Så här gör du
Rör ihop jäst, vatten och surdeg. Tillsätt salt, fullkornsdinkel och havregryn och knåda degen med hjälp av en köksmaskin. Tillsätt vetemjöl, lite åt gången. Anpassa mängden vetemjöl till degen. Det kan vara stor skillnad på bakegenskaper när det gäller olika sorters mjöl, och måtten är bara vägledande.
Börja med att sätta degblandaren på låg hastighet och öka hastigheten till max gradvis. När degen släpper skålens kanter och börjar kännas smidig och bilda trådar, kan du göra ett enkelt glutentest: Ta en klump deg och dra ut den till en tråd mellan fingrarna. Om den inte håller ihop måste degen knådas längre.
När degen har knådats tillräckligt efter ca 8-10 minuter, ha lite olivolja under degen i en behållare med lock, och låt den vila i kylskåp en natt eller 10-20 timmer.
Ta ut degen från kylskåpet, och om du har tålamodet låt den stå i rumstemperatur i ca en timma eller mer. Vänd därefter degen på mjölat bakbord. Forma degen till små bröd. Mosa de kokade potatisarna med riven parmesanost, timjan, salt, peppar och olivolja. Bred ut blandningen ovanpå varje bröd. Det är viktigt att ugnen är riktigt het innan bullarna sätts in, dvs. ca 250 grader. Grädda bullarna i 15-20 minuter, tills de har frasig skorpa och är gyllenbruna. Om du har en baksten, använd gärna den.
Foto & recept: Ditte Ingemann
Du behöver
5 g jäst
3/4 dl surdeg
4 dl kallt vatten
1 dl havregryn
2 tsk havsalt
ca 200-250 g fuldkornsdinkel
ca 300 g vetemjöl
Topping:
4-6 kokade potatisar
4 msk riven parmesanost
Färsk timjan
Salt och peppar
3-4 msk olivolja