Gör matlagning tillsammans med barnen till en lek - Gorenje

Gör matlagning tillsammans med barnen till en lek

FAMILY SIMPLIFIED
12.6.2017
Här är en guide hur du gör matlagningen tillsammans med barnen till en lek – både för vuxna och barn. De flesta barn älskar att vara med i köket för att baka och laga mat, de får använda sina händer, de får lov att göra en röra i köket och det finns en massa plats för kreativitet. För att inte tala om känslan av att skapa och se sitt reultat – allt detta med en massa skoj!

Ta god tid
Var beredd på att det tar längre tid än vad det normalt skulle. Sätt av extra tid och tänk på, speciellt med mindre barn, att resan är lika rolig som målet.

Planera
Välj ett passande recept på något som barnen tycker om och som de lätt kan vara med till. Du kan ev. förbereda lite innan du bjuder in barnen i koket.

Gör en mindre matlagnings-station
Ge barnen en pall så de lättare kan se och ge dem plats på köksbordet där de undviker glas, ägg, kött, fisk och skarpa redskap. Så känner de att de är i kontroll och mer involverade.

Det blir stökigt!
Matlagning stökar till det – speciellt när barnen är med. Du kan undvika för stor röra genom att täcka golvet under arbetsstationen. I slutändan vill alla ha det roligare och du bara slappnar av och städar upp på slutet. Det är lättare för alla om du involverar barnen i städningen – så lär sig ditt barn samtidigt att städa upp efter sig.

Prata med varandra
Prata om ingredienserna och var de kommer i från, om matlagningsprocessen och olika tekniker. Mjöl kommer från korn, ägg från en höna och äpple plockar man om hösten. Glöm inte hygienen: händerna ska tvättas före och efter de har rört råa matvaror. Involvera bara barnen allt efter hur de själva vill. Att knåda 30 bullar kan vara roligt i en minut, men efter fem försök kan det bli tråkigt för de små, och förvänta er inte en kulinarisk perfektion. Acceptera att det är inte alla barn som tycker det är roligt att laga mat. Trots detta kan barn ändå delta vid diskning, duka fram och provsmaka maten.

Bra, bättre, bäst på bröd

Det finns inget bättre än doften av nybakat bröd. Bröd kan spåras tillbaka till stenåldern, och på denna sida kommer vi att göra vårt bästa för att sprida den goda nordiska brödtraditionen, så att vi kan få ut mer av våra ugnar.

Våra ugnar är en kombination av modern design och ny teknik med funktioner från traditionella stenugnar. Tack vare den runda formen fördelas värmen jämnt runt maten. Och med specialsystemet Multiflow 360˚ kan du tillaga mat på alla fem nivåer samtidigt. Den här kombinationen av både traditionella och moderna funktioner gör ugnarna oumbärliga för alla som vill ha ett perfekt resultat gång på gång – inte minst för dem som vill ha ett perfekt bröd som annars bara kan uppnås med traditionell stenugn. Därför säger vi att vi är ”bäst på bröd”.

Du hittar därför allt från recept på det perfekta rågbrödet till tips om knådning och jäsning. Lycka till! 

 

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev