Köksmyter: Var ska ugnen vara? - Gorenje

Köksmyter: Var ska ugnen vara?

HOME SIMPLIFIED
7.12.2021

Om du planerar eller designar ett nytt kök bör du lägga stort fokus på kökets layout. I synnerhet hur inbyggnadsugnen placeras, då den kan ha stor påverkan på matlagningsutrymmet och själva upplevelsen under matlagningen.

Alla kök bör vara så mångsidiga och praktiska som möjligt, eftersom både matlagning, ätande, drickande samt socialisering sker i köket. Det första som designers gör är att rita en grovskiss över rummet med utritade fönster, dörrar och andra öppningar. Varför det? Eftersom vissa vitvaror måste stå mot en vägg snarare än ett fönster och man måste vara säker på att det finns tillräckligt med utrymme till att öppna dörrar och luckor. Dessutom måste man säkerställa att man inte stör kökets flöde eller layout som helhet.

Köksdesign

Sen finns även den så kallade arbetstriangeln – en koppling mellan de tre huvudsakliga arbetsområdena i matlagningsutrymmet – kylen, spisen (häll och ugn) och vasken. Medan vasken och kylen är lite enklare att placera, bör man tänka till lite extra när det kommer till ugnen – i synnerhet om den är av inbyggnadstyp.

”Ugnar är ofta placerade under eller bredvid hällen”, förklarar vår Gorenje-expert på ugnar, och tillägger: ”Eftersom hällen ofta spelar huvudrollen i matlagningsområdet, har den oftast en central plats i rummet. Ungen är bara ett komplement till hällen, men måste ändå ha en snygg och praktisk placering.”

Välj den ugn som passar dina behov

En ugn måste passa dina behov; hur ofta du använder den, vad du använder den till och vad du förväntar dig av den. Ugnsutbudet från Gorenje är brett och innehåller allt från enklare moderna ugnar till ugnar med självrengöring och ångprogram som gör att du kan tillaga mat med restaurangkvalitet hemma. Utforska Gorenjes ugnsutbud här.

Hur man planerar ett nytt kök

Börja från början. Har du tillräckligt med vägg- eller skåputrymme för att rymma en ugn i den storlek du funderar på? Om du väljer en gasugn måste du fundera på var uttaget sitter. Eftersom ugnens jobb är att värma mat – ofta under en längre tid – bör den inte placeras nära saker som inte gillar värme – som exempelvis kylskåpet. Som tur är blir utsidan av ugnen bara ca 90 till 100 grader Celsius, vilket är relativt lågt om man jämför med insidan. Men när man planerar placeringen av ugnen bör man ändå se till att väggbeklädnad, bänkskivor och skåp runt ugnen tål ovanstående temperaturer.

”Frågan som jag får allra oftast är: är det säkert att bygga in en ugn i ett träskåp?” säger vår ugnsguru innan han fortsätter: ”Visst, jag är helt för att bygga in en ugn i ett träskåp. Det är ett bra sätt att spara plats i köket, det ger en snygg, ren look, och det kan vara väldigt praktiskt eftersom skåpen ovanför är en utmärkt plats för redskapen du behöver ha nära till hands.”

Standarder spelar roll och gör ditt val enkelt

Kort sagt är ett inbyggnadsskåp för ugnen en enkel, men förstärkt, låda. De flesta inbyggnadsugnar är förberedda för standardskåp på 60 eller 90 cm, vilket gör installationen enkel och smidig. Här kan ugnen lätt placeras i det specialutformade hålet, oavsett vilket märke det är på köket. Utöver de två nämnda köksstandarderna, finns det även mindre ugnar som passar i hål på 45 cm. Dessa ugnar är designade för att möta behoven i kök med begränsat utrymme. 

Placering av eluttag i kök

Därefter måste man fundera över elen,  man bör alltid planera var man ska sätta eluttagen i förväg. Det första man bör göra när man installerar ugnen är att ansluta kontakten till strömkabeln. Det rekommenderas att du installerar en kontakt som tar liten plats. Våra experter rekommenderar även att man kontrollerar att kontakten har rätt effekt för ugnen (denna information finns i manualen eller på en etikett på ugnens ram). 

Tillräcklig ventilation är något som alla ugnar mår bra av, så försök installera ugnen så att luft kan cirkulera ordentligt.

Installation av ugn

Varje ugnsinstallation har sina för- och nackdelar. Till exempel tar ugnar som placeras under bänkskivan upp mindre plats och arbetsyta, men det kan vara jobbigare för kroppen när man hela tiden måste böja sig ner för att ställa in och ta ut maten. 

Väggmonterade ugnar är populära eftersom de kan placeras ovanpå eller bredvid varandra (om du ska ha fler än en). Du förlorar visserligen förvaringsutrymme, men du får en mycket mer ergonomisk lösning. Och på tal om ergonomi och praktiska lösningar: ett utrymme som ofta glöms bort i köket är hörnen – de kan vara utmärkta för placering av ugnen då ett högt skåp ofta känns mindre skrymmande och skapar en trevlig detalj i hörnet.

Placeringen av ugnen beror allra mest på hur man tänkt använda den. Om du inte använder den så ofta gör det inget om den är lite i vägen.

Läs även

Prenumerera på vårt nyhetsbrev