7 knep för att enkelt rengöra kylskåpet - Gorenje

7 knep för att enkelt rengöra kylskåpet

CHORES SIMPLIFIED
29.10.2020
Kylskåpet bör ha en speciell plats i huset och vara hjärtat i hemmet, eftersom det på sätt och vis representerar källan till liv i våra hushåll – källan till växande, hälsa och kärleken att tillbringa tid tillsammans med familjen i sällskap med utsökt och vällagad mat.

Kylskåpet är källan till liv i hemmet. Ibland glömmer vi vilken viktig roll kylskåpet spelar, och människor som bor i välmående länder tar ofta kylskåpet helt för givet. Vi glömmer snabbt att utan kylskåp skulle vår favoritkaka smälta, och den välsmakande franska osten skulle tappa konsistensen innan vi hann skära upp sista skivan.

Det är verkligen viktigt att vi underhåller kylskåpet noga och håller det så rent som möjligt.

Vi gör oftast en grundlig rengöring av kylskåpet bara några få gånger om året, antingen som en del av vårstädningen eller efter stora helger, som jul och nyår. Ibland ser vi det som en besvärande uppgift som vi skjuter upp gång på gång. Här delar vi med oss av sju snabba och användbara knep som hjälper dig att underhålla kylskåpet och hålla det rent varje dag.

Smarta knep för långsiktig renhet i kylskåpet

För att minska behovet av storstädning så mycket som möjligt, föreslår vi att du investerar bara en minut av din tid varje dag och tar hand om ordningen och hygienen i kylskåpet efter varje användning.

Torka genast bort utspilld vätska

Om något spills ut i kylskåpet, oavsett om det är fruktjuice, mjölk eller bara vatten, är det viktigt att omedelbart torka upp vätskan. Annars kommer fläckarna att finnas kvar i kylen och blir en grogrund för bakterier, vilka med tiden kan påverka kvaliteten på andra livsmedel. På den plats där ett spill har skett börjar smuts ansamlas som kan ge dålig lukt.

Vi rekommenderar också att du noga torkar av alla behållare och flaskor som innehåller vätska innan du ställer tillbaka dem i kylen. Det förhindrar att droppar av vätska kommer in i hyllorna och så småningom ger upphov till envisa fläckar.

Kontrollera regelbundet livsmedlens utgångsdatum

Skämd mat påverkar i hög grad andra livsmedel i kylskåpet, sprider dålig lukt och lockar till sig smuts. Det är bäst att inte köpa för mycket av sådan mat som snabbt blir dålig, som yoghurt, sallad eller frukt. Inte bara kommer du att hålla kylskåpet rent, du genererar också mindre avfall och bidrar till en renare miljö.

Neutraliserare av dålig lukt

Men ibland, trots våra flitiga ansträngningar att upprätthålla ordning och renhet, händer det ändå att vi får dålig lukt i kylskåpet. I sådana fall kan du använda många naturliga luktneutraliserare, som citron, apelsin eller till och med kaffe, som du lägger på en tallrik och placerar i kylen. Lukten försvinner då så småningom.

Moderna kylskåp har också en IonAir-funktion som imiterar den naturliga joniseringsprocessen och eliminerar lukt på naturlig väg, vilket ger bästa möjliga skydd för maten och förlänger färskheten. Kylskåpet kan därmed erbjuda en perfekt miljö för alla typer av mat.

Organisation leder till framgång

Om du skapar ett logiskt arrangemang åt kylskåpets inredning blir det mycket lättare att underhålla det. Du kan avsätta en del av kylskåpet till förvaring av frukt och grönsaker (plastlådor i botten som håller önskad luftfuktighet), en annan del till ost och mejeriprodukter och en del till kött. Du kan placera matvaror som du sällan använder längst in, vilket minskar risken för att innehållet spills ut.

Omvänt kan du lägga matvaror med kortare utgångsdatum längre fram i kylen. Att se dem regelbundet påminner dig om att du måste använda dem så snart som möjligt.

Välja ett lämpligt rengöringsmedel

Vi rekommenderar att du väljer ett rengöringsmedel som är tillräckligt naturligt för att inte vara hälsovådligt, men ändå effektivt nog för att eliminera de envisaste fläckar och desinficera kylskåpet ordentligt. Vi rekommenderar också att du utför rengöringen med skyddshandskar på.

Storstädning

Förutom att använda knepen ovan är det ändå vettigt att göra en större rengöring av kylskåpet en gång i månaden. Det ska inte ta så lång tid om du följer rådet om dagligt underhåll.

Håll livsmedel åtskilda

Innan du börjar rengöra kylskåpet är det viktigt att se till att bevara matens färskhet. Kolla utgångsdatum och separera matvaror som fortfarande är bra från dem du tänker kasta, eftersom det ofta händer att dåliga saker påverkar fräschören hos annan mat i kylen.

Stäng av kylskåpet före rengöring

När du gör storstädningen rekommenderar vi att du stänger av kylskåpet först, och att du börjar med att rengöra de yttre ytorna. Ta sedan ut alla löstagbara delar från kylskåpet, som hyllor och flaskställ. Rengör varje del för sig så når du även de mest avlägsna vrårna inne i kylskåpets rymliga innanmäte. Den moderna generationen av Gorenje GardenFresh-kylskåpen ger dig ännu enklare rengöring eftersom de är gjorda av lätta material och har enkelt utformade stöd för hyllorna.

När du har rengjort alla ytor, lägger du tillbaka alla livsmedel i kylen i en förnuftig ordning. Skilj frukt och grönsaker från resten av maten, och lägg saker du inte använder så ofta längst in i kylen.

Tack vare ständigt framåtskridande teknik blir det allt lättare att underhålla kylskåpet när funktioner som NoFrost och luftcirkulation bidrar till att bevara färskheten och kvaliteten på maten. NoFrost Plus ger precis rätt nivå av luftfuktighet och förhindrar att maten torkar ut. Genom att effektivt cirkulera luften avfuktas kylskåpets inre, vilket både förhindrar isbildning och håller maten färsk längre. Gorenje upphör aldrig att överraska oss med sina innovativa modeller, som sköter kylningen av vår mat även när vi är på semester.

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev