I Danmark är det tradition att äta varma vetebröd kvällen innan Store Bededag (stora bönedagen). Ursprungligen kommer denna tradition av att man bakade vetebröd som man kunde ta med sig hem och värma dagen efter, eftersom bagarna inte arbetade på Store Bededag. Den danska matbloggaren The Food Club delar nu med sig av sitt förslag på härliga vetebröd med fullkorn.
Så här gör du
1. Häll ljummet vatten, mjölk och kärnmjölk i en kastrull och rör ut jästen. Tillsätt ägg, salt, socker och kardemumma och rör om. Tillsätt det mesta av mjölet - blanda degen i en matberedare i ett par minuter. Tillsätt det sista mjölet om degen är för lös. Klicka i smöret och kör degen ytterligare 5 minuter i matberedaren.
2. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 2 timmar.
3. Forma degen till 20 bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper – de ska ligga tätt ihop men inte röra vid varandra. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 2 timmar.
4. Pensla bullarna med mjölk och grädda dem i 220 grader i ca 15 min. Låt bullarna svalna på ett ugnsgaller.
Du behöver
2½ dl vatten
2 dl lättmjölk
½ dl kärnmjölk
½ pkt jäst (25 g)
1 ägg
½ tsk salt
½ msk socker
3 tsk stött kardemumma
200 g fullkornsmjöl (eller vitt vetemjöl)
800 g vetemjöl
50 g smör (mjukt)
Pensling:
Mjölk
Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.
#bastpaabrod
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.
#bastpaabrod