Svedjerågbröd - Gorenje
Svedjerågbröd
Svedjeråg är en gammal nordisk rågsort som med rätta har fått en renässans. Mjölet används på samma sätt som vanligt rågmjöl, men har en finare och komplexare smak och en dubbelt så hög proteinhalt, vilket ger ett saftigt bröd som håller sig färskt längre. Detta är ett surdegsrågbröd, så du måste antingen be en rågbrödsbakande kompis om lite rågsurdeg eller köpa rågsurdeg i en hälsokostbutik,  bageri eller livsmedelsbutik. I samarbete med Meyers Madhus ger vi dig här det bästa receptet på svedjerågbröd.

Surdegsgrund

Mata din rågsurdeg 10–24 timmar innan du ska göra rågbrödsdegen: Vispa samman ingredienserna i en liten skål och sätt på ett lössittande lock. Låt stå på köksbordet vid rumstemperatur. Den del av surdegsgrunden som du inte använder i bröddegen nedan blir din rågsurdeg till nästa brödbak – spara den i kylskåpet.

Knådning

När du knådar en rågdeg handlar det om att lyckas blanda alla ingredienser till en så homogen deg som möjligt eftersom rågmjölet inte bildar glutennätverk som vetemjöl gör. Eftersom rågdeg även ska vara mycket fuktig för att ge ett saftigt bröd är det bäst att baka rågbröd i en form. Blanda surdeg, vatten, salt och rågmjöl till rågbrödsdegen i en skål. Rör samman degen till en homogen, fuktig deg – det tar ca 6–8 minuter för hand med en stadig slev (och något kortare tid i en köksmaskin).

Smörj rågbrödsformen noggrant med smör och se till att smörja alla kanter och hörn ordentligt – då släpper rågbrödet lätt när det är färdiggräddat och du vänder ut det ur formen. Fyll formen med deg till två tredjedelar – då får rågbrödet plats att jäsa. Släta till ytan med en funktig slickepott eller blöt handflatan och använd den.

Jäsning

Rågdegen ska jäsa med en tredjedel eller hälften av sin storlek innan brödet kan gräddas. Jästiden kan variera från två till sex timmar beroende på hur aktiv surdegen är, hur varmt det är i rummet och degens konsistens. När rågbrödsdegen har jäst färdigt, börjar degytan att spricka lite och det formas knappnålsstora hål i den. När det har bildats 5–6 hål är degen färdigjäst och det gäller att snabbt få in rågbrödet i ugnen. Därför är det viktigt att du inte bara använder klockan utan även ögonen för att avgöra när degen har jäst tillräckligt (när du har bakat rågbröd några gånger lär du dig hur lång tid det tar hemma hos dig). Det handlar om att brödet ska ha jäst lagom – varken för lite eller för mycket – innan du ställer in det i den varma ugnen. Om brödet inte har jäst tillräckligt innan det sätts in i ugnen kommer det att spricka och om det har jäst för mycket, kan det kollapsa i ugnen så att det bildas ett hålrum under skorpan. Så motstå frestelsen att låta rågbrödet jäsa lite längre i tron att du då ska få ett extra stort och fint bröd! 

Gräddning

Sätt ugnen på 230–240 °C, i god tid innan du tänker grädda brödet så att ugnen verkligen hinner värmas upp ordentligt. Använd gärna varmluftsfunktionen, om sådan finns, så blir ugnen snabbare varm. Sätt in rågbrödet i den varma ugnen, gärna fortfarande med varmluftsfunktionen på, och grädda brödet i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 180 °C och låt brödet gräddas färdigt.

Det är svårt att sätta en exakt tid på hur lång tid det tar att grädda ett rågbröd, men räkna med en total gräddningstid på ca 50–60 minuter. Ugnar varierar i effekt, brödets storlek och form varierar och du kan inte alltid lita på ugnens termostat. Därför är det allra bäst att använda en digitaltermometer för att ta reda på om brödet är färdiggräddat. Kontrollera brödet första gången efter 40 minuter genom att sticka in termometern exakt mitt i brödet och ta ut brödet när temperaturen nått upp till 97 °C – då är brödet färdiggräddat. Tänk på att inte grädda rågbrödet för länge för då blir inkråmet torrt.

Receptet har skapats av Meyers Madhus.
Instagram

Antal bröd

2 bröd gräddade i formar på 1,6 liter

Du behöver

Surdegsgrund:
1 ½ dl (150 g) rågsurdeg (kan köpas i hälsokostbutiker samt i vissa bagerier och livsmedelsbutiker)
3 dl fingerljummet vatten
3 dl svedjerågmjöl

Rågbrödsdeg:
400 g surdegsgrund (från ovan)
8 dl fingerljummet vatten
850 g svedjerågmjöl
20 g salt
 
Obs! 10–24 timmar innan du ska gör rågbrödsdegen, måste du mata surdegen (se hur i receptet nedan). 

Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod

#bastpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

Prenumerera på vårt nyhetsbrev