Använd rätt knådteknik - Gorenje
Använd rätt knådteknik

Knåda dig till ett luftigt och gott bröd med den franska mästerbagaren Richard Bertinets speciella knådningsteknik. Richard Bertinets teknik är en modifierad variant av den teknik franska bagare använde på den tid då de behövde hantera upp mot 80 kilo deg åt gången med sina bara händer. Här guidar vi dig genom Bertinets speciella knådningsteknik med text och bilder.

Recept på degen

Du behöver:

  • 500 g vetemjöl special
  • 10 g jäst
  • 350 g vatten
  • 10 g salt

Du behöver också: jäskorg och sprayflaska

Så här knådar du ditt bröd

1. Häll mjölet i en bunke. Gnid in jästen i mjölet med fingerspetsarna. Tillsätt vatten. Arbeta in de torra ingredienserna i vätskan, med händerna, tills degen börjar bli slät och smidig. Tillsätt saltet först efter ca 10 minuters knådning – strö då salt över hela degen innan du arbetar in det.

Lyft ut degen på bordet – använd en degskrapa för att få loss den från bunken. Mjöla inte bakbordet! Även om degen klibbar fast i början ska du få den slät och smidig enbart genom att bearbeta den. Lita på det!

2. För försiktigt in fingrarna under degen, stötta upp med tumspetsarna och lyft degen lätt så dess ovansida vänds mot dig.

3. Sväng den nedre delen av degen framåt och uppåt.

4. Smäll ner den på bordet igen, bort från dig själv.

5. Ta tag i degen i den sida som pekar mot dig och dra den i riktning mot dig.

6. Lyft den tillbaka över sig själv, så att den så den lägger sig som en våg, medan du samtidigt sträcker ut degen både framåt och åt sidorna och viker ner den under sig själv längs kanterna. På så vis fångar du in luft i degen.

7. Upprepa rörelsen genom att igen ta tag i degen, lyfta den med en sving så den sträcks ut, smälla ner den i bordet igen, och vika den över sig själv. Fortsätt på detta sätt – med fingrarna tätt ihop. Efter 10-15 omgångar använder du också degskrapan till att lyfta degen från bordet.

8. Forma degen så att den blir rund genom att lägga den med den släta sidan nedåt och vika in kanterna mot mitten av degen. Lägg degen i en lätt mjölad bunke, lägg över en bakduk, och ställ den på jäsning en timme på en varm och dragfri plats.

Efter en timme ska degen knådas några omgångar till (så att gasnivån sänks) och därefter formas till en rund boll igen. Låt den nu efterjäsa till knappt dubbel storlek, gärna i en lätt mjölad jäskorg.

Vält försiktigt ut brödet ur jäskorgen på baksidan av en lätt mjölad bakplåt eller använd en brödspade. Strö mjöl över brödet. Gör snitt i den släta ytan med ett rakblad eller vass kniv.

Spraya in vatten i ugnen med sprayflaskan, 15 sprut, och lägg sedan försiktigt över degen på den varma plåten och spraya 5 gånger till innan du stänger luckan – det ger en knaprig skorpa som bara spricker där du har gjort snitt.

Grädda brödet i en förvärmd ugn på 250 grader (och bakplåten ska ha värmts upp tillsammans med ugnen!). Efter 5 minuter sänker du värmen till 210 grader. Grädda ytterligare 15-20 minuter, så är brödet färdigt!

Instagram

Bli proffs på bröd med Gorenje

Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod

#bastpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

Prenumerera på vårt nyhetsbrev