Ge dem stugvärme
Dags för en gammal tumregel: "Frukt och grönsaker som odlas på varmare breddgrader ska förvaras vid varmare temperaturer". Detta gäller även auberginer. Vid kyla får den köldskador som bronsartade missfärgningar, insjunkna fläckar och brunfärgning av fruktköttet. Förvara därför auberginer svalt, i grönsaksfatet på köksbänken, i grovköket, källaren eller på altanen. Det samma gäller för övrigt även ananas, avokado, bananer, oliver, potatis, bönor, paprika, meloner, honungsmeloner, pumpor osv.
Lång resväg för en lång frukt
Auberginen kom till Europa på 1700-talet, men det är först under de senaste årtiondena den blivit mer vanlig. Oftast är det de långsmala, mörklila varianterna vi ser även om det finns många olika sorters auberginer: Runda, vita, röda, gula, blå, lila, ja nästan svarta. Men de kommer säkert de också en vacker dag.