Plocka – snitta inte
Färger påverkar aptiten. Middagsgäster äter med ögonen. Men hur undviker du att din sköna, gröna escarolsallad förvandlas till ett brunt, klibbigt monster smyckat med kruspersilja medan sommarfesten pågår? Du sätter gaffatejp på knivblocken under tillagningen. Om du snittar sallat med en kniv, bryter du nämligen dess naturliga konservering. Plocka i stället sallaten med fingrarna. Ja, det tar lite längre tid. I gengäld håller sig sallaten grön mycket längre – så har du sallad till övernattande gäster dagen därpå också.
Fler färger, tack
Förr i tiden var det nästan bara grön sallad som hamnade i salladsskålen. Men idag finns ett stort utbud av olika typer, färger och smakvarianter som romansallad, plocksallat, hjärtsallat, endiv, escarol, sallatscikoria, fältsallat, radicchio och rucola. Passa på att använda de olika typerna när du ska blanda dagens sallad nästa gång.