Rengöring - Gorenje

Rengöring

Varför hålla på med kräftstjärtarna i timmavisför att kunna servera den mest överdådiga bouillabaisse – på ett matbord som myllrar av myror? Varför hålla på att trolla fram en läcker mangosorbet om det enda dina gäster ändå kommer att komma ihåg är den stank de kände från kylskåpet när du tog ut desserten.

När allt kommer omkring kanske det inte är så dumt det där med hushållsskolor i Schweiz ändå. Rengöring kan nämligen vara en knepig uppgift. Hur gör man t.ex. för att få upp dammet på ett bra sätt och inte bara cirkulera runt det i luften en liten stund? Hur blir man egentligen av med myror utan att använda gifter som tar halva golvet med sig? Och hur blir man av med det röda rödbetsspadet som sitter så hårt på händerna? På de följande sidorna får du svar på dessa frågor och dessutom fler rengöringstips.

Så minskar du dammet när du gör rent köksgolvet

Strö ut teblad
Te är bra till mycket. Bland annat är det bra för dammallergiker och andra husliga själar som faktiskt önskar bli av med dammet och inte bara sätta det i cirkulation i luften en liten stund, innan det åter landar och bildar tussar i ett annat hörn. Enligt ett husmoderstips ska man kan strö ut fuktiga teblad på trägolvet. Tebladen hjälper till att hålla ihop dammet när man gör rent golvet. Samma trick kan du använda dig av om du ska ta upp aska eller annat som lätt flyger av sopskyffeln.
Lite om sopborstar
Även köksborsten måste göras ren. Tvätta den i såpvatten någon gång ibland och låt den torka med borsthuvudet vänt uppåt. Eventuellt kan du ställa den i duschen och låta den droppa av där. Din borste bör aldrig stå på borsten, för då böjs dessa. Eventuellt kan du hänga upp borsten på två skruvar.

Så här håller du myrorna borta från köksskåpen

Pynta med mynta
Kryllar det av myror i köksskåpen, är detta ett tecken på två saker: Det är vår. Något måste göras. Du har flera möjligheter att välja mellan. Du kan ty dig till något av de starka medel som bekämpar myror, men samtidigt också riskerar att skada matvaror, husdjur och nyfikna barn. Läs i så fall noga vad det står på etiketten – innan du väljer medel. Eller så kan du använda dig av ett gammalt råd som att pynta med mynta. Om du hänger upp grenar av torkad mynta i köksskåpen så håller sig myrorna borta. Du kan också plantera mynta i närheten av dörrar och fönster, så stannar myrorna på utsidan.
Myror sladdrar
Myror är skadedjur, men trots namnet är det få som åstadkommer någon egentlig skada. Men de sladdrar! När en myra híttar ett födoämne, lägger den ett ut ett doftspår för de andra myrorna så att även dessa ska kunna hitta fram till födan. Smart – men ack så irriterande.

Så undviker du att det luktar illa i kylskåpe

Njut ditt kaffe – använd sumpen
Om lukten av t.ex. ost, lök eller fisk satt sig i kylskåpet, kan du bli kvitt den genom att återanvända kaffesumpen från din kaffebryggare. Ställ helt enkelt in en skål med kaffesump i kylskåpet och låt den stå där ett slag. Det dröjer inte länge innan all unken lukt har försvunnit. I annat fall är det bara att sätta igång med slitgörat. Häll en kapsyl desinficeringsmedel i 1 liter vatten, rengör och torka av alla delar som inte är av metall.
Filter eller slitgöra?
Vill du ha ett luktfritt kylskåp? Välj då ett kylskåp från Gorenje med ett FRESH’n’COOL-filter. Det tar bort alla obehagliga lukter i kylskåpet. Filtret är enkelt att använda och kan sitta kvar i 3 månader.

Så avlägsnar du unken lukt i kylskåpet när det inte räcker med kaffesump

Smörj in med filmjölk
Usch! Trots frenetisk rengöring finns det ändå kvar en svag men obehaglig, lite syrlig lukt när du öppnar kylskåpet. Använd filmjölk!

Gör så här: 

  1. Töm kylskåpet.
  2. Gör rent i kylskåpet med lite diskmedel och en svamp.
  3. Använd lite hushållspapper och smörj in insidan av kylskåpet med filmjölk.
  4. Sätt försiktigt tillbaka hyllorna på plats igen och placera tillbaka dina matvaror i kylen. Låt filmjölken sitta kvar tills nästa dag. Töm nu kylskåpet igen så att du kan ta bort den filmjölk du gnidit in. Tvätta bort filmjölken från kylskåpets insida.
  5. Njut av att åter ha ett rent och väldoftande kylskåp.
Lite om antibakteriellt skydd
Bakterier finns överallt där det finns mat. Därför är det en god idé att ha ett antibakteriellt skydd. Alla kylskåp från Gorenje har ett sådant. I dessa är det ett speciellt silverbelagt material som förhindrar utvecklingen av skadliga bakterier på kylskåpsväggarna.

Så rengör du din frys

Det finns inga genvägar
När du ska rengöra din frys finns inget annat att göra än att förlita sig på den klassiska kombinationen av vatten, diskmedel och våta fingrar. Det finns nämligen inga genvägar, inte heller några trolleriformler. Utvändigt gör du så här: Rengör skåpet med en blandning av vatten och diskmedel. På plast och lackerade ytor får man aldrig använda skur-, lösnings- eller specialmedel som är avsedda för rostfritt stål eftersom dessa kan repa och skada ytorna. Invändigt gör du så här: Gör rent skåpet med ljummet vatten till vilket du tillsatt 1-2 skedar ättika.
Kom ihåg: Först måste du dra ur kontakten
Finns det is i frysen, måste du ta bort den. Det kan man göra på lite olika sätt beroende på vilken frys man har. Om du har ett No Frost-frysskåp från Gorenje är det bara att dra ur stickproppen innan du rengör frysen. Har du ett vanligt frysskåp, måste du först avfrosta det.

Så blir du av med lukten i dina sillburkar

Lägg dem på kylning
Lockförsedda glasburkar är återvinningsbara förpackningar. Här kan lille Per ha de skalbaggar han samlat in i trädgården. Här finns utrymme för pappas skruvar och spikar. Här kan storasyster kan lägga sina pärlor. Så låt inte den förhärskande lukten av sill/kaviar/saltgurka sätta stopp för dina goda avsikter. Sedan du rengjort glasburkarna, lägger du dem helt enkelt i frysen – glasen för sig och locken för sig. Efter ett dygn är bakterierna, och därigenom även lukten, borta.
Utrymmesbrist? Gör ett ”glastak”
Så står du där med rena glasburkar, praktiska för förvaring av allt möjligt, men var ska du ställa dem? Har du utrymmesbrist kan du skruva fast locket i taket och därefter skruva på burken på locket. På så vis slipper både prylarna och burkarna stå och ta plats.

Så gör du enkelt rent i dina kökslådor

Fram med en nylonstrumpa
Du kanske undrar vad en nylonstrumpa egentligen har med rengöring att göra. Det hela är mycket enkelt och inte speciellt pikant. Vill du göra rent i dina kökslådor utan att behöva ta bort knivar, gafflar, skedar, gummiband, påsklämmor och allt annat du förvarar där, kan du sätta en nylonstrumpa över mynningen på dammsugarröret och gå loss med dammsugaren. Nylonstrumpan gör att det bara är dammet som följer med. Samma teknik kan du använda dig av när du ska göra rent i lek-sakslådan osv. En annan fördel är att lådan inte repas lika lätt.
Dammsug även bakom kylskåpet
Kondensatorn på kylens/frysskåpets baksida ska alltid vara ren och fri från damm och liknande. Därför måste du någon gång emellanåt torka av kondensatorn med en fuktig trasa, eller använda dammsugaren.

Så får du glashyllorna rena utan ränder

Polera med citron
Glas är ju väldigt modernt. Glasbord. Glashyllor. Glasdörrar. Men det kan vara ganska tidskrävande att göra rent, det uppstår lätt ränder efter handrörelserna med putstrasan. Om du gnider en halv citron mot glaset och torkar av med papper, får du ett rent och snyggt glasbord – helt utan några ränder.
Massor av flugor?

Citroner är bra till mycket. Lägger man några citronskal i fönstret, sägs detta kunna hålla flugorna borta.

Så avlägsnar du kalk utan att behöva skrubba och skura

Bomull + ättika gör jobbet
Har du ofta kalkavlagringar runt vasken? I dina kastruller? Eller på andra irriterande ställen? Köp då en flaska ättika. Doppa stora eller små bomullstussar i ättikan och lägg dem på kalkfläckarna. Låt stå över natten och gör sedan rent. Vips så har du blivit av med alla de fula fläckarna – allt medan du sov din skönhetssömn! Dessutom med hjälp av ett billigt rengöringsmedel! Är kalkbeläggningen svår, kan processen behöva upprepas.
Rensa kylen med en bomullspinne
Utloppsrännan, som sitter placerad under kylelementet på den bakre väggen i kylen resp. frysen, fungerar som ett uppsamlingstråg för kondensvatten. Därför måste denna ränna hållas ren och fri från matrester. Kontrollera med jämna mellanrum att utloppsrännan är ren. Är den inte det, kan du rensa den med en tandpetare eller bomullspinne.

Så slipper du få röda fingrar av rödbetsspad

Vrid i citron
Det finns inget som hemlagade rödbetor, men ack vad de grisar ned. Och röda händer går inget vidare ihop med aftonklänningen i kinesiskt silke eller de högklackade Versace-skorna. Så vad gör man om man inte kan få bort färgen genom att skrubba och gnida? Ta fram den halva citron du lagt i kylen för just detta ändamål och kör runt med fingrarna i citronköttet. Efter ett par sekunder är dina händer rena och snyg-ga igen, och dessutom doftar de friskt!
Vad gör man med morotssaft då?
Skulle dina rivna morötter färga av sig på din vita älsklingsskål och du har svårt att få bort färgen behöver du ändå inte misströsta. Häll lite matolja i skålen och gnid runt. Voilà – nu har du en vit skål igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev