5 saker att tänka på när du väljer nytt kök - Gorenje

5 saker att tänka på när du väljer nytt kök

CHORES SIMPLIFIED
29.10.2020
När du väljer ett nytt kök, bör du ta dig tid att tänka igenom familjens behov och livsstil. Ert nya kök kommer ju vara en del av er vardag i åtminstone tio år framåt. 

Köket är mittpunkten för familjens liv – när ni förbereder julmaten, diskar de små barnens kladdiga tallrikar och brygger det härliga morgonkaffet, eller vid misslyckade försök att laga till nya spännande recept. I med- och motgång sätter köket smak på livet.

Därför bör du närma dig planeringen av ett nytt kök med förnuft och ansvar. Fundera på vilken stil som passar er. Gillar ni att minnas gamla tider i ett kök med retrokänsla, eller avgudar ni den moderna minimalismen? Här kommer 5 viktiga tips som du absolut ska ta hänsyn till när du väljer ett nytt kök, från att välja kylskåp till att hitta rätt färg på köksluckorna. 

1. Hur stort bor du?

Du bör definitivt anpassa köket efter storleken på huset eller lägenheten. På så sätt undviker du de allra värsta misstagen när det gäller möblering. I en liten lägenhet, välj köksmöbler i ljusa färger. Det ger ett ljusare rum och får rummet att kännas större rent optiskt.

Om hemmet med lätthet rymmer ett mer spatiöst kök, ska du överväga att skaffa en köksö som är en verkligt praktisk del i ett köks inredning och layout. Köksön ger rörelsefrihet och gott om plats att förbereda storslagna middagsbjudningar. I det större köket kan du även bygga in större fristående side-by-side-kylskåp för att hålla maten fräsch och fin.

Om köket är luftigt och har stora fönster, vill vi avråda från blank köksinredning eftersom solreflexerna kan bli störande. Det kan även bli ganska varmt under sommarmånaderna. Satsa hellre på matta ytor.

2. Välj rätt design till köket

Vi rekommenderar att du designar köket i samma estetiska stil som övriga rum i hemmet. Det bidrar till ett enhetligt utseende, som även dina gäster kommer att uppleva och värdesätta. Om du älskar modern design och minimalism, välj då denna stil även för köket. Kännetecknen på ett modernt kök är subtilt valda färger, vanligen en kombination av svart och vitt och ytor i metall.
Det moderna köket är ett utmärkt val för alla som älskar innovativa lösningar.

Retrokök blir också alltmer populära, och vi kan ge dem en mer personlig touch eftersom den här stilen handlar om att lägga till detaljer, överraskande köksinredning eller ett snyggt kylskåp.

Du kanske håller igen för att inte fastna i förra århundradet? Det är faktiskt inget att oroa sig för. Det finns många sätt att kombinera retrostil med modern komfort. Bara att lägga till ett enstaka retroelement, som Gorenjes Volkswagen-kylskåp, ger köket en härlig retrokänsla. 
Trivsamt och ombonat kök i industriell stil livas upp av Gorenje Volkswagen retro-kyl

3. Färger, former och material

Kök i svart och vitt och trämaterial är tidlösa favoriter, och vi utgår från att du inte kommer att tröttna på de färgkombinationerna i första taget. Men innan du väljer en färg rekommenderar vi att du funderar på om du fortfarande kommer att gilla den köksdesignen om några år. Någon gång i framtiden kanske du tröttnar på de där gröna väggarna som är så inne idag. Kanske bättre då att välja neutrala, vilsamma nyanser? Du kan ju alltid piffa upp rummet med färgglada köksstolar och köksredskap, som är mycket enklare att byta ut än ett helt kök.

4. Välj bra köksutrustning

Glöm inte att ett viktigt inslag i att bereda en välsmakande måltid är köksutrustningen, som spis, ugn, diskmaskin och kylskåp – vill du ha dem inbyggda eller fristående? Kylskåpet är kökets hjärta. Det håller den förgängliga maten sval och förtjänar därmed din totala uppmärksamhet. Se till att du enkelt kan komma åt kylskåpet. Istället för att gömma det i hörnet, ge kylskåpet en central plats i köket. 

5. Lägg sista handen vid verket

Storleken på familjen är det som mest påverkar valet av ett nytt kök. Har du barn är blanka ytor kanske inte det smartaste, såvida du inte älskar att ständigt torka bort fläckar och handavtryck. Om du lagar mat flera gånger om dagen, unna dig en stor arbetsyta och ett rymligt kylskåp för att få plats med all god mat. Men om du oftast äter ute och bara lagar mat nån gång emellanåt, tänk då igenom om du verkligen behöver ett stort kök. Om du älskar växter och färska örter kan du designa ett grönt hörn i köket där du lätt kan hämta en kvist av basilika eller persilja och som på samma gång ger köket en härlig fräschör. Valet är ditt – se bara till att du lyssnar till dina önskemål och behov.

Det finns många valmöjligheter på köksmarknaden, så var noga med de här fem stegen när du väljer ett nytt kök. Då undviker du att välja en design för köket som om ett par år kanske inte längre ger den stämning som du vill ha i ett kök. Kom ihåg att ditt framtida kök ska ge dig positiv energi och glädje, vilket hjälper dig att bli ännu bättre på att trolla fram delikata måltider!

Läs även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev