Hygien - Gorenje

Hygien

Kom ihåg att tvätta dina händer. Kom ihåg att diska knivarna. Glöm inte att lägga disktrasan i tvätten var kväll, precis som du lägger ungarna i säng. Inte heller barnen får ju hänga uppe dag efter dag... Ja, det blir många kom-ihåg, men börja med att läsa råden på de följande sidorna – för en god hygien.

Egentligen vet vi det alltför väl. De flesta av oss har hört skräckhistorier om hela sällskap där värdinnan tagit död på den goda stämningen med en ordentlig portion matförgiftning. Vi minns också välmenande lärarinnor i hushållskunskapen som predikade för en god hygien i köket. Och alla politiskt korrekta föräld-rar upprepar det de själva en gång fick höra från sina föräldrar när man frågar sina barn: Har du tvättat händerna? Jo, vi kan det där. Vi vet att vi måste undvika bakterieangrepp i köket. Men goda råd är ändå värda att upprepa. Att ha en god personlig hygien och en god hygien i köket är helt enkelt livsviktigt när man arbetar med mat. Så läs och lägg på minnet, om inte annat så för det att det är riktigt trist att ha ett helt gäng magsura middagsgäster ringande på telefonen dagen efter.

Så säkrar du en god personlig hygien

Tvätta händerna
Det låter trivialt, men nu tar vi det vi lärde oss som barn en gång till, för rena händer är A och O för en god personlig hygien i köket. Dina händer kommer i kontakt med mycket under en dag. Näsan, sår, hår, soptunnan, toalettsitsen, pengar, din älskade, dörrhandtag, vattenkranar och mycket, mycket mer. Därför får du inte glömma att tvätta händerna. Både innan du kör igång vid köttgrytorna, men även under det att du lagar maten, när du byter mellan grönsaker, kött, ägg och färdiglagade produkter. Glöm heller inte bort barnens händer. Och hur söta Fido, Missan och Pålle än må vara, är de inga oskyldiga keldjur utan kan smitta med sjukdomsframkallande bakterier.

Så tvättar du dina händer
Slå ifrån "ryggmärgen" nästa gång du tvättar händerna och gör istället så här:

  1. Ta av dig dina ringar
  2. Skölj händerna i varmt vatten
  3. Tvätta händerna med tvål i ca. 15 sekunder
  4. Skölj händerna rena. Torka händerna på en ren handduk

Så undviker du att bakterierna flyttar in i skärbrädan

Undvik repor och sprickor
Det är helt naturligt: Får du en repa i skärbrädan flyttar bakterierna in – och vips så bor där en hel koloni av bakterier. Där hittar de ju massor av matrester som de kan glufsa i sig. Men du kan göra det svårare för dessa mikroskopiska "kryp" att logera i dina skärbrädor. Välj en skärbräda tillverkad i trä. Trä har förmågan att reparera sig självt (om det oljas in regelbundet), och uppstår det repor av kniven så stänger sig dessa av sig själv. Trä innehåller dessutom naturliga svamp- och bakteriedödare om några bakterier skulle ha blivit innestängda.
Lite om skärbrädor
Har du en skärbräda som är sprucken eller har fläckar som inte går bort, bör du slänga ut den på en gång. Luktar skärbrädet? Gnid då in det med en halv citron och tvätta sedan av det noga i varmt vatten. Använd alltid separata skärbrädor för olika sorters matvaror. Du kan också skålla skärbrädorna med kokande vatten eller diska dem noggrant innan de används för andra matvaror.

Så gör du för att dina sushigäster gärna ska komma tillbaka

Använd rena knivar
Precis när du håller på och fumlar med bambumattan och försöker att rulla in tången, riset och laxen på ett snitsigt sätt, så kommer du på att du glömt en liten, liten bit gurka. Hmm, var la jag kniven nu igen? Hack, hack, hack. Nu ligger gurkan på plats. Det är bara det att du i hastigheten glömde att använda en ren kniv. Nu kommer problemen som ett brev på posten. För om redskap som använts till rått kött direkt används med grönsaker, så kan grönsakerna via kniven komma att förorenas med bakterier från köttet. Detta kan resultera i magont, eller något ännu värre.
Lite om knivar
Använd alltid separata knivar till olika matvaror. En kniv du använt för rått kött/rå fisk eller ett rått ägg måste diskas ordentligt i varmt vatten och diskmedel, sköljas av i kokande vatten alternativt diskas i diskmaskinen innan den används för andra födoämnen.

Så undviker du sjukdomar när du hanterar kött, fjäderfän, fisk och ägg

Värm upp, kyl ner, undvik bakterier

Ordet hygien för tankarna tillbaka till Hygieia som var hälsans gudinna i det gamla Grekland. Och vad ska vi med henne till? Jo, om hon levat i dag hade hon säkert gjort allt för att hantera kött, fjäderfän, fisk och ägg på det här viset:

  1. Värm alltid upp till minst 75° C.
  2. Kyl ned i kylskåp till högst +5 °C, och
  3. Undvik bakterier genom att hålla matvarorna åtskilda då du förvarar och tillagar dem
Först kyckling, sedan klorin
Det är en god regel att regelbundet desinficera köksbänken och köksredskapen, speciellt efter att man rensat kyckling. Tvätta och skölj först bort den lite grövre smutsen. Skölj därefter av bänk- och bordsytorna och köksredskapen med en klorinlösning bestående av en blandning av 1 dl klorin och 1 liter vatten. Efterskölj med rent vatten.

Så ser du till att dina färska ägg inte smittar ned med salmonella

Doppa inte – koka
Färska ägg kan vara smittade med salmonella. Detta är något som många redan känner till, men det är inte så många som vet hur man tar död på bakterierna. Låt oss därför börja med att avliva en gammal myt. Det räcker inte med att man doppar ned ett ägg helt kort i kokande vatten för att ta kål på bakterierna, som i regel sitter på skalets utsida. Skalet är poröst vilket gör att bakterierna kan vandra in i ägget p.g.a. trycket. Även om äggvitan innehåller bakteriedödande ämnen är detta ingen garanti för att salmonellabakterierna förintas.

Därför ska du koka!

Lite om ägg
Färska ägg kan vara smittade med salmonellabakterier. Därför är det viktigt att alltid tvätta händerna sedan man rört vid ägg, liksom de redskap som kommit i kontakt med råa ägg, annars finns det risk för att bakterierna sprider sig till de färdiga produkterna. Använd pasteuriserade ägg till rätter som ej värms.

Så bör du ha tänkt innan dina gäster smakar av gulaschen

Allt kan hända
Många känner säker igen det här: "Smaka lite. Visst saknas det lite salt?" Även om avsikten är nog så oskyldig och du ställer frågan till din allra bästa vän, som vanligtvis inte springer ikring med en massa bakterier eller främmande åkommor i kroppen, ska du ändå alltid frukta det värsta. Gästen du ber om hjälp kan ha bakterier i munnen, bakterier som kan skada maten. Eller så kan din gäst ha smutsiga händer, som rör vid skeden, som kommer i kontakt med soppan. Ge därför alltid en ren sked till den som ska smaka av. Och diska sen alltid skeden innan du använder den igen. Allt kan ju hända.
Allt kan hända
Inte för att vi vill skapa någon noja i onödan, men det KAN finnas bakterier på gästernas händer när de anländer till middagen och du skakar hand med dem. Tvätta därför alltid händerna sedan du tagit någon i hand och ska laga mat. Du har ju ingen aning om var de händerna har varit tidigare.

Så ter sig vardagen för en disktrasa

Smutsig

07:10  Godmorgon havregröt och ljummet kaffe 
15:30  Mums: Marmelad, te, smör 
16:45  Hoppsan, där rök blomkrukan i golvet 
17:30  Dags för matlagning, fiskfärs, oj, den är lite fet 
18:18  Tack för maten, bort med resterna av fiskbullarna, remouladen och riset 
18:20  Evas näsa rinner 
19:30  Oj, men vad är det för kladd på kylskåpsdörren? 
20:00  Kaffebryggaren har svämmat över 
23:00  Säger godnatt till en ren köksbänk 
07:10  Säger godmorgon till en ny spännande dag

Byt varje dag
Disktrasan är rena himmelriket för bakterier. Byt den därför ofta – minst en gång per dygn. Använd den dessutom enbart för att torka av bord, bänkar och liknande. Köttsaft och matrester som spillts på köksbänken bör torkas upp med hushållspapper. Om du tvättar dina disktrasor i minst 60° C kan du använda dem på nytt.

Så undviker du att din diskborste sprider bakterier

Koka den
De flesta av oss slänger diskborsten när den ser alltför motbjudande ut. Det behöver man nu inte göra för att kunna ha en borste som inte sprider bakterierna vidare från köksredskap till köksredskap. Endera kan du ge den en omgång i diskmaskinen. Då tar man kål på bakterierna. Eller så kan du göra ren borsten i kokande vatten. Gör det till en vana att skölja av borsten med de kokande slattarna från t.ex. potatisvattnet.
Rengöring av diskborstar
En klorinlösning bestående av 2 dl klorin och 5 liter vatten tar död på alla bakterier och även på den unkna lukten. Gör i ordning blandningen i diskhon och låt trasorna, borstarna och kökssvamparna ligga i denna ett par timmar. Skölj några gånger i rent vatten.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev