Att rengöra ugnen har aldrig varit så enkelt - Gorenje

Att rengöra ugnen har aldrig varit så enkelt

CHORES SIMPLIFIED
29.10.2020
Du kommer kanske ihåg den tiden då du (eller dina föräldrar) skrubbade ugnen på knä varje vecka för att ytan inte skulle bli fläckig av gammalt fett. För att din favoritmaskin i köket skulle vara som ny så länge som möjligt. Sen dök inbyggda ugnar upp på marknaden, vilket eliminerade behovet av värkande knän och ryggar (det vill säga, om vi byggde in dem ovanför bänkskivan förstås). Och den nya generationens ugnar? De rengör sig själva! Här delar vi även med oss av ett knep för hur du gör rent bakplåtar och andra lösa delar snabbare och bättre. Tror du oss inte? Titta själv!

Varför är det så viktigt att rengöra ugnen?

Bortsett från den uppenbara anledningen att ingen vill ha en smutsig ugn täckt av gamla fettfläckar, är den främsta anledningen varför en ugn bör rengöras regelbundet din hälsa och hygien. Ansamling av gammalt fett och bitar av mat på ugnens yta och på värmeelementen förhindrar jämn uppvärmning, vilket inte bara betyder att kakorna inte blir perfekt gräddade eller att du förbrukar mer energi, utan även att maten inte blir jämnt uppvärmd. Du riskerar att servera underkokta måltider till vänner och familj.

Under uppvärmningsprocessen börjar gammalt fett släppa ut kolgaser, vilka utgör en risk vid inandning. De kan även påverka matens smak och lukt och fylla köket med rök och obehaglig lukt. Gammalt fett kan till och med antändas. Om du inte rengör ugnen regelbundet måste du ta i med mer aggressiva rengöringsmedel och kemikalier, som även de kan vara skadliga för hälsan – inte bara vid rengöringen utan också senare.

Finns det något enklare sätt att rengöra ugnen?

Moderna ugnar är vanligtvis utrustade med teknik som underlättar rengöringen, allt från självrengöring med ånga, katalytisk rengöring och oleofob nanobeläggning som stöter bort fett, till avancerad pyrolytisk rengöring.

Bland dessa är pyrolytisk rengöring (pyrolys) det effektivaste och enklaste sättet att rengöra en ugn. Fett och matrester bryts ner termiskt vid 500 °C. Det gör ugnen fullständigt ren efteråt och bevarar den som ny även efter många års användning. Viktigast av allt är ändå att sådan rengöring är bäst för hälsan, eftersom det inte kräver några kemikalier – ugnen rengörs med hjälp av hög temperatur enbart.

Hur används pyrolys?

Användningen av pyrolys är mycket enkel. Allt du behöver göra är att ta bort alla löstagbara delar (hållare och galler) från ugnens insida och starta pyrolysprogrammet. Ugnen låser sig under rengöringsprocessen och förblir låst tills den har svalnat till en säker temperatur när proceduren är avslutad. Under pyrolysen stiger temperaturen i ugnen till cirka 500 °C, vilket förvandlar alla föroreningar till fin aska. Allt du behöver göra när rengöringscykeln är klar är att torka bort askan med en fuktig trasa.

Högklassiga Gorenje-ugnar har pyrolytisk rengöring. Modellerna i Gorenjes Essential- och Advanced-serier når temperaturer upp till 470 °C under en 120-minuters rengöringscykel, medan modellerna i Gorenjes Superior-serie med PyroClean erbjuder tre olika nivåer av pyrolytisk rengöring vid temperaturer upp till 500 °C: skonsam rengöring (90 minuter), medelintensitet (120 minuter) och högintensiv rengöring (150 minuter).

Om du regelbundet använder PyroClean kommer funktionen göra jobbet utan problem på bara 90 minuter, och snart minns du bara vagt den tiden då du la samma tid på att skrubba ugnen för hand.

Hur rengör jag löstagbara delar och bakplåtar snabbt och enkelt?

Medan ugnen städar sig själv, fyll diskhon med varmt vatten, lös upp en diskmaskinstablett i vattnet och blötlägg ugnsutrustningen i 20 till 30 minuter. Du kommer bli förvånad över hur enkelt det är att sedan ta bort allt envist fett med en vanlig kökssvamp. Du kan göra samma sak med alla bakkärl som du inte har hjärta att kasta, även om de har sett bättre dagar.

När pyrolysen har utfört sin magi, torka bara bort askan med en fuktig trasa, sätt tillbaka hållarna och njut av en ugn som glittrar som ny!

När köket en gång har utrustats med en pyrolytisk ugn kan du inte föreställa dig ett liv utan den. Innan du vet ordet av börjar du laga fler och fler måltider i ugnen, du tvekar inte att sätta in en stek, och doften av nybakat bröd och kakor svävar allt oftare genom hemmet. Dina nära och kära kommer definitivt att uppskatta det. Och eftersom ugnen städar sig själv efter att du har utfört din magi, kan du dessutom tillbringa mer tid med dem!

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev