Att Laga Mat med barn - Gorenje

Att Laga Mat med barn

FAMILY SIMPLIFIED
15.11.2021

Lisa, Joel och deras sju barn reser jorden runt. De går under namnet JustDoItFamily på sociala medier. Här visar de glimtar från sina resor och familjeliv. Vi frågade dem om de kunde skriva några ord om sina tankar kring matlagning med barn.

Att Laga Mat med barn

I dagens samhälle är det svårt att få tiden att räcka till, särskilt om man har barn. Då får man prioritera sin tid så gott man kan. För oss är det som mest intensivt vid middagstid på vardagar och det finns inte alltid tid för matlagning. Då är det viktigt att köket fungerar så smidigt som möjligt men att det också är säkert. Köket måste vara utformat så barnen inte kan skada sig men samtidigt vara praktiskt och smidigt. Då gäller det att saker är där de ska vara och det inte är rörigt.

Ett enkelt kök för en smidigare vardag

Nu har vi för första gång haft möjlighet att renovera ett kök precis som vi vill ha det. För att köket ska passa in i vår vardag har vi valt bort allt onödigt. Alla saker som ligger i kökslådorna har vi gått igenom och vi har bara det som vi ska använda. Vi äger inte ens en konservöppnare, den sålde vi på loppis. Vi fokuserar på att ha ett så enkelt kök som möjligt med bra vitvaror och köksverktyg. Vi har försökt tänka japanskt med nordisk stil. Vi har inga överskåp av den enkla anledningen att vi inte behöver det och barnen kan inte heller nå så högt. Allt ska vara enkelt, även för barnen. Vi har haft som dröm att ha två diskmaskiner och nu har vi äntligen 2 st 45 cm diskmaskiner. Detta underlättar otroligt i vår vardag. En disk upp, en disk ner, starta!

Induktionshällen är ett måste och att den är lättanvänd minskar risken för att barnen skadar sig. Vi har tidigare haft häll med touch, men vi tycker att det fungerar bättre med vred i vårt fall. Det är helt enkelt lättare för barnen att använda. Det är superlätt att ställa in värmen perfekt med Gorenjes induktionshäll, den är så lättanvänd att vår 5-åring kan steka pannkakor.

Så gör du matlagningen med barnen till en succé

Det är kul att laga mat med barnen. Vi har ett schema där man kan se vem som ska hjälpa till, men det blir ändå bråk ibland då alla vill vara med samtidigt. Det slutar ofta med att alla får med, men dock inte samtidigt.

Vi älskar att laga wraps och tacos. Man gör lite smårätter så det finns något för alla, sen fyller man upp wrapen med det man gillar och man kan passa på att ta det man har i kylen.

Så får du barnen att hjälpa till mer i köket:

  1. Låt barnen bestämma rätt.
  2. Minska användning av mobil och padda.
  3. Låt dem få steka och använda ugnen men hjälp till när maten ska tas ut ur ugnen.
  4. Gör ett schema.
  5. Gör små rätter – då finns det som oftast något för alla.
  6. Gör sådant som barnen gillar men våga testa nytt också.
  7. Ha olika ansvarsområden: grönsaker, sås, dukning, dricka, stekning/kokning.
  8. Kom ihåg att vara flexibel. Saker händer i ett kök och så är det bara. Håll huvudet kallt!

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev