Undvik giftet solanin
Kan potatisar vara giftiga??? Ja, det kan de om de utsatts för stötar (= har bruna fläckar) eller för ljus (= har blivit gröna). Båda dessa faktorer leder nämligen till att potatisen utvecklar giftämnet solanin som kan ge hu-vudvärk, magont och diarré. Solaninet återfinns i hela potatisen och går inte att ta bort, vare sig du kokar, friterar eller steker potatisen och inte heller om du skär bort det "gröna". Undvik därför att lägga stötta eller gröna potatisar i din matkorg. Köper du potatis i påse, välj då en påse där du kan se potatisens kvalitet genom baksidan – och inte på framsidan där ljuset träffar potatisen.
Kaloribomb?
Nej, inte jämfört med pasta, ris, bönor och bröd. Det är 390 kalorier i 100 gram pasta, 368 kalorier i 100 gram ris, 341 i vita bönor, 241 i vitt bröd. Men i potatis är det bara 87 kalorier per 100 gram.