Så här gör du
Rör ihop jäst, vatten och surdeg. Tillsätt salt, havregryn och grovt ölandsvete. Använd köksmaskin med insats för degblandning. Tillsätt vetemjöl lite i taget, och anpassa mängden. Skillnaden på bakegenskaper mellan olika sorters mjöl kan vara stor, och alla mått här skall betraktas som vägledande.
Börja med att sätta degblandaren på låg hastighet och öka hastigheten till max gradvis. När degen släpper skålens kanter och börjar kännas smidig och bilda trådar, kan du göra ett enkelt glutentest: Ta en klump deg och dra ut den till en tråd mellan fingrarna. Om den inte håller ihop måste degen knådas längre. När degen har knådats tillräckligt efter ca 8-10 minuter (och låt den för all del inte bli för torr), ha lite olivolja under degen i en behållare med lock, och låt den vila i kylskåp en natt eller 10-20 timmer.
Ta ut degen från kylskåpet och vänd den på mjölat bakbord. Forma degen till bröd eller bullar. Bullarna kan vändas i en blandning av olika frön och kärnor, innan de gräddas i ugnen. Det är viktigt att ugnen är riktigt het innan bullarna sätts in, dvs. ca 250 grader. Grädda bullarna i 15-20 minuter tills de har frasig skorpa och är gyllenbruna. Om du har en baksten, använd gärna den.
Foto och recept: Ditte Ingemann
Du behöver
5 g jäst
4 dl kallt vatten
¾ dl surdeg
2 tsk havsalt
ca 200-250 g ölandsvete, grovt
1 dl havregryn
ca 300 g ölandsvetemjöl