Rumpstek med sous vide. Få alltid ett perfekt og mört resultat - Gorenje

Rumpstek med sous vide. Få alltid ett perfekt og mört resultat

FOOD SIMPLIFIED
20.8.2019

Få inspiration om tillagning med sous vide

Ingredienser

En rumpstek på ca. 1 kg (kan eventuellt ersättas med en triangelstek)
2–3 stjälkar rosmarin eller timjan
1–2 klyftor vitlök 1 schalottenlök
2 tsk. grovt salt Lite peppar (gärna färskmalen eller pepparkorn)
1–2 msk smör

Så här gör du

Först putsar du rumpsteken och därefter skär du snitt i fettkanten. Gnid sedan grundligt in köttbiten med salt och färskmalen peppar på alla sidor. Om du använder en sous vide-stav ställer du in den på 57 grader. Du bör använda en stor gryta på minst 10 l.
Vid 57 grader får du en köttbit som är mediumrosa. (Ställ in staven på 60 grader om du vill ha ett mer genomstekt rumpstek). Rensa schalottenlöken och hacka den grovt. Gör sedan samma sak med vitlöksklyftorna. Ta bort bladen från 2–3 kvistar rosmarin.
Lägg köttbiten i en vakuumpåse tillsammans med 1 msk smör, schalottenlöken, vitlöken, lite peppar samt rosmarin/timjan och vakuumpacka det sedan. Var noga med att försegla påsen så att den är helt tät. Tillred köttet i sous vide-badet i minst 7 och max 10 timmar. Ta upp köttet och låt det vila i ett par minuter. Du kan eventuellt även använda fonden från påsen för att laga en smakrik sås. Lägg resten av smöret i en stekpanna på hög temperatur och stek köttet i 2–3 minuter på fettsidan och 1–2 minuter på undersidan. Sedan är det dags att skära upp och servera. Servera med dina favorittillbehör. Smaklig måltid!

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev