
  3. Stryk ärmarna både på fram- och baksidan. Ärmarna placeras så att strykvecket hamnar längs sömmen.
  4. Stryk axelpartiet.
  5. Stryk bägge framstyckena mellan knapparna och fickan.
  6. Stryk ryggen.
Stryk inte slipsen

Lossa alltid din slipsknut när du lägger av dig slipsen (fuskknutar med resårband visar bara att du inte kan knyta slipsen själv, och att din mamma är på resa) och låt den hänga över natten så att den kan räta ut sig. Tänk inte ens på att stryka din slips eftersom den snabbt blir blanksliten. I absoluta nödfall kan du ge den en snabb strykning på baksidan med ett ångstrykjärn.

Så slipper du ha skrynkliga kläder på affärsresan

Bada eller spraya

Har kläderna blivit skrynkliga av att ligga i resväskan, och saknar du tillgång till strykjärn? Pröva att hänga upp de skrynkliga kläderna i badrummet och sätt på varmvattnet. Stäng alla dörrar och fönster i badrummet eftersom det är ångan från det varma vattnet som tränger in i kläderna och får bort vecken. Är du på resa och inte har tillgång till ett badrum kan du pröva med att ta med en vattenflaska med spraymunstycke. Spraya plagget med vatten och låt det

Engångstvättlapp

Kläderna i en resväska är ofta skrynkliga och har fått veck när man ska packa upp dem. Du kan ofta lösa problemet genom att lägga engångstvättlappar av skumgummi i vecken innan du viker ihop dina kläder. När du sedan packar upp kläderna är de redo för klädhängaren eller att läggas i lådan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev