Sous vide från Gorenje. Guide til val av sous vide-utrustning. - Gorenje

Inspiration för matlagning med sous vide

FOOD SIMPLIFIED
7.11.2017
For viewing video content please confirm partner Youtube videos and accept marketing cookies.
Sous vide är franska och betyder "under vakuum", och innebär att du lägger ingredienserna i en lufttät påse som du sedan tillagar med ånga. Många tror att sous vide endast är för professionella kockar och matentusiaster som gör gourmetmat, men det är faktiskt mycket användbart hemma i vardagen. Det är nämligen mycket enkelt, och kan förberedas i förväg och ligga i kylen tills man ska använda det*. Därefter går det snabbt att tillaga.

Det är inte bara kött du kan laga till med sous vide. Även fisk, grönsaker och frukt kan tillagas på samma sätt. Fördelen med sous vide är att smakämnena "pressas" in i maten med hjälp av vakuum, och tack vare den förseglade påsen kan smak- och doftämnen inte förångas och försvinna. Den jämna temperaturen ger ett perfekt resultat - varje gång. Dessutom bevarar du alla de nyttiga vitaminerna och mineralerna samt färg och smak när du tillagar din mat med hjälp av ånga. Det är ett nyttigare och skonsammare sätt att tillaga din mat på.

*Vakuumförpackad mat håller sig färsk upp till 5 gånger längre än mat i vanliga förpackningar.

Det här behöver du för att komma igång

  • Din nya ångugn från Gorenje
  • Vakuumförpackare och -påsar
  • Bra råvaror, t.ex. kött, fisk, grönsaker eller frukt

Vakuumförpackare och påsar

Ovn og vakuumpakkede råvarer

Så enkelt är det

1. Förbered kött/grönsaker/fisk/frukt. Skär bort fettet från köttet, krydda maten med salt, peppar, örter, marinad, etc. OBS! Var uppmärksam på att inte krydda för mycket, då smaken blir mer koncentrerad än vid vanlig tillagning i ugn eller gryta.

2. Lägg maten i en påse som är avsedd för uppvärmning och försegla den med en vakuumförpackare. Tänk på att det inte får finnas någon vätska där påsen kläms ihop, då det kan göra att påsen inte försluts ordentligt. Välj inställningen "moist" för fuktiga livsmedel eller där du tillsätter vätska. Välj "normal pressure"-inställningen om du tillagar sköra livsmedel som inte får pressas samman.

3. Ställ in den önskade temperaturen, beroende på vilka livsmedel du ska tillaga. Med den nya ångugnen från Gorenje kan du ställa in temperaturen med 1 ° C noggrannhet, vilket innebär att den kan användas till sous vide där exakt temperatur och ånga tillagar din mat. På nästa sida får du råd om temperaturer och hur länge olika råvaror ska tillagas.

4. Kött ska vändas på en het panna eller grillas efter tillagning i sous vide för att få en stekyta.

Tips och råd för sous vide

Tillaga köttet sous vide i helgen när du har tid*. Lägg påsen med det sous vide-förberedda köttet i kylskåpet tills du ska använda det (det håller i upp till en vecka): Voilá – snabb kvällsmat på 10 minuter. Du behöver bara värma köttet med ånga i ugnen och sedan vända det på stekpannan för att ge det en läcker stekyta.

Korv
Tillaga korvarna till barnens kalas med hjälp av sous vide - det enda som krävs är 6 minuter i en ångugn på 90 oC. Du behöver ingen stor gryta med kokande vatten.

Forlang hållbarheten
Förläng hållbarheten på din mat genom att vakuumförpacka den. En stor ost kan delar i mindre bitar. En påse med kaffebönor kan vakuumförpackas för att förlänga hållbarheten och bevara smak och doft.

Tillagning med sous vide
Principen med sous vide är att maten tillagas i en exakt, ofta låg, temperatur under lång tid. Genom att maten är vakuumförpackad skyddas råvarorna och kryddningen förstärks. Alla råvaror här nedan ska kryddas och sedan vakuumförpackas. Påsen läggs i ett ångfat som placeras i ugnen.

*Var noga med allmän kökshygien och minst temperatur beroende på köttsort.

Tillagning med sous vide

Principen med sous vide är att maten tillagas i en exakt, ofta låg, temperatur under lång tid. Genom att maten är vakuumförpackad skyddas råvarorna och kryddningen förstärks. Alla råvaror här nedan ska kryddas och sedan vakuumförpackas. Påsen läggs i ett ångfat som placeras i ugnen.

Om man föredrar rött, medium eller genomstekt kött är en smaksak. Principen för all slags kött, inklusive fisk och skaldjur, är att en mycket röd biff får man från omkring 50 °C, medium vid 60 °C och genomstekt vid 70 °C. Prova Dig fram allt efter Dina egna preferenser

KÖTT MÄNGD TEMPERATUR TILLAGNINGSTID
Fläskkotlettrad 500 g 70 °C 140 min
Stek 600 g 60 °C 140 min
Kycklingbröst 500 g 70 °C 100 min
Ankbröst 2 st 58 °C 180 min
Lamm 600 g 65 °C 130 min
Fiskfilé 500 g 70 °C 30 min
Lax 500 g 55 °C 20-25 min
Räkor 700 g 75 °C 25 min
GRÖNSAKER MÄNGD TEMPERATUR TILLAGNINGSTID
Potatis 500 g 85 °C 50-80 min
Sparris 500 g 85 °C 15-25 min
Aubergine 500 g 85 °C 35-45 min
Broccoli 500 g 85 °C 15-25 min
Morötter – hela 500 g 85 °C 30-40 min

Inbyggnadsugn med sous vide funktion

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev