Den perfekta att-göra-listan för familjens hushållssysslor - Gorenje

Den perfekta att-göra-listan för familjens hushållssysslor

FAMILY SIMPLIFIED
5.1.2021
Januari handlar om nystart, nya projekt, löften, mål och, ja, familjens hushållssysslor. Genom att hjälpa till hemma får barnen viktiga kunskaper och värderingar för livet, de utvecklar sociala förmågor och de får känna sig behövda. Att få saker och ting gjorda tillsammans som en familj stärker familjebanden.

Första steget – att skriva familjens att-göra-lista. Brainstorma fram listan tillsammans med barnen. Skriv ner alla idéer, diskutera dem och gör ett urval. Genom att skapa en tabell över familjens sysslor kommer varje hushållsmedlem att ansvara för sin del för att hemmet ska hållas rent och städat. Med större jobb eller uppgifter är det inte mer än rätt att dela arbetsbördan.

Mindre uppgifter, mindre motstånd

För barn, och i synnerhet tonåringar, kan vissa hushållssysslor kännas överväldigande eller helt enkelt onödiga och föräldrar kan bli varse en hel del motstånd. Situationer som dessa undviks enklast med hjälp av planering och att förklara. Det är en bra idé att fördela uppgifterna i dagliga, veckovisa eller månadsvisa listor. När barnen ser hur lite tid det faktiskt tar att utföra en viss uppgift är det inte längre ett problem att hålla hemmet städat.

Varför inte snurra sysslohjulet?

Att få barnen engagerade kan bli mycket lättare genom att skapa ett enkelt sysslohjul. Eftersom vissa uppgifter är lättare för barnen (att lära sig) är det bra att börja med dem. Exempel på enkla dagliga eller veckovisa sysslor är att ta hand om disken, gå ut med soporna, mata eventuella husdjur eller vattna blommorna m.m. Du kan göra ett sysslohjul för dagliga uppgifter och ett annat för veckovisa uppgifter. Ett kombinerat sysslohjul för alla familjemedlemmar fungerar också. Ett annat alternativ är att barnen har sin att-göra-lista och föräldrarna har sin. Och placeringen? Att sätta upp sysslohjulet på kylskåpet är en bra idé – förmodligen kommer alla medlemmar i familjen att stöta på den då och då.

Att följa upp sysslorna

I början kommer du som förälder att behöva göra lite mer uppföljning, bara för att se hur barnen har utfört sysslorna. Och naturligtvis rätta till vid behov. Ha tålamod. Ingen föds med dessa kunskaper, vi måste alla lära oss. Om barnen skapade ett mindre kaos eller tog sig an uppgiften på fel sätt, förklara lugnt vad som blev tokigt och visa hur man gör det på rätt sätt. Och glöm inte att berömma barnen när de har gjort ett bra jobb.

Den viktiga dialogen

Föräldrar måste lyssna på barnens synpunkter om hushållssysslorna. Alla klagomål handlar inte om att barnen är lata. Barn har också tankar och idéer. Och till och med riktigt bra sådana. Lär barnen hur de ska sköta disken, använda diskmaskinen och kanske till och med tvättmaskinen. Vi vet, det låter lite läskigt. Men när barnen är tillräckligt stora förstår de vad en för hög tvättemperatur och överdosering av tvättmedel kan göra och att alla fickor måste tömmas innan kläderna åker in i tvättmaskinen.

Slå tärningen

En annan intressant idé, definitivt värd att testa, är att ha en lista över dagliga sysslor och dela ut dem genom att slå en tärning. Och ännu bättre: om sysslorna är färre än sex, kan nummer sex innebära ett frikort. Om barnet (eller en förälder) slår en sexa behöver han eller hon inte utföra någon syssla. Och naturligtvis gäller varje nummer bara en gång, första gången det slås.

Värdeskapande

Alla föräldrar vill lära barnen värdet av att hjälpa till. Och det är därför familjens hushållssysslor är så värdefulla. Att på något sätt bidra till familjen kommer att ge barnen en känsla av att de är behövda och att de är en del av en gemenskap. Och att de gör föräldrarna stolta.

Gorenjes WaveActive-maskiner är skapade för att få tvätten ren på ett effektivt, enkelt och miljövänligt sätt.

Tvättfunktionerna i WaveActive består av toppmoderna teknologier:

  • Unikt designad trumma med specialformade 3D-ribbor som skonsamt hanterar dina plagg
  • IonTech garanterar optimala tvättresultat med hjälp av kraften från joner
  • SteamTech blöter upp och bryter ner smutsen effektivt

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev