Så får du mest näring ut av din mat - Gorenje

Så får du mest näring ut av din mat

FOOD SIMPLIFIED
18.5.2018
Du har köpt den bästa avokadon, fyllt kylen med kål och bunkrat upp med supermat. Men vet du hur du får ut så mycket näring som möjligt ur din nyttiga mat?

1. Ju kortare väg till matbordet, desto bättre!
Den största förlusten av vitaminer och mineraler sker under tiden från det att varan plockas tills den äts. Därför är det bättre att välja närodlat, om inte från din egen trädgård så från en odling i närheten.

2. Kylskåp eller rumstemperatur?
Även om det kan verka säkrare att förvara mat i kylen är det inte alltid det bästa alternativet. Tomater, potatis, lök och vitlök bör förvaras i rumstemperatur. Detsamma gäller all tropisk frukt inklusive bananer.

3. Var inte rädd för frysen.
Om du vet att du inte ska använda maten direkt är det bättre att frysa in den. Frysta frukter och grönsaker behåller vitaminer och mineraler bättre än om de förvaras i rumstemperatur eller i kylskåpet. Du förlänger även smak och hälsoeffekter hos färska örter om du hackar dem och fryser in dem i istärningar.

4. Tillagad eller rå?
Om du vill maximera näringen i din mat bör du lära dig vilka livsmedel som är bäst att äta råa (till exempel broccoli och rucola) och vilka som är bäst tillagade (som sparris, bönor och potatis).

5. Använd teknik.
För att försäkra sig om att maten är så nyttig som möjligt kan tekniken vara användbar. Titta efter grönsakslådor utrustade med specialljus och mekanismer för reglering av fuktigheten, vilket gör att dina frukter och grönsaker håller sig fräscha längre och behåller högre halter av mineraler och vitaminer.

No more "frostration"!

Glöm den ”frostrerande” isbildningen på insidan av din kyl och frys. Aldrig mer återkommande rengöring och avfrostning. Och utan frost får du även låg strömförbrukning.

Det innovativa ”frostrationsfria” systemet håller din mat fräsch under en längre tid. IonAir, Multiflow 360° och DynamiCooling skyddar fryst mat mot att bli dålig i förtid – och du slipper bli sur för att maten inte håller så länge som du har tänkt dig.

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev