Förvaring - Gorenje

Förvaring

Det är en sak att hitta de bästa råvarorna, en annan att hitta den bästa förvaringen. Vissa råvaror trivs bäst i lite värme, andra bäst i kyla, vissa torrt, andra fuktigt, vissa vill ha sällskap, andra trivs bäst själv. Förvirrad? Läs vidare!

Problemen sätter in. Du har precis kommit hem från dina inköp på torget eller i affären och står nu där i köket och funderar över var du ska lägga allt du handlat. För matvaror är något man aldrig blir riktigt klok på. Precis som oss tvåbenta kan man frestas säga. Mjölkprodukterna ska naturligtvis in i kylen. Men ska apelsinerna läggas i kylen eller förvaras svalt? Och hur är det med ananasen? Och är det inte något med att vitlök mår bäst av att förvaras i kylen? Hmm… det här kan ge upphov till många tveksamheter. Läs därför igenom följande sidor där vi presenterar några riktlinjer till din hjälp.

Så får du ut mest av din gurka

Lägg den i lådan
En gurka består i stort sett bara av vatten. 97%, och det är ändå bara en liten skvätt. Vatteninnehållet gör gurkan speciellt sårbar för stötar och temperaturväxlingar. Stötkänsligheten innebär att du inte ska lägga pumpan eller vattenmelonen ovanpå den, men det visste du säkert redan. Det intressanta däremot är temperaturen: Gurka får kylskador som insjunkna fläckar och glasaktigt fruktkött om den förvaras vid för låg temperatur, som t.ex. på en hylla i kylskåpet. Hitta därför ett svalt ställe att förvara gurkan på, kanske i en grönsakslåda med 8 °C.
En grön illusion?
Många har under århundradena satt sin tillit till gurkans undergörande verkan. De gamla grekerna och romarna lär ha ätit en gurka om dagen för att förebygga sjukdomar. Dessutom har kvinnor i hundratals år lagt ansiktsmasker av riven eller skivad gurka.

Så förvarar du dina exotiska grönsaker på bästa sätt

Ge dem stugvärme
Dags för en gammal tumregel: "Frukt och grönsaker som odlas på varmare breddgrader ska förvaras vid varmare temperaturer". Detta gäller även auberginer. Vid kyla får den köldskador som bronsartade missfärgningar, insjunkna fläckar och brunfärgning av fruktköttet. Förvara därför auberginer svalt, i grönsaksfatet på köksbänken, i grovköket, källaren eller på altanen. Det samma gäller för övrigt även ananas, avokado, bananer, oliver, potatis, bönor, paprika, meloner, honungsmeloner, pumpor osv.
Lång resväg för en lång frukt
Auberginen kom till Europa på 1700-talet, men det är först under de senaste årtiondena den blivit mer vanlig. Oftast är det de långsmala, mörklila varianterna vi ser även om det finns många olika sorters auberginer: Runda, vita, röda, gula, blå, lila, ja nästan svarta. Men de kommer säkert de också en vacker dag.

Så förvarar du äpplen, plommon, persikor och päron

Förvara dem separat
Det är inte alla frukter som är lika sällskapliga. Äpplen, plommon, persikor och päron avger etylengas som sätter fart på mogningsprocesserna hos andra frukter. Inte så bra om man t.ex. satsat på en spröd, gul banan till sin banana split och det hela slutar med en klibbig, brun massa. (Gurkor och bananer är speciellt överkänsliga mot etylen). Bäst att du övar dig på ramsan: Äpplen, plommon, päron liksom persikorna de lena – alla trivs de bäst allena. Äpplen, plommon, päron liksom persikorna de lena – alla trivs de bäst allena.
Lite om gasen etylen
Tomater och gurkor passar bra tillsammans i grönsaksfatet, men gurkan är faktiskt överkänslig mot tomater eftersom dessa avger mycket etylengas. Förvara därför tomater liksom äpplen, plommon, persikor och päron för sig, alla förvaras de bäst allena.

Så får du spröda stjälkgrönsaker

Ställ dem i vatten
Det ser lite konstigt ut när köksbänken är belamrad med vaser innehållande purjolök, bladselleri, salladslök och andra grönsaker med stjälk eller bladskaft – ja, det heter faktiskt så. Men idéen i sig är alls inte konstig. Vattnet får nämligen grönsakerna att bevara fuktigheten och resultatet är att både saft och kraft bevaras tills de ska snittas av och tillagas. (På så sätt står vaserna också redo när gästerna anländer med en tjusig bukett till värdinnan).
Skallig? Käka purjolök
Det är mycket romarna kämpat för. Bland annat också för att återerövra sitt hår på huvudet. Enligt historien menade Kejsar Nero (romersk kejsare 54-68 e. Kr.) att purjolök var bra både för rösten och som ett medel mot skallighet. Några definitiva bevis för detta har man ännu inte funnit.

 

Så får du ut mest möjliga av dina bär

Plocka och njut
I dag kan man köpa jordgubbar året om. Men vänta lite grann, gläd dig åt att kunna sätta tänderna i härliga, nyplockade jordgubbar när du kan få dem från din grannes trädgård eller köpa färska på torget. Bär smakar allra bäst när de är nyplockade. Jordgubbar. Hallon. Krusbär. Björnbär. Och glöm det där med att spara dem i flera dagar. De små bären får lätt tryckskador och våta fläckar och håller knappast mer en dag eller två i kylskåpet. Såvida du inte har ett kylskåp med en 0-Zonslåda förstås. I en sådan håller sig frukt och grönsaker fräscha och naturliga ca. 3 gånger så länge.
Äntligen kommer durkslaget till användning
Om du absolut vill gömma undan bären ett par dagar och inte har ett kylskåp som är utrustat med en 0-Zonslåda, skölj då av dem och förvara dem i ett durkslag så håller de sig lite bättre. Läs mer om fördelarna med en 0-Zonslåda i kapitlet Kylguide.

Så förvarar du citrusfrukter

Surt på utsidan, sött på insidan
Knappt har du kommit hem med korgen full av citrusfrukter innan du börjar att fundera. Vilket var nu det bästa sättet att förvara dem på? Jo, så här: Apelsiner, mandariner och clementiner föredrar att ha det lite kallt, den idealiska förvaringstemperaturen är 2-5 °C. Citroner och grapefrukt får köldskador i kylskåpet och ska förvaras i 10-15 °C. Lime står och väger med ett ben i vardera lägret och föredrar en förvaringstemperatur på 8-10 °C. Rörigt? Kom då ihåg den här tum-regeln: De söta i familjen bjuder vi in (i kylskåpet), de sura låter vi stå utanför (på köksbänken)...
Sött och surt
Apelsiner är söta, citroner är sura – men båda är fulla av C-vitaminer och i många kulinariska sammanhang bra på att sätta pricken över i. Tycker du det är jobbigt att skala dem, så finns det bättre sätt än att förstöra naglarna. Lägg först apelsinen i varmt vatten ett par minuter, så lossnar skalet lättare.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev