Induktionshällen behöver regelbunden omsorg - Gorenje

Induktionshällen behöver regelbunden omsorg

CHORES SIMPLIFIED
5.1.2021
Det fina med induktionshällen är att den hjälper oss att värma och laga mat med otrolig lätthet. Men den kräver också något tillbaka. Du gissade rätt – regelbunden rengöring. Kvarvarande smuts kommer annars att brännas fast på den heta ytan nästa gång du använder induktionshällen. Gorenje tillverkar inte bara hushållsapparater som gör ditt liv enklare, vi gör också hushållssysslorna enklare. Idag riktar vi in oss på att lära dig hur du rengör din induktionshäll på rätt sätt.

Det är ingen hemlighet att glaskeramisk yta måste rengöras regelbundet. Hur håller man den ren undrar du? Här kommer några tips från Gorenje-experterna.

Ren före och efter användning

Att ta hand om din induktionshäll kommer att belöna dig med mindre rengöring längre fram. Några enkla steg räcker. Torka först bort damm eller annan smuts som kan repa ytan från både hällen och pannans botten före varje användning. Använd en mjuk, fuktad trasa för att ta bort lättare smuts. Torka sedan ytan torr. På detta sätt minskar du risken för att smuts fastnar på induktionshällens yta. 

Omedelbar rengöring

Rengör omedelbart om det finns smuts på den glaskeramiska ytan. Detta förutsatt att ytan inte längre är varm, så att du inte bränner dig. På det här sättet undviker du extra arbete senare. I synnerhet spill och småfläckar bör tas bort så snabbt som möjligt. Du kan använda en fuktad tvättsvamp eller mjuk trasa med varmt vatten och diskmedel för att torka bort eventuella fläckar. Trasor gjorda av mikrofibrer ger det bästa rengöringsresultat.

Det är också en bra idé att använda specialvårdsprodukter som skapar en skyddande film på ytan och som motverkar att smuts fastnar.

Hjälp, envis smuts!

Oavsett hur envis smutsen på induktionshällen är ska du undvika att använda aggressiva rengöringsmedel eller avkalkningsmedel eftersom dessa kan skada den glaskeramiska ytan (eller åtminstone dess beläggning). Svåra fläckar kräver rengöringsmedel avsedd för glaskeramik. I dessa fall är det bäst att följa tillverkarens instruktioner. 

Dags för skrapan

Till svårare fläckar eller fastbränd mat i ett tjockt lager kan du behöva använda en rakhyvel eller, ännu bättre, en skrapa.  Dessa bör endast användas när de mjukare metoderna (fuktad trasa och specialrengöringsmedel) inte fungerar. Du kan köpa en skrapa i de flesta livsmedelsbutiker och det rekommenderas att skrapan används med stor försiktighet så att hällens glasyta inte skadas.

Hur ska skrapan användas undrar du? Vinkla skrapan i 45 till 60 grader och tryck försiktigt skrapan mot glaset och för den över det aktuella stället för att avlägsna smutsen. Kom ihåg att inte trycka skrapan vinkelrätt mot glaset och att inte repa spishällens yta med spetsen eller bladet.

Induktionshällar avskyr socker

Många människor älskar socker men det är inget våra induktionshällar längtar efter. Socker eller livsmedel med högt sockerinnehåll måste omedelbart avlägsnas från den glaskeramiska hällen med en skrapa, även om hällen fortfarande är varm, eftersom socker kan ge den glaskeramiska ytan permanenta skador. Stålull, grova rengöringssvampar och rengöringsmedel med slipmedel kan även det repa ytan, så dessa ska undvikas.

Ättika – ett mirakelmedel mot vattenfläckar

Vattenfläckar på kokkärl kan lätt tas bort med en mild ättiksblandning. Använd dock inte blandningen på induktionshällens ram eftersom den då kan tappa sin glans. Var noga med att alltid avlägsna eventuella rengöringsmedelsrester efter rengöringen eftersom den glaskeramiska ytan annars kan skadas när kokzonerna värms upp igen.

Installera en köksfläkt

Att installera en bra och kraftfull köksfläkt hjälper även till att hålla induktionshällen ren. Köksfläkten minskar mängden smuts som samlas på spishällens ytor genom att partiklar från luften avlägsnas och behovet av rengöring minskas därmed också. Det är därför viktigt att du slår på köksfläkten så fort du använder induktionshällen.
Induktionshällar i harmoni med din matlagningsstil

Oavsett om du lagar en måltid till dig själv eller till hela familjen så levererar Gorenje OmniFlex induktionshällar en verkligt funktionell matlagningsupplevelse varje gång. Med en mängd noggrant inställda funktioner som förenklar ditt samspel med matlagningsytan är det enklare, mer intuitivt och bekvämare än någonsin att tillaga måltider.

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev