Meyers ölandsbröd - Gorenje
Meyers ölandsbröd
Ett saftigt bröd med en av de mest välsmakande gamla nordiska vetesorterna. Ett av de populäraste bröden i Meyers värld, här i ett recept anpassat för hemmabagaren. Ölandsbrödet innehåller en hel del fullkorn och ölandsvetets gluten bidrar till att degen innehåller mycket vatten vilket ger ett mycket saftigt inkråm. Ölandsvetet ger samtidigt brödet en behagligt sötaktig smak som harmonierar fint med de lätt syrliga smakerna som uppstår under den långa jäsningen.

Gör så här

Bröddeg – med maskin, se tips för handknådning

Blanda kallt vatten och jäst i köksmaskinsbunken. Tillsätt mjöl och salt och sätt sedan bunken på plats under köksmaskinen.  Montera på degkroken och knåda igenom degen på lägsta hastighet under en minut för att samla degen utan att mjölet yr åt alla håll. Öka hastigheten på maskinen och knåda igenom degen ordentligt. Övervaka knådningen så att du ser när degen släpper kanterna och samlas runt degkroken – det tar ca 12–15 minuter, men håll ett öga på degen och inte på klockan. När degen släpper, stoppar du maskinen direkt, annars riskerar du att degen blir överknådad. 

Jäsning

Pensla en skål eller en plastlåda med olja. Lägg den färdigknådade degen i skålen och lägg på ett lock eller plastfolie så att degen inte torkar. Sätt ett märke eller ett gummiband runt skålen i deghöjd  – så att du kan se var du startade – och ställ sedan degen på jäsning på köksbordet.

Låt degen jäsa en timme. Ställ den därefter i kylskåpet och låt den jäsa i minst 24 timmar till ungefär dubbel storlek. Det kan vara en god idé att kontrollera degen ett par timmar innan du har tänkt dig att grädda brödet. Om degen inte har jäst tillräckligt, kan du ta ut den ur kylskåpet och låta den jäsa ett par timmar på köksbordet så att jästcellerna "vaknar" och degen jäser färdigt.

Gräddning

Det är viktigt att ugnen är glödhet när brödet ska gräddas. Ställ in en bak-/pizzasten mitt i ugnen och sätt ugnen på högsta värme (250–275 °C) ca 30 minuter innan du börjar forma brödet. Om du inte har någon baksten kan du få nästan samma effekt genom att ställa in en bakplåt mitt i ugnen, med undersidan vänd uppåt, och låta plåten värmas upp istället.

Strö mjöl över köksbordet med generös hand och vänd försiktigt ut degen ur skålen/lådan så att inte luften går ur den och den sjunker ihop. Använd en degskrapa för att vika degen dubbelt, in över sig själv. Se upp så att det inte kommer mjöl mellan lagren. Strö lite mjöl över degen. Använd åter degskrapan och spänn försiktigt ut degen genom att knuffa in degsidorna under degen. Använd handen och degskrapan och lyft försiktigt över degen på en bit bakplåtspapper. Använd en bakspade (alternativt baksidan av en bakplåt, en skärbräda eller en kartongbit t.ex. locket från pizzakartong)  och skjut försiktigt in bakplåtspappret med degen på den varma bakplåten eller bakstenen i ugnen.

Grädda brödet i ca 5 minuter på högsta värme (250-–275 °C). Sänk därefter värmen till ca 230 °C. Vi säger cirka eftersom alla ugnar är olika och gräddar olika, och därför kan den faktiska temperaturen i din ugn skilja sig avsevärt och därmed är det också skillnad på hur lång tid brödet behöver på sig för att bli färdiggräddat. Så både temperaturer och tider för gräddning ska betraktas som ungefärliga.

Grädda brödet tills kärntemperaturen är uppe på 99–100 °C, vilket tar ca 40–45 minuter. Om du bakar småbröd tar det ca 20 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det och det ska inte kännas för tungt.

Tips

Du kan också knåda degen för hand om du saknar köksmaskin. Rör – eller snarare vispa – degen med en platt slev, samtidigt som du med jämna mellanrum skrapar ner deg från skålens kanter så att du arbetar in luft i degen. Du måste bearbeta degen så här i 10–15 minuter eller längre (lägg in några pauser) tills degen förvandlas från ett mjölklister till en slät, blank och smidig deg som släpper från kanterna på skålen.

Receptet har skapats av Meyers Madhus.
Instagram

Antal bröd

1 stort bröd eller 2 små

Du behöver

5 ½ dl vatten
5–6 g jäst
450 g vetemjöl
150 g ölandsvetemjöl (fullkorn)
15 g salt

Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod

#bastpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

Prenumerera på vårt nyhetsbrev