Inspiration till nyårsmenyn - Gorenje

Inspiration till nyårsmenyn

FOOD SIMPLIFIED
24.11.2017
När julen är överstökad kan vi se tillbaka på året som gått och göra oss redo för det nya som kommer. Det firar vi på nyårsafton, och då ska vi så klart ha massor med god mat. Varför inte tillaga din nyårsmeny i ångugnen? Läs mer om få inspiration till årets sista middag här.

Ångad lax med räkor och grön sås

Ingredienser:
4 laxfiléer
Citron, salt och peppar
100 g räkor
Lite laxrom och örter till garnering

Tillagning:
Droppa citron över laxfiléerna och krydda sedan med salt och peppar. Vakuumförpacka filéerna och ånga dem i 55°C i 20-25 minuter. Lägg upp på tallrikar, garnera med räkor, laxrom och örter.

Grön sås:
2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
Finhackade örter, t.ex. persilja, dill, basilika, purjolök
Citron, salt och peppar

Tillagning:
Blanda majonnäs, crème fraiche och finhackade örter i en skål. Smaka a med citron, salt och peppar. Servera till den ångade laxen.

Rostbiff

Ingredienser:
800-1000 g rostbiff
Salt och peppar
Ev. rosmarin eller vitlök (använd mindre än normalt, då sous vide förstärker smaken)

Tillagning: 
Gnid rostbiffen med salt och peppar. Vakuumförpacka rostbiffen tillsammans med rosmarin och vitlök. Tillaga steken i 7 timmar i ångugnen på 55-58°C (55°C röd, 56°C medium och 58°C genomstekt). Ta ut rostbiffen ur påsen och bryn den i smör på en stekpanna i 2 minuter på varje sida på medelhög värme. Låt steken vila i 5 minuter innan den serveras. Servera köttet till t.ex. gratinerat potatismos, ångad sparris och din favoritsås.

Crème brûlée

Ingredienser:
400 ml vispgrädde
½ vaniljstång av hög kvalitet
4 äggulor, ev. pastöriserade
60 g rörsocker
Karamellock
40-60 g socker

Tillagning:
Ägg och socker vispas till en vit och krämig massa. Koka upp vispgrädden tillsammans med vaniljen och häll därefter ner den i äggblandningen. Häll massan i 4 låga, runda formar och tillaga i ånga på 100°C i ca 20 minuter. Ta ut formarna ut ångugnen och sätt dem i kylen. När massan har svalnat helt strör du jämnt lager socker på toppen och karamelliserar det under grillen i ugnen. Kyl ner formarna igen och servera.

Inbyggnadsugnar med ångfunktion

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev