Råvarer - Gorenje

Råvarer

Fyll korgen med de bästa råvarorna

Ju fler kockar, desto sämre soppa är ett begrepp vi alla känner till. Men dåliga råvaror är ännu värre. Här följer därför några råd som är bra att känna till när du fyller korgen på torget.

För inte ens den bäste mästerkock kan trolla fram en smaklig ananastrifle av bruna, övermogna ananasfrukter. Och hur duktig en kock än är, så går det helt enkelt inte att göra hemlagade pommes frites fria från giftämnen om potatisen är grön och har groddar. Råvarorna måste vara bra. Råvarorna är middagens hjärta – om inte råvarorna är tillräckligt bra, blir inte slutresultatet det heller.

Ska man kunna imponera på familjen eller sin älskling, gäller det alltså att fylla sin korg med rätt sorts råvaror. Men hur gör man det, om man nu inte är född med en kockmössa på huvudet? Använd dina sinnen: Lukta, känn, se och lyssna! Använd dig av våra inköpsknep.

Använd dina sinnen: Lukta, känn, se och lyssna! Använd dig av våra inköpsknep.

Så vet du om en vattenmelon är mogen

Knacka på den
Genom att knacka lätt på skalet kan du avgöra om en melon är mogen eller ej. Låter den ihåligt, är den mogen nog att kunna ätas. Du kan också använda synen (praktiskt om ljudet i testet ovan överröstas av ropen från energiska torgförsäljare) En mogen vattenmelon har ett slätt, grönt skal. Men de andra melonerna då? Luktar man i stjälkänden, ska man känna en tydlig doft av melon. Känner man ingen lukt, är den inte mogen.

Vodkamelon
Dags för fest? Gör ett hål i toppen av en melon och fyll på med vodka. Fyll på flera gånger under ett dygns tid så kommer vodkan att sugas upp i det mesta av köttet. Servera i klyftor eller bitar. Glöm inte att informera gästerna om innehållet och låt inte barnen smaka.

Så vet du om en ananas är mogen

Dra och släpp
För att ta reda på om en melon är mogen kan man dra i ett av de understa bladen. Lossnar det relativt lätt, är frukten mogen. Om detta test inte lämpar sig (kanske har du sällskap av ett barn och vill undvika att i framtiden få höra; "Titta pappa, jag har rivit av papperet av glassen, alltså kan den ätas") kan du alltid titta på ananasen och ta ett djupt andetag. Den ska ha gulbrun färg och en frisk och kraftig doft.
Bra för magen
Inget fett, massor av mineraler och rikligt med C-vitamin – det är skäl nog för att man ska frossa på köttet från en saftig ananas. Ananas är för övrigt den enda kända källan till enzymet bromelain, som är bra för matsmältningen.

Så vet du om champinjonerna är färska

Titta på hatten och roten
Du kan lätt avgöra om en champinjon är färsk: Titta på hatten. Den ska vara sluten så att man ej kan se skivorna. Och så ska den helst ha roten kvar eftersom denna är svampens naturliga konserveringsmedel som både ökar hållbarheten och bevarar spänstigheten. Du kan naturligtvis också plocka dem själv. På komposthögar och på kraftigt gödd jord kan du under perioden maj-november hitta goda trädgårdschampinjoner, och mellan juli-oktober kan man hitta ängschampinjoner, ofta i älvringar, på hästbetes-marker eller liknande. Men se till att ta hjälp av en svampbok för att inte golva dina gäster med en allt för exotisk svampstuvning...
Skogens kött
I litteraturen kan man spåra champinjonerna ända tillbaka till antiken (ca. 500 år f.Kr.) Speciellt i Sydeuropa har denna matsvamp varit en delikatess och ett oumbärligt födoämne under århundraden. Champinjonen har kallats "Skogens kött" eftersom den både är mättande och har ett högt innehåll av mineraler.

Så försäkrar du dig om att din potatis är bra

Undvik giftet solanin
Kan potatisar vara giftiga??? Ja, det kan de om de utsatts för stötar (= har bruna fläckar) eller för ljus (= har blivit gröna). Båda dessa faktorer leder nämligen till att potatisen utvecklar giftämnet solanin som kan ge hu-vudvärk, magont och diarré. Solaninet återfinns i hela potatisen och går inte att ta bort, vare sig du kokar, friterar eller steker potatisen och inte heller om du skär bort det "gröna". Undvik därför att lägga stötta eller gröna potatisar i din matkorg. Köper du potatis i påse, välj då en påse där du kan se potatisens kvalitet genom baksidan – och inte på framsidan där ljuset träffar potatisen.
Kaloribomb?
Nej, inte jämfört med pasta, ris, bönor och bröd. Det är 390 kalorier i 100 gram pasta, 368 kalorier i 100 gram ris, 341 i vita bönor, 241 i vitt bröd. Men i potatis är det bara 87 kalorier per 100 gram.

Så vet du att en apelsin är av god kvalitet

Titta i almanackan

Apelsiner är bäst under vinterhalvåret. Sprängfyllda med C-vitaminer och ca. 13 andra vitaminer – och både färgen och doften lyser upp och ger krafter under långa, kalla dagar. Om du inte kan vänta så länge, försök då hitta apelsiner med bruna fläckar – fläckarna skvallrar om bra kvalitet. Gillar du söta apelsiner, nästan helt utan syrlighet, ska du titta på "naveln".

En god minnesregel: Ju större navel, desto sötare (vi har dock inte undersökt om detta även gäller människor...).

Snobberi
Det var inte smaken utan utseendet som gjorde apelsinen omtyckt. För sådär en 500 år sedan var det nämligen högsta mode bland europeiska kungar och adelsmän att ha ett växthus med apelsiner som de dock sällan åt av (precis som att de gick med peruk utan att vara skalliga).

Så vet du att krabban har ett gott och saftigt kött

Lyft och vänd

Det finns två kvalitetsfaktorer att gå efter när du handlar krabba. Lyft: Det är viktigt att krabban känns tung (3-5 kg), annars fångades den antagligen redan för flera dagar sedan. Krabbor kan inte inta någon föda sedan de fångats varför de börjar att tära på sina depåer, dvs. sitt välsmakande kött.

Vänd: Honkrabbor har ett saftigare kött än hankrabbor, så se till att få honor. Men hur bestämmer man könet? Vänd krabban på rygg och titta på stjärtspetsen. Honan har en bred och rund stjärtspets medan hanens är smal och trekantig.

På picknick?
Krabbkött kan användas till många läckra rätter. Njut det lättkokta köttet naturell med lite citron eller blanda köttet med lite majonnäs och örtkryddor som fyllning till en läcker dubbelmacka att ta med på stranden eller skogspromenaden.

Så gör du för att välja de bästa råvarorna

Grönsaker

Gurka Blank och mörkgrön i skalet. En mjuk, blek och fläckig gurka är inte värd att stifta närmare bekantskap med.
Kronärtskockor De lite knubbigare är de mest köttiga och välsmakande. De ska vara fräscha och gröna runt om – vare sig mörkbruna eller svarta i spetsen.
Auberginer Ska kännas tunga, i annat fall är de för gamla. Det är viktigt att stjälken är fräsch och grön.
Avokado Vare sig skalet är brunt eller grönt, slätt eller noppigt så säger detta inget om kvaliteten.
Blomkål Leta efter de med fräscha blad. Huvudet ska vara vitt eller elfenbensfärgat.
Broccoli Ska utstråla nyttighet och vara gräsgrön. Ett blekt broccolihuvud är inget att lägga upp på bordet.
Fänkål Leta efter de färska med gröna nyanser och utan bruna blad.
Morötter De med kraftig orange färg har god kvalitet. Välj hellre många små än ett fåtal stora.
Pepparfrukt Ju större frukt, desto mindre smak. Röda pepparfrukter är söta. Pepparfrukten ska inte vara sprucken, ha repor eller fläckar om den är riktigt färsk. Ytan ska vara blank och slät.
Sallad Ska helst utstråla nyttighet, men du behöver nödvändigtvis inte bli avskräckt av trista ytterblad. Vanligen har huvudet full vigör lite längre in.

Frukt

Citroner Runda citroner är saftigare än avlånga. Ju gulare de är, desto fler C-vitaminer innehåller de. Låt bli eller kassera de som är gröna. De ligger med bara som "mognare".
Fikon Färska fikon ska "svettas" små fruktsaftsdroppar som får skalen att glänsa.
Grapefrukt De med tunt skal är saftigare.
Kiwi En mogen kiwifrukt ska ge efter när man försiktigt trycker där stjälken sitter. Är frukten för mjuk, jäser den kanske redan.

Kött

Anka Välj helst en honand eftersom den har ett saftigare kött. Fettet ska hellre vara vitt än gult.
Biffkött Ska vara rött. Får ej vara brunaktigt.
Höna Hoppa över slaktaren, livsmedelsaffären och torget och kör istället ut på landet till en bonde som har frigående höns. Det är de som smakar allra bäst.

Fisk

Fisk allmänt Ska ha en frisk, härlig doft av hav eller fräsch tång. Fiskögonen ska vara klara och skinnet glänsande med fastsittande fjäll och genomskinligt slem. Fiskköttet ska vara fast och spänstigt – efter ett tryck med fingrarna ska det resa sig igen. Kontrollera att gälarna är röda och inte bleka och slemmiga.
Blåmusslor Tillaga dem levande. Det ser du lätt genom att lägga dem på köksbänken där de kommer att öppna sig om de är levande. Du kan slå dem lätt mot kanten av vasken om du är osäker. Om de stänger sig på en gång så är de utan tvekan levande.
Rödspätta Tvekar du om rödspättan är färsk eller ej kan du steka den. En färsk rödspätta krymper i pannan.
Rökt lax Ska ha en enhetlig färg och inte vara filéad så att det mörkbruna från skinnet kommer med, det smakar nämligen tvål.
Sill Silverblankt skinn. Den kan vara mjuk i buken, men får inte vara porös. Undvik långa, magra sillar.
Torsk Torsk ska du helst köpa med dig hem under årets kalla månader. Torskens kött blir lösare till konsistensen under sommarhalvåret då den intar mest föda i motsats till under vintern och under lekperioderna om våren.

Så mycket går det åt

Översikt över inköp per person

Kött

Kött med ben (stek o.dyl.) 200-300 g
Kött, benfritt (skivat kött) 125-175 g
Kött till sammankokta rätter 75-100 g
Färdigblandad köttfärs och medisterkorv 150-200 g
Kött till lunch ("lättlunch") 75-100 g

Fjäderfä och vilt

Anka 600-800 g
Höna 350-400 g
Kalkon 350-400 g
Vildand 500 g
Hare 300-350 g

Fisk

Lax, rensad 200-300 g
Lax, rökt 50-75 g
Rödspättefiléer 150-200 g
Sill, inlagd 50-75 g
Ål, rensad 250-300 g

Skaldjur

Krabbklor 4-5st.
Musslor 10-12 st.
Räkor till räksmörgås, skalade 75 g
Räkor till räksmörgås, oskalade 150-200 g
Ostron 6-12 st.

Potatis / Ris / Pasta

Potatis, oskalade 150-250 g
Potatis, oskalade till mos mm. 200-300 g
Pasta, färsk 125-150 g
Pasta, torkad 75-100 g
Ris till kokt ris ½ - 1 ½ dl
Prenumerera på vårt nyhetsbrev