Frysguide - Gorenje

Frysguide

Så är det dags igen. Du letar febrilt efter den hemlagade torskfilé du lagt i frysen. Leta, leta, fumla, fumla, mellan iskalla förpackningar och husvilla ärtor som rymt ur paketet, och det ryker av isen för återigen har du glömt att frosta av frysen.

En mycket typisk situation. En frys är superaktiv men kan också vara superirriterande, speciellt om man har för vana att skicka in den ena varan efter den andra utan etikett, utan system, rengöring eller regelbunden avfrostning. Precis så har många hushåll det med sin frys. För att kunna få lite styr på det hela, ger vi dig här några praktiska råd.

Så gör du för att frysens larm inte ska gå igång

Tänk på de små

Frysar är ett vitt begrepp, men här håller vi oss till de mest sålda, de som har två temperaturzoner: -12° C och -18° C. Här är det lätt att förstå var man ska placera vad. I de kallare lådorna med en temperatur på –18° C lägger du den styckade grisen eller rumpsteken som du hittade på extrapris. De stora, tunga matvarorna helt enkelt. I dörren med -12° C lägger du de mindre förpackningarna, öppnade som oöppnade, med frysta ärtor, majs och vaniljglass – så slipper de små barnen få ärmarna fulla av iskristaller när de är sugna på glass.

Intelligent dörr?
Vissa kylskåp är utrustade med en dörr som tänker själv. Så även hos Gorenje där vissa modeller automatiskt kan stänga dörren om du låtit den stå öppen i en vinkel på mindre än 20°.

10 regler för infrysning

10 regler för infrysning

  1. Var uppmärksam på att det inte är alla matvaror som lämpar sig för infrysning. 
  2. Matvarorna ska naturligtvis vara färska innan du fryser in dem. 
  3. Förpacka ordentligt genom att använda rätt sorts emballage. 
  4. Förpackningen får ej vara otät – om det allra minsta läcker ut kan detta ge upphov till vitaminförluster och uttorkning av matvarorna. 
  5. Förpackningarna bör märkas med följande uppgifter: Innehåll, mängd och förpackningsdatum. 
  6. Det är mycket viktigt att matvarorna fryses in så snabbt som möjligt. Av den anledningen rekommenderar vi att förpackningarna inte är för stora. 
  7. Den mängd färska matvaror som samtidigt kan läggas i frysen, står angiven på märkskylten under beteckningen "infrysningskapacitet". Om du samtidigt lägger i en för stor mängd matvaror i frysen, försämras frysförmågan vilket påverkar kvaliteten på de frusna matvarorna. 
  8. Rätta dig efter de infrysningstider som anger hur länge din mat kan hålla sig. Se schemat i slutet av detta kapitel. 
  9. Upptinade eller delvis tinade matvaror ska användas så snart som möjligt. Den kalla luften bevarar matvarorna, men den tar inte död på de aktiva mikroorganismer som bidrar till att förstöra den. 
  10. Frosta av frysen regelbundet, gärna när islagret är 3-5 mm tjockt. Rengör frysens insida och torka av den så att den blir torr. Ju oftare du frostar av frysen, desto lättare är det att avlägsna isen.

Så undviker du att tina upp fel mat

Frys in etiketten också
Känner du igen dig? Du står där med lite kött du tagit fram ur frysen men det du skrev med kulspetspennan har suddats ut helt och nu undrar du vad det egentligen är du står och håller i. Kan det vara rätt tro? När allt kommer omkring är det ju svårt att laga till en andstek av fiskfärs. Låt oss ge dig följande råd: Klipp ut etiketten på köttförpackningen och lägg den i fryspåsen med texten vänd utåt (det hade du redan räknat ut) så kan du alltid se vad det är du har i frysen. Dessutom kan du på detta sätt se varudeklarationen och tillagningstiden.
Lite om fryspåsar
Fryspåsar, som är avsedda för förvaring av matvaror, är endast framställda för förvaring av frysta varor som högst har rumstemperatur. I gengäld är fryspåsar mycket lämpade för all slags förvaring av mat vare sig den är sur, söt fet eller mager.

Så har du alltid persilja till hands

Frys och krama
Ett praktiskt tips för att få hackad persilja: Klipp av stjälkarna och lägg persiljebladen i frysen i ca. 4-5 timmar. Tag ut påsen och krama den ordentligt. Nu har du fått finhackad persilja. Lägg tillbaka det som du inte har användning för i frysen så har du alltid till-gång till hackad persilja hemma. Utan att du behöver leta fram persiljehackaren i kökslådan.
Kruspersiljan klarar isen bäst
Bladpersilja, som blivit så populär de senaste åren, är starkare och tål uppvärmning bättre (rent smakmässigt). I gengäld tål den inte så mycket kyla som kruspersiljan.

Så får du goda grönsaker vintertid

Plocka dem i frysen
Det finns inget så gott som färska bönor, ärtor eller annat från den egna trädgården. Att äta dem behöver lyckligtvis inte vara njutning reserverad enbart sommarsäsongen. Frusna grönsaker och frukter behåller nämligen sin smak, konsistens och sitt vitamininnehåll på ett bra sätt om de förvaras vid -18° C (eller kallare) och ligger i förpackningar som skyddar dem mot oxidering och uttorkning. Sent på säsongen är det faktiskt mer vitaminer i de frusna grönsakerna än i de färska.

Det är alltså helt OK att äta frusna grönsaker.

Frys tätt
Kontrollera om varorna är förpackade i tättförslutande påsar som skyddar innehållet mot uttorkning och nedbrytning av smak- och näringsinnehållet. Djupfryst ska leva upp till namnet och vara helt fruset ända tills du ska använda det. Om du inte behöver hela innehållet på en gång, är det viktigt att påsen försluts ordentligt igen och att den snabbt läggs tillbaka i frysen.

Så gör du för att dina bär inte ska klumpa ihop i frysen

Frys in bären var för sig

Nu är det brådis. Bara ett par timmar kvar tills nyårsgästerna börjar att dyka upp och nu ska du baaaara lägga ett fruset hallon som en god förfriskning i glasen. Men, men, men. Din smarta idé går samma öde till mötes som bären som klumpat ihop sig till en oanvändbar massa.
Gör så här istället nästa gång: Lägg bären i 1 lager, så att de ej rör varandra, på en plåt i frysen. Sedan de legat i frysen 1 dygn, fryser du in dem i en plastpåse, så kan du se fram emot bär som du kan plocka fram var för sig när du ska tina dem. Praktiskt. Festligt.

Slipp vattniga bär
Om du vill slippa att först frysa in bären på en plåt, kan du skaffa dig en frys med No Frost. Här är det själva frysmetoden som förhindrar det frostlager på bären som gör att de klumpar ihop sig. Helt automatiskt.

Så får du plats med den stora älgsteken i frysen

Stycka – eller lyft
Nu var det dags igen: Familjens storviltjägare kommer hem med ett brett leende på läpparna och ett ännu större byte, men det dröjer inte länge innan smilet försvinner. I vanliga frysskåp finns det vanligtvis inte plats för något så stort. Tar du ut lådorna, kommer fryselementen ändå att sitta i vägen. Så om du ofta är på jakt – i naturen eller affären – är det en bra idé att skaffa ett No Frost-frysskåp från Gorenje. Här sitter fryselementen placerade i bakstycket. Därför kan du helt enkelt ta ut lådorna och få plats med hela bytet. Naturligtvis kan du också stycka viltet i småbitar, men berätta i så fall inte detta för jägaren.
Lite om big box
Det är inte säkert att du behöver ta bort lådorna för att få plats med bytet. I Gorenjes frysskåp No Frost finns en stor låda, BIG’n’FREEZE, i vilken du enkelt får plats med en lammbog eller någon annan stor frysvara. Lådan är försedd med teleskopskenor som gör det enkelt att skjuta den in och ut.

Så frostar du enkelt av din frys

Damp eller No Frost
Vi har nog alla vara med om det: Ignorerat det alldeles för länge tills det plötsligt en dag inte går att stänga dörren till frysen p.g.a. att ett isberg verkat ha flyttat in. Vad ska man göra då? Nej, du ska inte ta hårtorken eller varmluftsfläkten för att skynda på processen – värmen kan nämligen skada kylelementen. Nej, du ska aldrig använda dig av spetsiga föremål – de kan punktera rörsystemet. Och nej, du ska heller aldrig använda dig av lösningsmedel, sprayer eller liknande – de kan skada plastdetaljerna i frysen och dessutom vara hälsovådliga. Istället har du två saker att välja mellan: Endera ställa en skål med varmt vatten i skåpet, så går det hela mycket snabbt. Eller så kan du välja ett avfrostningsfritt frysskåp med No Frost från Gorenje.
Parkera i energiklass A
Frysar som inte är avfrostade drar mer ström för att kunna upprätthålla den stora mängden is. Om den inte frostas av ordentligt, kan en frys med energiklass A alltså i praktiken komma att fungera som en i energiklass B eller C. En avfrostningsfri frys förblir å andra sidan i energiklass A – år efter år efter år.

Så länge kan dina matvaror hålla sig i frysen

Frukt och oxkött mellan 10-12 månader
Grönsaker, kalvkött och fjäderfän mellan 8-10 månader
Vilt mellan 6-8 månader
Griskött mellan 4-6 månader
Köttfärs 4 månader
Bröd, bakverk, färdigrätter, fisk 3 månader
Inälvsmat 2 månader
Rökt korv, fet fisk 1 månad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev