Förpackningar - Gorenje

Förpackningar

Så står du där med en halv gryta nyrörd guacamole och letar i lådorna efter lämpliga förpackningar. Aluminiumfolie? Plastfolie? En påse? En plastlåda? Du rynkar pannan och suckar djupt, för vad var det nu som var bäst att använda? Här får du några goda råd.

Ett emballage är inte bara en praktisk förpackning, det kan forskarna inom miljö- och födoämnesvetenskap skriva under på. Matvaror, rester och matpaket ska packas och förvaras så hygieniskt det någonsin går och med en så låg miljöbelastning som möjligt. Detta innebär lite förenklat: Ingen PVC, ingen aluminiumfolie, inga plastpåsar som inte kan brytas ned, ingen varm mat i plastbehållare som inte är avsedda för förvaring av varma matvaror, inga förpackningar som stått framme på köksbänken. Vad detta innebär mer i detalj kan du se i de råd vi ger på följande sidor.

Så får du en halv lök att hålla sig längre

Smöra in lökarna
Kostnaden för en halv lök gör visserligen inget större hål i hushållskassan, men varför kassera något man lika gärna kan packa in? Så nästa gång du står där med en lök du delat efter att ha gjort en sats köttbullar eller lite tomatsallad är det inte i lådan med förpackningar du ska titta utan på hyllan med smöret i kylen. En delad lök håller sig nämligen bättre om man smort in den med smör. Och smör belastar ju inte miljön. Vi vill däremot inte rekommendera att du använder samma teknik för andra matvaror...
Lök i över 5000 år
Odling av lök går tillbaka ända till 3000 år f.Kr. då detta snabbt blev en av de viktigaste grödorna. I dag odlas såväl gul lök, schalottenlök, vitlök, rödlök som en hel del lök där man endast använder skaftet och den gröna toppen.

Så gör du för att gröna tomater ska mogna

Ge gas
Vill du få halvmogna tomater mogna kan du lägga dem i en påse som du stuckit hål i. Detta för att tomaterna avger gasen etylen som påskyndar mogningsprocessen, och påsen håller kvar gasen. Hålen i påsen ger bättre cirkulation så att etylengasen kan verka bättre. Har du ingen påse, det händer ju att de tar slut, så avger äpplen, plommon, persikor och päron även de gasen etylen, varför du istället kan placera tomaterna tillsammans med dessa frukter.
Lite om etylengas
Tomater, äpplen, plommon, persikor och päron avger etylen samtidigt som många grönsaker, däribland sallad, gurka, blomkål, persilja, dill, morötter, sparris, purjolök och brysselkål, är överkänsliga mot denna gas. Därför ska du inte förvara dem tillsammans. Gör du det, tappar grönsakerna sin färg, struktur och smak.

Så gör du för att undvika att din guacamole blir brun

Ner med kärnan i dippen

Det spelar ingen roll hur mycket vitlök, citron, tomat och chili du blandar med din avokado, den kommer ändå att mörkna p.g.a. syret i luften. Ett bra tips för att undvika denna missfärgning är att sticka ned avokadons kärna i skålen med guacamole så att endast toppen sticker upp. Sätt därefter hushållsfolie på skålen och pressa bort alla luftbubblor så att det sluter tätt. Kärnan är avokadons naturliga konserveringsämne, och när du skyddar den med folie, återskapar du avokadons ursprungliga skydd mot syre.

Nu har du dip, med den rätta färgen, för flera dagar.

Lite om hushållsfolie
Lägg rullen med hushållsfolie i kylskåpet. På så sätt undviker du att den skrynklar ihop sig och blir omöjlig att ha att göra med. Välj hellre hushållsfolie som är tillverkad i polyetylen än i PVC. Hushållsfolie tillverkad i polyetylen innehåller inte mjukgörare som kan "sippra" över i maten.

Så får du citroner att hålla sig längre

Packa in dem och lägg dem i kylen

Citroner håller sig längre om du packar in dem i aluminiumfolie och lägger dem i kylskåpet. Men detta gäller bara hela citroner! Saften från citroner som delats kan beroende på det låga pH-värdet lösa upp aluminiumfolien och avge en bitter smak av järn. Detsamma gäller andra sura matvaror som inlagd gurka, halva tomater och inlagda rödbetor. Sura "öppnade" matvaror förvaras bäst i skålar av glas, porslin eller plast täckta med plastfolie.

Lite om aluminiumfolie

Aluminiumfolie används framförallt till inpackning av matvaror eftersom detta täta och ogenomskinliga material effektivt skyddar innehållet utan att avsätta någon smak. För vissa ändamål används aluminiumfolie i lager med plast eller papper.

Så får du bananer att mogna fortare

Stöt till dem lite
Så står du där i affären och letar i en kartong full med gröna, hårda bananer och vips inser du att du inte kan förverkliga den goda idén att baka en smarrig banantårta till morgondagens födelsedagskalas. Såvida du inte hjälper mognadsprocessen lite på traven genom att använda vårt tips förstås. Ge helt enkelt bananerna en liten stöt. Det kan du endera göra genom att rulla in dem i en fuktig handduk eller, om det gäller många bananer, lägger dem i en plastpåse och sedan bankar dem lätt mot köksbordet. Nu dröjer det inte länge innan dina bananer har mognat.
Lite om mogningsprocesser
Tänk på att mogna bananer också innebär söta bananer eftersom bananens naturliga stärkelse omvandlas till socker under mognadsprocessen. Och hellre en söt kaka än en med mycket stärkelse...

Så packar du bäst in din sallad

Lägg den i en påse i kylen

Sallad och annat bladgrönt håller sig bäst om de förvaras i en påse i kylskåpet. Du kan behandla salladen på två sätt:

  1. Plocka, lägg i vatten ett slag, låt droppa av ordentligt och förvara sedan i påsar i kylskåpets grön-sakslåda.
  2. Skölj försiktigt av det hela salladshuvudet, låt det suga till sig lite vätska, låt det droppa av och lägg det sedan i en påse i kylskåpet.
Lite om att slunga
Använd en vanlig salladsslunga om du vill servera torra, rena salladsblad. Ska du ha många på middag? Använd då ett örngott. Där får du plats med sallad till hela familjen och alla dina gäster på en gång.

Så gör du för att slippa möglig ost

Plast – eller stick till dem lite sött
Ostar gillar att ha sällskap. De håller sig glimrande när de ligger där sida vid sida i en tättslutande plastlåda eftersom de hjälps åt att bevara fuktigheten. De ska dock helst inte komma i kontakt med varandra – inte heller du vill ju röra för länge vid de olika ostarna. Förvarar du dem så, kan du lagra allt från norsk getost, gouda och mögelostar i flera månader. Om du har slut på tättslutande plastburkar kan du lägga ett par sockerbitar tillsammans med osten. De gör att osten inte möglar lika lätt.

Trött på att det luktar ost?

Om du förvarar osten i en tättslutande förpackning behöver du inte läsa följande råd: Ställ in ett litet glas eller liknande med bakpulver i kylskåpet. Bakpulvret kommer snabbt och effektivt att ta bort den hemska ostlukten.

Så packar du bäst in ditt bröd

I en påse tillsammans med en rå potatis
Det tar inte lång tid för bröd att bli tråkigt. Om även du är trött på att behöva använda ditt nyinköpta eller nybakade bröd till fågelmat eller krutonger, kan du ha nytta av detta gamla råd. Lägg en rå, skalad potatis i en plastpåse och förvara brödet i denna. Potatisen tillhandahåller då den fuktighet som behövs för att brödet ska kunna hålla sig färskt längre.
Vetebröd och grovbröd
Vetebröd och grovbröd bör förvaras vid rumstemperatur eller i frysen, men ej i kylskåpet. Vid rumstemperatur håller vetebröd och grovbröd sig bäst i en väl tillsluten plastpåse, för att det inte ska torka, eller i en brödburk.

Så bidrar du till en bättre miljö

Använd glas och papper
Överallt emballeras det – i fabriker, i affärer, i hemmen. Varje europé gör av med i snitt 100 kg plast, aluminium, kartong, papper och glas per år. Det är i och för sig inget fel eftersom emballaget skyddar matvarorna mot föroreningar och bakterier, men förpackningarna be-lastar dessvärre miljön genom hela näringskedjan: När de tillverkas, transporteras, används och slutar som avfall. Du som vill tänka på miljön kan följa denna tumregel: Använd hellre glas än plast, och hellre papper än aluminiumfolie.
Syltburkar till Imse
Vimse spindel Syltburkar av glas passar bra till mycket. Man kan t.ex. använda dem till att bära ut spindlarna i det fria. Lätt, och samtidigt skonsamt för spindeln. Spindeln ser inget vidare, så det är lätt att locka den i fällan. Sen kan du i lugn och ro bära ut den i naturen igen.

Så gör du för att karamellerna inte ska klumpa ihop

Tillsätt socker
Här ett råd för alla sockergrisar som bara hatar när karamellerna i burken klistrat ihop sig i stora klumpar. Då måste man banka, hacka, skaka och på alla de sätt försöka få loss karamellerna från varandra, allt medan saliven rinner till. Men det finns ett enklare, och sötare, sätt. Strö helt enkelt socker över karamellerna och ställ in burken i kylen. Sockret (strö- eller florsocker) emballerar karamellerna så att de inte klumpar ihop. Kylskåpet gör att du eliminerar risken för att karamellerna smälter samman. Speciellt viktigt är detta naturligtvis sommartid. Eller så kan du helt enkelt stoppa karamellerna i munnen...
Hårt farinsocker?
Du kan undvika att ditt farinsocker hårdnar genom att lägga en bit franskbröd eller rågbröd i sockerbyttan. Byt brödbit när den torkat. Även om det redan skulle ha torkat behöver du inte slänga farinsockret. Lägg det i en skål och låt den täckas av en fuktig handduk i ungefär ett dygn. Sedan kan du åter njuta av Irish Coffee...
Prenumerera på vårt nyhetsbrev