Färger talar till aptiten - Gorenje

Färger talar till aptiten

Föredrar du att gästerna äter upp – och inte bara småknaprar hövligt? Tänk då på att nästan alla ger sig i kast med maten enligt följande procedur: De tittar efter om maten ser inbjudande ut. Om svaret är ja åker maten in i munnen. Om svaret är nej, hamnar maten till slut i sophinken.

Det där med färgrika menyer är egentligen inte speciellt svårt. Bara planera din middag på samma sätt som du planerar din festklädsel. Tänk i kontraster. Överraska ögonen. Men hur? Hur kan du piffa upp den trista ristaffeln så att den får gästerna att tappa målföret? Hur fulländar du det visuella festfyrverkeriet på jultallriken, när du bara har blomkål att göra något av? Hur får just din bakelse uppmärksamhet på sommarfesten i förskolan? Bläddra framåt lite så får du läsa mer om detta.

Så här får du beröm för ditt bröd till sommarfesten

Baka med rödbetssaft

Så råkade du återigen kryssa för “ja, jag vill jättegärna baka bröd till sommarfesten” på lappen från dagis, och nu tränger svettpärlorna fram. Vad tusan ska du hitta på för något? Luciabröd, nej, det bakade du förra året. Lantbröd, nej, det tar för lång tid. Rödbetsbröd? Färgstrålande, kreativt, alla kommer att märka att just du har gjort en insats, och din gloria kommer att lysa lika starkt som brödet i brödkorgen. Gör så här: Tillsätt rödbetssaft i degen i stället för vatten. I övrigt följer du ditt vanliga brödrecept. Nu får du ett bröd som har en röd skorpa (cirka 1 cm) och gult innanmäte. Var inte rädd för att rödbetorna tar över showen, eftersom mjölet stjäl smaken. På samma sätt som ditt bröd stjäl uppmärksamheten.

Naturlig rodnad
Om du vill ge marsipangrisen en riktigt rosa färg kan du använda lite rödbetssaft i stället för konstgjord karamellfärg. Billigare och naturligare. Och om du grips av den rosa stämningen kan du tillsätta en matsked rödbetssaft när du bakar maränger, så blir de vackert rosa – perfekta till en prinsessefterrätt.

Så här undviker du att servera grå sockerärtor

Ge dem en kalldusch

Gröna grönsaker är mer känsliga av sig. Om du håller dem varma en längre stund förlorar de smak, fräschör, sprödhet, färg och vitaminer. Och vem har lust att servera en militärgrön, grå garnityr fattig på vitaminerna A, B, C, D och E? Gör alltså så här nästa gång du tillagar gröna grönsaker som t.ex. sockerärtor. Blanchera grönsakerna i kokande vatten. Lyft upp och skölji kallt vatten eller ge dem ett snabbt isbad. När gästerna har druckit ur sina välkomstdrinkar och det är tid för själva serveringen, värmer du upp ärtorna igen. Allt grönt som innehåller klorofyll (dvs. inte morötter, majs, tomater och andra färgrika grönsaker) ska du nämligen värma upp allra sist.

Klorofyll vad då?
Grön föda” tillhör de livsmedel som har jordens lägsta kalori- och sockerinnehåll och högsta näringsvärde. Grön föda omfattar allt från encelliga alger till blommande växter, men gruppen har en sak gemensam: klorofyll. Det är klorofyll som ger växterna deras gröna färg och kan betraktas som växtens “blod”.

Så här överraskar du väninnorna med en dramatisk ristaffel

Tillsätt bläck
Tjoho, tjejmiddag på lördag. Då ska det kvittras i falsett. Men … det krävs ett visst förarbete med att ställa i ordning allt till tolv x-kromosomer. Även om väninnorna skenbart är högst delaktiga i diskussionen om huruvida herrslippers är heta eller inte, granskar de omedvetet ditt hem, din meny, dina växter, dina dammråttor. Så vad sägs om att servera en dramatisk svart ristaffel som kommer att kräva deras fulla uppmärksamhet? Det är så enkelt: Tilsätt bara ett kuvert bläckfiskbläck i riset (köps i din lokala asiatiska specialbutik, kan även användas till pasta).
Fiender? Sprut eller könsbyte
När bläckfiskar blir rädda sprutar de ut en bläckliknande vätska ur munnen, som gör sikten så dålig att fienden tvingas ge upp jakten. Om detta försök misslyckas kan bläckfisken snabbt byta färg, form och rörelsemönster. En liten bläckfiskhane kan till och med förvandla sitt utseende så att den liknar en liten oskyldig hona. Och man slår ju inte på kvinnor.

Så här gläder du julgästerna med snövit blomkål

Koka i mjölk

Jullunchen närmar sig. Du har beslutat dig för att kasta dig ut i en “honungsglacerad sprängd anka med färska grönsaker och rödvinssås” och du har redan kommit långt i processen. Ankan är glacerad. Potatisen och rödvinssåsen är klar. Minimorötterna och broccolin kokar. Nu fattas bara blomkålen, som likt små snöbollar ska fullända det visuella festfyrverkeriet på jultallriken. Och här rekommenderar vi vita snöbollar, inte kissgula snöbollar, för att säga det rakt ut. Därför: Koka blomkålen i vatten tillsammans med ett par skedar mjölk. Då får du helt snövit blomkål.

Usch, kokt blomkål
Blomkål avger en obehaglig lukt under kokning. Pröva att lägga en bit torrt bröd eller en knivsudd natriumbikarbonat i vattnet under kokningen, så lindrar det den kraftiga lukten.

Så här får du majs som både är läcker att se på och läcker att bita i

Pressa citronen
Majs är ursprungligen framodlad för att mätta höns i hönsgården. Kanske är det därför som vissa majssorter har ett ganska trist, vitgult utseende, därför att höns rimligtvis inte bryr sig om ifall maten är vit eller gul. Men om det råder en mer färgkritisk inställning hemma i ditt kök, kan du tillsätta 1 tsk citronsaft i kokvattnet cirka en minut innan majsen är färdig. Då blir din kokta majs lika läcker att se på som att bita i.
Salt gör majsen hård
Häll inte salt i kokvattnet när du kokar majskolvar – det gör majsen hård. Vänta i stället med att strössla med salt tills majskolven är kokt eller grillad. Smält eventuellt en smörklick på majsen och servera som en sommarfräsch förrätt.

Så här kan du bjuda kaffegästerna på gyllene småkakor

Vispa med salt
Kanske känner du igen det här? Oavsett hur mycket tid och kärlek och god karma du än tillsätter småkaksdegen, uteblir resultatet. Och du tvingas gång på gång erkänna att svärmors hembakta småkakor är mycket vackrare än dina. Visst kan man leva med sådana nederlag, men om du ändå vill bättra på självförtroendet kan du tillsätta en gnutta salt nästa gång du vispar ägg till dina kakor. Då får du gyllene småkakor i kakburken nästa gång det kommer oväntade gäster – det skulle ju kunna vara svärmor.
Trista kakor? Pynta med mynta
Förtvivla inte om gästerna bankar på dörren och kakburken bara innehåller trista småkakor. Sikta florsocker och dekorera med mynta, citronmeliss, färska bär eller vad du nu kan hitta på. Tänk på att florsocker blixtsnabbt tar färg av omgivningen. Färsk frukt och annat fuktigt pynt ska därför läggas på i allra sista ögonblicket.

Så här kontrollerar du om du håller ett guldägg i handen

Ju gulare – desto bättre

Enligt ett gammalt ordspråk ska man inte döma hunden efter håren. Och det gäller även ägg. Skalets färg avslöjar nämligen ingenting om kvalitet, smak eller näringsvärde. Om skalet är vitt, gult, brunaktigt eller gråaktigt beror uteslutande på hönans ras och är genetiskt bestämt. Om du vill veta om du håller ett guldägg i handen, ett äkta kvalitetsägg, ska du kika innanför skalet. Du ska knäcka ägget (vi rekommenderar dock att du köper det först). En kvalitetsaspekt är äggulans färg, som beror på hönans foder och levnadsvillkor. Ju gulare, desto bättre.

Citron motverkar gula
Råkade det komma lite förarglig gula i skålen vid äggseparationen? Du behöver inte kassera gulan och vitan för det. Tillsätt ett par droppar citronsaft, så kan du ändå vispa äggvitorna styva.

Så här får du de gula bananerna på tårtan att hålla sig gula

Ge dem lite att dricka

De flesta vet nog att om man häller lite citronsaft på ett halvt grönt äpple, ja, då förblir det grönt – och inte brunt (om du inte visste det kan du betrakta det som ett bonusråd). Men vad gör man med gula bananer i skivor, som liksom äpplet blir bruna om de blir liggande en stund (och bruna bananskivor på tårtan är definitivt inte särskilt festligt). Svaret är: Ge bananerna lite att dricka. Antingen lite sherry, om det ska bli lite extra tryck i födelsedagsfirandet. Eller också lite saft från ananasen eller citronen.

Banan på födelsedagskläderna?
Bananfläckar förvandlas till brunaktiga plättar, eftersom saften oxiderar. Usch. Men allt du behöver göra är att tillföra vätska till fläcken. Börja med lite glycerin, som du låter sitta i minst 10 minuter. Skölj därefter i kokt, ljummet vatten. Eller bara saliv. Saliv sägs förhindra oxidering. Spotta dock inte på bananerna.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev