Kornbröd med honung - Gorenje
Kornbröd med honung
Det är svårt att baka med enbart kornmjöl, men det har en helt vidunderlig arom och innehåller flera väsentliga och kolesterolsänkande aminosyror jämfört med både vete- och rågmjöl. Det är ett bröd med hälften kornmjöl och hälften vetemjöl som underlättar bakförloppet och ger ett bröd som är som ett mellanting mellan grovt vetebröd och rågbröd. Vetet tillför ett starkt glutennätverk och bidrar med goda jäsegenskaper. Kornmjöl har en lätt bitter ton, men honungens sötma ger brödet en perfekt smakbalans.

Gör så här

Bröddeg – med maskin, se tips för handknådning

Blanda kallt vatten och jäst i köksmaskinsbunken. Tillsätt mjöl och salt och sätt sedan bunken på plats under köksmaskinen. Montera på degkroken och knåda igenom degen på lägsta hastighet under en minut för att samla degen utan att mjölet yr åt alla håll. Öka hastigheten på maskinen och knåda igenom degen ordentligt. Övervaka knådningen så att du ser när degen släpper kanterna och samlas runt degkroken – det tar ca 12–15 minuter, men håll ett öga på degen och inte på klockan. När degen släpper, stoppar du maskinen direkt, annars riskerar du att degen blir överknådad. 

Jäsning

Smörj en rågbrödsform noggrant med smör. Fyll endast formen till hälften så att degen får plats att jäsa. Ställ formen på köksbordet och låt degen jäsa i 1–2 timmar så att jästen vaknar till liv. Ställ därefter formen i kylskåpet och låt degen jäsa långsamt till dubbel storlek – det tar minst 12 timmar, men den får gärna stå i 24 timmar. Kontrollera degen ett par timmar innan du har tänkt dig att grädda brödet. Om degen inte har jäst tillräckligt, kan du ta ut formen ur kylskåpet och låta den stå i rumstemperatur på köksbordet ett par timmar, så att jästcellerna "vaknar" och degen jäser färdigt.

Gräddning

Sätt på ugnen på högsta värme (250–275 °C) minst en halvtimme innan du ska grädda brödet. Använd varmluftfunktionen, om din ugn har en sådan, även gärna under själva gräddningen. Ställ formen på ett ugnsgaller mitt i ugnen och grädda brödet på högsta värme under de första 5 minuterna. Sänk sedan värmen till 200 °C och grädda färdigt brödet, vilket tar ca 35–40 minuter. Tänk på att alla ugnar är olika, både vad gäller hur varma de kan bli och hur bra värmen fördelas i ugnsutrymmet och därför är angiven gräddningstid alltid en cirkatid. Övervaka därför alltid brödet noga. När brödet har fått en fin mörk färg och låter ihåligt när du knackar på det, då är det färdiggräddat. Du kan också använda en termometer och kontrollera kärntemperaturen i brödets mitt. Den ska vara 99 °C.

Tips

Du kan också knåda degen för hand om du saknar köksmaskin. Rör – eller snarare vispa – degen med en platt slev, samtidigt som du med jämna mellanrum skrapar ner deg från skålens kanter så att du arbetar in luft i degen. Du måste bearbeta degen så här i 10–15 minuter eller längre (lägg in några pauser) tills degen går förvandlas från ett mjölklister till en slät, blank och smidig deg som släpper kanterna på skålen.

Receptet har skapats av Meyers Madhus.
Instagram

Antal bröd

1 bröd på 1 kg i en form på 2 liter

Du behöver

5 dl vatten
8 g jäst
10 g honung
250 g kornmjöl (fullkorn)
250 g vetemjöl
10 g salt

Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod

#bastpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

Prenumerera på vårt nyhetsbrev