Ett kök utan svinn? Ja, det är möjligt! - Gorenje

Ett kök utan svinn? Ja, det är möjligt!

FOOD SIMPLIFIED
6.11.2020
En hållbar livsstil kräver vissa justeringar och ihärdighet, men det lönar sig definitivt i längden. Din hälsa, plånbok och miljön kommer att tacka dig. Så, hur fungerar ett kök utan svinn?

Allt fler människor börjar se fördelarna med ett liv utan svinn, en tydlig avvikelse från konsumentsamhället som fokuserar på vårt ansvar för miljön. I köket börjar det med att minska plastavfall och slutar med mindre matsvinn. Med tanke på att vi européer i genomsnitt slänger runt 70 kg mat per person per år är det hög tid att vi blir mer medvetna och gör något gott för oss själva och planeten.

Börja litet, men var ihärdig. Självklart kan inte precis allting användas i matlagningen, så en del saker hamnar till slut oundvikligen i soptunnan. Men om du planerar saker och ting väl kommer du snart att märka att du egentligen behöver slänga mycket mindre än du tror. Det är en riktigt härlig känsla. 

1. Börja planera dina inköp

Den första regeln för matlagning utan svinn är: tänk igenom hur du kan använda ingrediensen fullt ut. Först efter att ha gjort detta kan du börja tänka på att köpa till ingredienser som fattas. Det hjälper även om du har bra koll på dina matvanor, eftersom det gör det enklare att skapa en inköpslista som omfattar matvaror som du och din familj faktiskt äter. Ha koll på det du har i skafferiet och kylskåpet: Vad behöver du äta snart? Vad har du kvar? Kom ihåg: du bör regelbundet kontrollera matvarornas bäst före-datum och placera de som går ut först längst fram i skafferiet/kylskåpet. Planera en meny för veckan och välj en dag då du endast lagar och äter rester.

2. Allting är inte skräp

Ta en funderare – vad är det som vanligtvis hamnar i soptunnan? I genomsnitt slänger de flesta frukt och grönsaker. Men alla frukter och grönsaker som ser lite dåliga ut måste inte slängas. Använd dem i en smoothie, torka dem för att göra torkad frukt eller gör sylt eller kompott på dem. 

Bröd är ett annat exempel på en vara som ofta kan räddas. Gammalt bröd kanske inte låter som en särskilt mångsidig ingrediens, men du kommer att bli förvånad. Du kan använda gammalt bröd för att göra brödpudding, ströbröd eller ribollita, en italiensk brödsoppa.

3. Kan du inte använda en viss matvara? Frys in den!

Om du har rester som du inte kan använda eller har tid att tillaga så kan du helt enkelt frysa in dem. Lägg alla överblivna grönsaker i frysen varje dag så kommer du snart att ha tillräckligt mycket för att göra buljong. Du kan även hacka upp örter och frysa dem i olja eller vatten innan de blir dåliga. 

Här kan FastFreeze vara till stor hjälp. Det ser till att maten blir infryst snabbt och effektivt, och är perfekt om du storhandlar eller köper mycket vid kampanjer eller utförsäljning. Det är även en behändig funktion när du lagar mat i förväg eller vill förbereda måltider.

4. Idéer för grönsaksälskare

Slänger du potatisskal? Potatisskal innehåller mycket näring och om du friterar dem får du ett knaprigt alternativ till pommes frites. Även morotsskal och andra rotgrönsaker förtjänar en plats på menyn: koka dem, mosa dem, lägg till linser och lite mjöl så får du ett innovativt grönsaksalternativ till en hamburgare. Gör grönsakschips av broccoli- eller blomkålsstammar genom att skiva dem och baka dem i ugnen. Har du en del av en kålrabbi eller zucchini över? Skär dem i bitar och ha dem i en tortilla. 

Rödbetor kan också användas hela, inklusive bladen, som passar bra i en mängd olika smoothies. Många väljer även att skära bort den gröna, ätbara delen av blomkålen. Precis som med många andra skal och grönsaksrester kan den här typen av ”avfall” samlas upp och användas i en gryta eller för att göra grönsaksbuljong. Du kan även torka grönsaksrester och mixa det till ett fint grönsakspulver som du använda för att till exempel sätta smak på soppor.

Om du vill äta mer grönsaker kan det också vara en bra idé att lära sig att ångkoka grönsaker. Ångkokning är inte bara en av de nyttigaste tillagningsmetoderna, ångan ser även till att maten blir mjuk, saftig, näringsrikare och smakrikare. När grönsakerna smakar gott så äts de även upp, vilket leder till mindre svinn. Ångugnar är även perfekta för att tina upp mat eftersom den varma ångan värmer upp maten jämnt.

5. Överraska dig själv

Vad sägs om en ny vana? Laga en överraskningsrätt åt dig själv varje vecka. Rensa skåpen på rester – du kommer att förvånas över allt du hittar – och tillaga något på dem. 

Du kommer definitivt att känna dig nöjd varje gång du ser din tomma soptunna. Det här är ditt kök utan svinn.

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev