Färdigt - Gorenje

Färdigt

Det är inget större fel på en stektermometer som visar när maten är färdig. Men varför förlita sig på ett redskap som lätt försvinner i den allmänna köksröran, när man kan lära sig några mycket enkla metoder. Och hur sticker man in en stektermometer i ett ägg???

Det är så trist att servera maten innan den är färdig (på samma sätt som det är riktigt trist att få höra poängen innan hela vitsen har berättats), och vi kan i detta sammanhang bara hylla devisen "var sak har sin tid”. Men denna devis väcker en rad frågor. Vilken tid är den rätta? Hur vet man att kycklingen har fått nog, så att man inte bjuder middagsgästerna på en rad exotiska salmonellabakterier som tilltugg? När är biffen medium eller vällagad – och vad har det med din nästipp att göra? Detta och andra "färdig-tips” får du svar på om du bläddrar vidare.

Så här kontrollerar du att dina bakade potatisar är färdiga

Tryck på Alex
Vem sjutton är Alex? tänker du kanske. Och ändå är ni nog ganska bekanta. Alex är med stor sannolikhet namnet på den potatis som just nu ligger och solbadar i din ugn, och som får dig att ställa frågan: Hmm, undrar just om de bakade potatisarna är färdiga? Du kan naturligtvis titta på klockan. Om det har gått en timme är Alex säkert redo för tallriken och en smörklick med persilja. Men du kan också trycka lite på honom med pekfingret. Om potatisen ger efter, som om du trycker på en ballong med mjöl i, är den färdig.
Alex och andra rötter

Det är viktigt att använda rätt potatissort till bakpotatis. Det skulle kunna vara sorten Alex, Jutlandia, Estima och Sava. Den färdiga konsistensen är som att skära med sin sked i den läckraste dessert, och den fina potatissmaken avnjuts extra då den krämiga konsistensen känns behaglig på tungan.

Så här kontrollerar du att din kyckling är färdig

Dra av benet
Var 4:e kyckling i EU har salmonella, visar en ny EU-undersökning. (Just nu ligger det alltså över en miljon salmonellabomber i EU och väntar på att middagsgästerna ska glufsa i sig. Tankeväckande). Nåja, denna siffra är ett genomsnitt, så kanske är det ingen av dina fyra lördagskycklingar som just nu smälter i värmen bakom de igenångade rutorna som är infekterad. Men man vet aldrig. Var därför noga med att steka färdigt kycklingen om du vill undvika bakterieangrepp och efterföljande obehagligheter. Men vad är färdigt? Kycklingen är färdig om du kan lossa det ena kycklingbenet och det sipprar klar vätska från bröstet.
Kastrerad tupp?
Om tuppen är kastrerad kallas den för kapun. Kapunens kött är fetare och många tycker att det smakar bättre. Kapunen är lite dyrare än vanlig kyckling, och äts därför bara vid högtidliga tillfällen.

Så här steker du en biff medium, som de flesta uppskattar

Läs svaret i handflatan
Du är värd med stort V och njuter av din egen framgång. Trevliga vänner. Fint vin, som matchar en ny rosa Rui Felizardo med slag. Plus en vacker hustru som har dukat ett enastående tjusigt bord, vid vilket nu kavajerna och stilettklackarna sitter bänkade. Men just som du har frågat: "Hur vill du ha biffen?” och fått svaret "rosa”, spricker idyllen. För visst har din pappa lärt dig allt om valutakurser, slipsknutar och champagnedistrikt, men biffar … dithän kom ni aldrig. Men lugn, bara lugn. Det kräver inte mer än lite handlag. Titta på den här skissen över hur du tillagar biffar.
Ett litet nästips
Om din näsa är bättre än dina händer, följer här ett litet knep. Om en biff ska vara medium, så ska den kännas som din näsa, dvs. mjuk men inte för mjuk. Det spelar ingen roll om du har en stor eller en liten näsa.

Så här ser du om kronhjortsfilén är färdig

Skär ett titthål

Man ska inte underskatta en mans förhållande till de egna jakttroféerna. Så nästa gång du ska ordna en "hjortfilé med peppar-portvinssås och bakade duväpplen” av en egenhändigt skjuten kronhjort, håll tungan rätt i munnen. För tänk om hjortfilén skulle brännas vid/bli torr/felskuren/försvinner, så försvinner kanske mannen med den. Om du ska kontrollera om filén är färdig, skär inte ovanpå filén utan gör i stället ett litet titthål undertill. Då kan du se om den är röd. Och fortfarande se din man i ögonen medan ni äter.

Färdigt? Slå på autopiloten
En del ugnar från Gorenje är utrustade med stektermometer. Du behöver bara ansluta termometern och sticka in den i köttet. Sedan visar displayen när steken är färdig. Med den elektroniska timern kan man få ugnen att starta och stängas av på en förprogrammerad tid och temperatur.

Så här ser du om din chokladbrownie är färdig

Tänk på lera

Den här boken har egentligen inte plats för recept, men låt detta råd vara ett undantag. För det ska alltid finnas plats för choklad som smakar något. Och det gör din chokladbrownie, om du inte har nojat in på choklad och fett. Räkna kalorierna en annan dag. Och räkna till 300: Rör ihop 300 g smält choklad, 300 g smör, 300 g socker, 300 g pastöriserade äggulor och grädda i 180° varm ugn. Kakan är färdig när ytan är en smula hård, och massan fortfarande gungar på fatet när du tar ut den ur ugnen. Samma konsistens som lera, när den är som bäst.

Brownie-hud
Det kan vara krångligt att jonglera med varma ugnspannor. Dvs. om man inte har speciella utdragsskenor från Gorenje, som gör det lättare och säkrare att ta ut varma plåtar.

Så här kontrollerar du att ditt bröd är färdiggräddat

Ge det stryk

Hembakt bröd doftar inte bara av ren lyx och familjeidyll, det smakar också fantastiskt. Under förutsättning att det är färdiggräddat. Degigt bröd som fastnar i gommen är ingen särskilt trevlig upplevelse. Så hur vet man säkert att brödet är gräddat och inte degigt? Banka på det undertill. Om du hör ett klart och tydligt ihåligt ljud vet du att brödet är färdigt.

Gaffel eller köttnål
Om du inte har lust att banka vete eller råg i ditt kök kan du ta till stickmetoden för att kontrollera om brödet är färdigt. Stick in en gaffel eller en köttnål i brödet och dra ut den igen. Om det sitter en massa deg på redskapet ska brödet åter förpassas till varmare trakter.

Så här kontrollerar du att din languster/hummer är färdigkokt

Dra i känselspröt
Nu är det ju inte varje dag man får hummer. Därför kan tillagningen väcka frågor som: när kan den tänkas vara färdigkokt? Här kommer ett tips som kan vara användbart när nyårsgästerna står i farstun och du har minimal hummererfarenhet: Fatta tag i hummern med en tång. Lyft upp ett av de små benen eller ett av känselspröten. Om benet eller känselsprötet lossnar lätt, är hummern färdig. Du kan använda ögonen för att se om hummern är färdig. Köttet ska vara fast och vitt, och eventuell rom ska vara klart orangeröd och fast.
Bahamas-succé
Languster är Bahamas största exportvara inom livsmedelsbranschen. Den påminner mycket om hummer, men de är faktiskt inte särskilt nära släkt. Även om den kallas för hummerns klolösa kusin.

Så här serverar du den godaste bandspaghettin

Först allegro, därefter al dente
På äkta "Lady och Lufsen”-vis slukas varje år kilometervis av pasta. Men hur vet man när pastan är färdig? Det finns bara ett sätt: fiska upp en bit pasta och bit i den. Om pastan fortfarande har en hård kärna, är den inte riktigt färdig. Om den däremot är precis bitfast men fortfarande lite spröd, är den färdig och du ska genast hälla av vattnet. Nu är pastan al dente; den italienska termen för exakt lagom kokt pasta. Direkt översatt betyder det "till tanden” och beskriver det perfekta ögonblick då pasta just har kokats mjuk, men ändå har en fast kärna.
Koka allegro
Pasta älskar att simma. Koka upp rikliga mängder med lättsaltat vatten. Vattnet ska stormkoka – ja, allegro – bubblande och livligt. Häll i all pasta på en gång och rör runt ordentligt. Skruva upp värmen så att vattnet kokar så snabbt som möjligt igen.

Så här ser du om kronärtskockan är färdigkokt

Dra och ryck
Koktiden för en kronärtskocka är 25-45 minuter, beroende på dess storlek. Ju större, deso fler minuter. Om du vill undvika att servera kronärtskockor som inte är färdigkokta (det är liksom ingen vits, ungefär som att servera vin utan att dra korken ur flaskan), gör så här: Dra i ett av de understa kronbladen: om det lossnar lätt är kronärtskockan mör. Upp med kronärtskockan ur vattnet och fram med den på bordet. Dra av alla de enskilda korgbladen, och doppa ner deras "kött” i en dressing med olja och vinäger och skrapa av “köttet” med tänderna. Mumsa i dig.

Undvik missfärgning
Kronärtskockor kan – liksom äpplen – bli missfärgade, och det är synd och skam på en så skulptural blomsterknopp. Lägg kronärtskockan i vatten med lite ättika för att förhindra missfärgning eller koka den genast i vatten med lite citronsaft.

Sådan er du sikker på, at fritureolien er varm nok

Lav bobletesten. Så står du der og skal fritte. Kartoflerne er snittede i fine stave, børnene har allerede fundet ketchuppen frem, men du tøver stadig. Er olien nu varm nok? Frituretermometeret har forlagt sig og nej, fingertesten er ingen god idé. Hvad gør du? Lad en bid brød klare sagen. Stik brødet på en gaffel og dyp det i olien. Syder og bobler det omkring brødet, er temperaturen tilpas. Du kan også gøre det med en tændstik (selvfølgelig uden ild), som du stikker ned med træenden først. Her vil det også syde og boble, hvis frituren er varm nok.
Færdige? Føl dig frem
Frosne fritter er typisk lavet af kartoffelmel og tilberedes bedst ved at hælde 1 liter olie op i en 2 liter gryde og varme det op til cirka 200 grader. Men er stængerne rent faktisk af kartofler, så bag ved 250 grader i varm ovn i 10-12 minutter. Uanset ovn eller gryde er pomfritterne færdige, når de er tilpas bløde. Så føl på dem. Hård skal, men blød inden i.

Så lång tid tar det

Få överblick över hur mycket tid du ska avsätta till att steka, koka och baka

Stektider från kall ugn vid 200 °C inklusive 15 minuter, då ugnen är avstängd. Kom ihåg att låta steken vila på köksbordet, innan du skär upp den.

Fläskkött, lamm och fågel

Kassler med svål, utan ben, 2 kg 1 ½ timme
Fläskkarré, 1 ½ kg 1 ¾ timme
Revbensstek, 1 ½ kg 1 ½ timme
Skinka, ¾ kg 50 min.
Lammbog, 1 ½ kg 1 ½ timme
Lammrygg, 2 ½ kg 1 ½ timme
Kalkonbröst, helt 50 min.
Kalkonöverlår 50 min.
Kyckling, 1400 g 1 ½ timme
Kycklingöverlår 45 min.
Kycklingbröst m. ben 45 min.

Oxkött – Stektider efter bryning i stekpanna eller gryta

Bog med ben, 1 kg 2 ½ timme
Rumpstek, ¾ - 1 kg 40 - 60 min.
Cuvette, 1 kg 40 - 60 min.
Högrev med fett och ben, 3 kg 2 - 2 ½ timme
Högrev med fett och utan ben, 1 ¾ - 2 kg 1 ½ - 2 timmar
Filé, ¾ kg 30 min.
Rostbiff, t.ex. innanlår, ¾ - 1 kg 1 timme
Dubbelbiff, 1 kg 45 - 60 min.
Fransyska, 1 kg 1 timme

Kalvkött – Stektider efter bryning i stekpanna eller gryta

Bog med ben, 1 kg 1 ½ - 2 timmar
Rumpstek, ¾ - 1 kg 30 - 40 min.
Innanlår med fett (snörad), 1 kg 1 timme
Kam med fett och ben, 3 kg 1 - 1 ½ timme
Kam med fett och utan ben, 1 kg 1 timme
Dubbelbiff, ¾ - 1 kg 45 min.
Tjockkam, ¾ - 1 kg 45 - 60 min.
Dubbelbiff, ¾ - 1 kg 45 min.
Filé, ¾ kg 30 min.

Ungefärliga stektider i gryta efter bryning

Kalkonbröst, helt 45 min.
Kalvstek, 1 kg kalvklump 1 ¼ timme
Kyckling, ca 1 400 g 50 - 75 min.
Kycklingöverlår, kycklingbröst med ben 40 min.
Lammbog 1 ½ timme
Oxfilé, inkl. bryning 35 min.
Fläskfilé, ca 450 g 15 min.
Skinkmignon, ca 350 g 20 - 25 min.

Ungefärliga koktider

Sparris 3-4 min.
Blomkål, hel 15 min.
Bönor, gröna 10 min.
Grönkål, vitkål - skuren 15-20 min.
Morötter, skurna 5-10 min.
Potatis 15-30 min.
Majskolvar 5-7 min.
Purjolök, hel 10-20 min.

Ungefärliga koktider

Hamburgerrygg 45 min.
Höna 2 - 3 timmar
Kalvkött, 2 kg, tunnbringa 1 ½ - 2 timmar
Kalvtunga 2 - 2 ¼ timme
Kyckling 1 timme
Oxkött, 2 kg, märgpipebog 2 ½ timme
Oxkött, 2 kg, tunnbringa 2 ½ timme
Strimlat fläsk, saltat eller osaltat 1 timme

Ungefärliga koktider

Forell 8-10 min.
Horngädda 10-12 min.
Lax 20-30 min.
Makrill 10-12 min.
Piggvar o. likn. 20-30 min.
Rödspätta, skrubba o. likn. 10-12 min.
Sill 10-12 min.
Torsk 15-20 min.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev