Ölandsbullar - Gorenje
Ölandsbullar
De grova ölandsbullarna är mjuka och luftiga bakverk med mycket smak, och man kan baka dem snabbt och enkelt. Dessutom är de späckade av vallmofrön, som innehåller sunt fleromättat fett, protein och fibrer -- det är bullar att njuta av med gott samvete.

Så här gör du

Häll vatten, jäst och socker i en skål och låt jästen lösas upp. Tillsätt mjöl och salt, och knåda degen till den har fast konsistens. Tillsätt det mjuka smöret, knåda degen tills den är blank och smidig. Eftersom degen är ganska fast  behöver den inte knådas i degblandare, utan det går bra att knåda den på bakbord. När degen knådats färdigt ska den jäsa 1,5 timma under bakduk.

Kavla sedan ut den till 60x30 cm. Pensla degen med vatten och strö vallmofrön jämnt över hela degen. Vik nu en tredjedel av degen mot mitten, vik därefter den andra tredjedelen över degen. Kavla ut degen till ca 30x30 cm. Dela upp degen i 12 bitar. Varje bit rullas, genom att hålla i den ena änden av degbiten och rulla mot dig. Vira ihop degen kring pekfinger och tumme, och stoppa ned den sista degstumpen i hålet som bildats i mitten av spiralen. På så vis håller  ölandsbullarna ihop. Upprepa med alla 12 degbitarna.

Placera de färdigrullade bullarna på en plåt med bakpapper. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Låt de grova bullarna jäsa under bakduk medan ugnen blir varm. Vispa upp ägget, och pensla dina ölandsbullar. Baka dem ca 10-15 minuter, eller tills de blivit gyllenbruna.

Foto och recept: Cathrine Brandt, matbloggare

Instagram

Antal bröd

12 st

Du behöver

250g ljummet vatten
15g jäst
2 tsk socker
175g grovt ölandsvetemjöl (kan ersättas med grahamsmjöl eller grovt dinkelmjöl)
225g fint ölandsvetemjöl (kan ersättas med vetemjöl)
8g salt
30g mjukt smör
50g vallmofrön
1 ägg att pensla med

Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod

#bastpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

Prenumerera på vårt nyhetsbrev