Ta kökets energieffektivitet till nästa nivå - Gorenje

Ta kökets energieffektivitet till nästa nivå

HOME SIMPLIFIED
16.11.2020
Många tar el för givet samtidigt som de fasas över elräkningen. Under de senaste månaderna har de flesta av oss jobbat och varit hemma mer, vilket har ökat på elförbrukningen och därmed räkningen. Vad sägs om att bryta trenden och göra hemmet energisnålare?
Låt oss klargöra någonting först: för att betala mindre behöver du inte betala mer först. Visst, moderna hushållsapparater drar i allmänhet mindre ström, men du kan faktiskt se till att dina nuvarande maskiner drar mindre. Allt som krävs är att ändra lite gamla vanor. Så, såvida inte dina hushållsapparater är flera decennier gamla, bör du kunna sänka elförbrukningen åtminstone till en viss del. 

Våra hem står för ungefär en fjärdedel av all elförbrukning på jorden. Matlagning, uppvärmning, varmvatten, datoranvändning och TV-tittande blir en hel del. När du ska försöka sänka din elförbrukning, kan det vara en bra idé att se vad som förbrukar mest energi först. Vanligtvis uppvärmning och varmvatten. Smartare värmestyrning och användning av eko-funktionen på din varmvattenberedare kan göra en hel del.  

Sen har vi köket. De flesta kök- eller matrelaterade aktiviteter kräver uppvärmning av saker – med ugn och häll – eller nedkylning av saker – med kylar och frysar. Därför är det ingen överraskning att köket står för en tredjedel av hushållets elförbrukning. Det är ingen hemlighet att de flesta hushållsapparater kräver el för att fungera. Men visst kan man dra ner på förbrukningen.
Tips och råd för energibesparingar

Även om du hoppar över det första steget som innebär att välja energisnåla produkter från början, bör du lyssna på följande råd. Hushållsapparater har blivit allt större under det senaste decenniet. Större kylar/frysar, tvättmaskiner och TV-apparater har därför motverkat eventuella energibesparingar. Det är självklart att en persons behov skiljer sig från vad en familj på två eller fyra behöver. Välj därför apparater av rätt storlek för de aktuella behoven.

Den energisnålaste hushållsapparaten är den som är avstängd. Visst, man stänger inte av kylen, men tänk på att mikron, ugnen, tvättmaskinen, diskmaskinen och telefon-/datorladdaren drar ström även när de står på standby. Försök komma ihåg att dra ut kontakten till dem när du vet att du inte kommer att använda dem under en längre period. 
Det finns även många sätt att dra ner på energiförbrukningen för kylen. Ställ aldrig in varm mat direkt i kylen eller frysen, utan låt den svalna fört. Det är en bra idé att tänka efter först. När det gäller kylen innebär det att planera – tänk efter innan du öppnar kylskåpsdörren och håll den öppen så kort tid som möjligt. Gorenje har gått flera steg längre. Deras AdaptTech-lösning utvecklades för att hålla en konstant temperatur i kylen, oavsett hur ofta du öppnar dörren. Kylen lär sig dina vanor (d.v.s. övervakar hur du använder kylen) och anpassar temperaturen, vilket sänker energiförbrukningen. Om du är borta länge kan kylen sättas i energisparläge eftersom dörren är stängd hela tiden.

Precis som rådet att ”inte öppna dörren om det inte är nödvändigt”, gäller samma sak för ugnen – öppna inte luckan om du inte måste, då ugnen måste kompensera för värmen du släpper ut. I de flesta fall räcker det med att titta genom glasluckan.
Du kan spara en massa energi med smartare uppvärmning (av mat eller vatten). Du kan t.ex. använda mikron i stället för gas- eller elspisen – i synnerhet om du ska värma upp mindre mängder mat. 

Värm vatten i en vattenkokare i stället för i kastrull. Tänk även på att bara använda så mycket vatten du behöver – ju mer vatten, desto mer tid och energi krävs för att värma upp det.

Lock finns av en anledning – täck alltid över dina kastruller och grytor. På så sätt krävs mindre energi till att värma upp din mat. Vi rekommenderar även att du stänger av värmen ett par minuter innan maten är helt klar, i synnerhet på en elspis. Det tar en stund för spisen att svalna, och din mat hinner bli klar under tiden.
GardenFresh-kylskåp/frys. Det rätta valet för dig.
Att välja en ny kyl/frys är ett stort beslut. Ett bra val är ett skåp som håller maten färsk länge, ett skåp som förstår dig och anpassar sig efter just dina behov. Då är det GardenFresh du söker, kombinationsskåpet med avancerade funktioner som anpassar sig helt efter dina krav på färskhet.

AdaptTech – anpassar temperaturen efter dina vanor och gör så att dina livsmedel håller sig färska längre
IonAir med MultiFlow 360° - joniserad luft eliminerar oönskade lukter och håller maten i perfekt skick
Convert FreshZone – gör om köttlådan så att du enkelt kan förvara frukt och grönsaker längre utan att de blir dåliga

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev