Så här gör du
Rör ihop mjukt smör, kokossocker, salt och kardemumma i en skål. Värm mjölken så att den blir ljummen i en liten kastrull. Häll mjölken över jästen i en skål, blanda tills jästen lösts upp. Häll mjölk och jäst i skålen med smörblandningen och blanda. Tillsätt mjöl lite i taget – degen skall vara smidig och lite kletig. När degen har knådats ordentligt ska den jäsa på en ljummen plats i ca 45 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen (utom blåbären) medan degen jäser.
När degen jäst färdigt, kavla ut den på mjölat bakbord till en fyrkant på ca 45 x 55 cm. Fördela fyllningen jämnt tillsammans med blåbären över den ena halvan av fyrkanten och vik degkvadraten på mitten. Skär långa remsor (2 – 3 cm breda) och gör en knut på varje remsa. Lägg knutarna på en bakplåt med bakplåtspapper, och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Pensla sedan med ägg och strö över mandelflagor.
Gräddas i 225 grader i varmluftsugn i ca 10 minuter.
Foto och recept: Ditte Ingemann
Du behöver
Deg:
100 g mjukt smör
60 g kokossocker (vanligt socker går också bra)
En nypa salt
1 tsk malen kardemumma
3 dl rismjölk (vanlig mjölk går också bra)
30 g jäst
ca 500 – 560 g siktat dinkelmjöl
Fyllning:
115 g mjukt smör
40 g kokossocker
2 tsk. malen kanel
1 tsk äkta vaniljpulver
ca 4 msk djupfrysta blåbär
Övrigt:
1 ägg till pensling
mandelflagor att strö på