Köpa kylskåp till ett modernt kök – vilken sort ska man välja? - Gorenje

Köpa kylskåp till ett modernt kök – vilken sort ska man välja?

CHORES SIMPLIFIED
29.10.2020
När du köper ett kylskåp till ditt moderna kök bör du se till det utrymme och mått som du har tillgång till, men även dina behov av att frysa och förvara ömtåliga matvaror. Om du ofta är bortrest rekommenderar vi att du väljer ett kylskåp med HolidayMode, vilket spar energi när kylskåpet inte används.

Du håller på och planerar ditt drömhem där köket spelar en central roll – det är platsen där hela familjen samlas och med gott humör ordnar till en söndagslunch, det är hjärtat i ditt växande matintresse och källan till din kulinariska kreativitet.

För att ditt moderna kök ska bli så praktiskt som möjligt måste du köpa bästa möjliga kylskåp, som uppfyller alla dina väsentliga och kulinariska behov. 

Det är viktigt att du förbereder dig noga, läser på om alla moderna funktioner hos kylskåp och kollar vilka utrymmesbegränsningar som finns, så att du kan köpa ett perfekt kylskåp och ge köket en mästerlig touch.

Ska kylskåpet vara inbyggt eller fristående?

Lutar du åt ett kök där kylen fungerar som en inbyggd del och kanske till och med matchar den övriga inredningen i färg och materialval? Moderna kylskåp kan delas upp i inbyggda och fristående, och vi rekommenderar att du anpassar ditt val efter hur rummet ser ut.

De två typerna av kylskåp skiljer sig inte åt vad gäller funktionaliteten, och förutom utseendet väljer man oftast det ena eller det andra utifrån pris och bekvämlighet. Fristående kylskåp är lätta att installera, och du kan välja mellan olika design och färg och på så sätt piffa upp köket. Kylskåpet kan faktiskt även fungera som heminredning. 

Storleken har betydelse

Innan du väljer ett kylskåp ska du fundera på hur mycket mat du brukar ha i kylen. Fundera också på om du behöver en inbyggd frys. I grova drag är kylskåp med en volym på 250 liter lagom stora för en familj på fyra, men du måste förstås även se om det finns några platsbegränsningar. Om du bor i lägenhet kan det hända att kökets planlösning inte tillåter att du köper marknadens största kylskåp, även om det skulle passa din livsstil perfekt. Ta fram realistiska mått på det tillgängliga utrymmet så att du kan begränsa urvalet och snabbare nå fram till ett bra beslut.

En annan aspekt som hänger ihop med kylens storlek är dörren. Du kan välja mellan kylskåp med enkel eller dubbel dörr. Kylskåp med dubbla dörrar är ett utmärkt val eftersom de bevarar livsmedel som grönsaker, kött och fisk längre, med särskild teknik som gör att de inte behöver frysas. 

Fördelarna med modern teknik

Tekniska framsteg förenklar många sidor av våra liv.

Snabb frysning och avfrostning

Det finns nog ingenting som inte kluriga designer tar hänsyn till när de designar kylskåp, inklusive det snabba tempot i våra liv. Ibland måste vi frysa vissa livsmedel snabbt, och därför utvecklade de FastFreeze som fryser mat vid -24 °C för att bevara näringsämnen och mineraler med bibehållen kvalitet. Den här funktionen ger också en intensiv kylfunktion, vilket är idealiskt när man har storhandlat och stuvar in betydande mängder varor i kylen samtidigt. Efter några timmar slås funktionen av automatiskt, och kylskåpets temperatur återgår till standardinställningen.

Energibesparing

De flesta moderna kylskåp har HolidayMode, som ställer om temperaturen i kyl och frys för att minska energiförbrukningen under perioder när de inte används, till exempel om du åker på ett par veckors semester.

Moderna kylskåp är tystgående

De är tysta och hållbara och använder mindre energi jämfört med kylskåp som har en vanlig kompressor. De är också bättre på att hantera växlande temperaturer, till exempel när vi öppnar kylskåpsdörren eller lastar in stora mängder mat.

Styrning via LED-panel

Kylskåpen från Gorenje har antingen fjärrkontroll eller en LED-panel som är infälld i kylskåpets front och där du snabbt kan justera inställd temperatur. Funktioner som FastFreeze och HolidayMode slås på med en enkel tryckning. En sån här maskin tänker åt dig och gör dig direkt uppmärksam på stigande temperatur med en larmsignal.

Särskild låda med lägre temperatur

Som en extrafunktion ingår en särskild låda med lägre temperatur som är idealisk för att lagra kött, fisk, frukt och grönsaker. Här bevaras matens fräschör mycket längre, liksom även smak och färg. Den är i genomsnitt 30 % kallare, vilket innebär att maten behåller sin kvalitet så mycket som fem gånger längre.

Högklassig belysning

I moderna kylskåp finns inga dunkla vrår i och med att de använder en särskild teknik med jämnt fördelade LED-lampor som lyser upp alla delar av innandömet. På så sätt vet du alltid vilka matvaror som håller på att ta slut och vilka du borde använda så fort som möjligt.

Design

En annan fördel med modern design är en noggrant planerad förvaring som ger bästa möjliga ordning på alla behållare och flaskor. Många kylskåpsmodeller har flaskställ som hindrar flaskorna från att välta och spilla ut sitt innehåll.

Välj det senaste inom design och smarta funktioner

Moderna kylskåp har många funktioner som vi inte ens visste att de fanns. Att välja rätt modell för att uppfylla alla dina behov sparar betydande pengar över tid, som du annars skulle ha slösat bort på kastad mat. Med en smart design av kylskåpets fack och lådor kan du undvika detta genom att skapa bästa möjliga förhållanden för varje livsmedel.

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev