Kanelsnurror - Gorenje
Kanelsnurror
Detta recept kommer från norrmannen Morten Schakenda från Bakeriet i Lom. Otaliga försök att baka kanelsnurror på Meyers bageri utan tillgång till rätt recept gav inte önskat resultat, så till sist var vi tvungna att ta oss ut till den norska vildmarken för att hämta detta recept som Morten så generöst delade med sig av till oss. Det får du ta del av här. 

Gör så här

Rör ut jästen i kall mjölk i en skål. Tillsätt ägg, vetemjöl, socker, salt och kardemumma och knåda degen till den blir slät och blank och släpper kanterna. Det tar ca 7–8 minuter i en köksmaskin som du ställer in på låg hastighet (se tips för knådning för hand). Tärna smöret i små bitar och tillsätt till degen som nu ska knådas tills den är slät,  blank och smidig – det tar ca 7–8 minuter (den långa knådningstiden är mycket avgörande för slutresultatet). Låt därefter degen vila 1 ½ timme på en varm och dragfri plats med en bakhandduk över så att den jäser lite.

Slå degen till en fast klump som du lindar in i lite plastfolie och låt den sedan kyla av i kylskåp i minst 1 timme. Medan degen vilar så rör du samman rumsvarmt smör, socker och kanel. Vänd ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel på ca 30 x 60 cm. Bred ut blandningen över degen så att den fördelas jämnt.

Vik degen med treslag från långsidan: först den ena tredjedelen mot mitten och sedan, från andra långsidan, den återstående tredjedelen över de två redan hopvikta delarna så att du får tre lager deg. Kavla nu ut degen igen till en kvadrat på ca 30 x 30 cm och skär den i 12 remsor som är 30 cm långa och ca 2,5 cm breda. Tvinna varje remsa genom att vrida ändarna åt varsitt håll, så att remsan tvinnas 6 –7 gånger. Tryck inte så hårt att blandningen kläms ut.

Lyft upp den tvinnande degremsan med ena handen och vira den två varv kring pek- och långfingret på andra handen. Lägg den resterande degänden över de två ”degsnurrorna”, placera den mellan pek- och långfingret och dra fingrarna till dig så att degänden fäster i kanelsnurran.
 
Lägg kanelsnurrorna med den tvinnade sidan vänd uppåt på ett par bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa till dubbel storlek på en dragfri och varm plats. Pensla kanelsnurrorna med ägg och grädda dem på 200 °C i ca 12–14 minuter. Låt dem svalna på brödgaller.

Tips

Du kan också knåda degen för hand om du inte har köksmaskin: då ska du bara knåda degen utan att vänta med att tillsätta smöret. Knåda först degen i en bunke ett par minuter och vänd sedan ut degen på bakbordet och fortsätt knådningen där. Degen kan vara mycket kladdig, men frestas inte att tillsätta mera mjöl, den kommer att samla sig. Knåda i 3–4 minuter, pausa i 10–15 minuter och fortsätt på samma sätt tills degen blir slät och elastisk.

Receptet har skapats av Meyers Madhus.
Instagram

Antal bröd

12 st.

Du behöver

5 dl kall standardmjölk (3 %)
50 g jäst
1 ägg
1 kg vetemjöl
150 g socker
10 g salt
15 g stött kardemumma
150 g smör

Fyllning:
200 g mjukt smör
200 g socker
20 g stött kanel

Dessutom:
1 vispat ägg till pensling
lite socker att strö över

Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod

#bastpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

Prenumerera på vårt nyhetsbrev