Så här blir du av med fläckarna

Så lätt tar du bort även riktigt motsträviga och hårt sittande fläckar

Aprikos Spola genast fläcken med så varmt vatten som tyget tål. Går fläcken inte bort helt, badda då med ofärgat diskmedel och blötlägg i varm mjölk. Gnid vid behov in fläcken med flytande glycerin och låt verka i 10 timmar, eller fukta med utspädd ättiksyra eller väteperoxid.
Banan Spola genast fläcken med så varmt vatten som tyget tål. Går fläcken inte bort helt, badda då med ofärgat diskmedel och blötlägg i varm mjölk. Gnid vid behov in fläcken med flytande glycerin och låt verka i 10 timmar, eller fukta med utspädd ättiksyra eller väteperoxid.
Blod Kläder som tål att tvättas på 90°C eller kulörtvättas ska omedelbart sköljas i kallt vatten. Innan plagget tvättas, ska det ligga i blöt i kallt saltvatten. Badda gamla fläckar med 8% outspädd salmiaksprit.
Pollen Ta bort löst sittande pollen med en dammsugare eller genom att försiktigt klappa på ytan med tejp. Badda därefter med ofärgat diskmedel och låt verka över natten.
Blyerts Sudda med ett suddgummi. Alternativt: Droppa på lite ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar.
Brännmärken Koka den svedda delen av plagget på svag värme med 1 kopp (250 ml) såpa och 0,5 liter mjölk. Du kan även badda med ofärgad ättika eller, om det handlar om ett tyg av bomull, ylle eller silke; droppa på 3% väteperoxid på fläcken. Fungerar endast på lätt svedda fläckar.
Bär Spola genast fläcken med så varmt vatten som tyget tål. Går fläcken inte bort helt, badda då med ofärgat diskmedel och blötlägg i varm mjölk. Gnid vid behov in fläcken med flytande glycerin och låt verka i 10 timmar, eller fukta med utspädd ättiksyra eller väteperoxid.
Choklad Lägg fläcken i blöt med såpa, ofärgat diskmedel eller glycerin. Tvätta. Om det fortfarande finns fettfläckar kvar; ta bort dem med mineralvatten. Alternativt: Lägg plagget i blöt i varmt vatten över natten.
Krämer Använd kemiskt ren bensin. Lägg en bit hushållspapper under fläcken. Fukta med kemiskt ren bensin runt fläcken för att undvika missfärgning, badda därefter på själva fläcken och fortsätt så tills fläcken försvunnit nästan helt.
Deodorantfläckar Badda med ättiksblandning bestående av 1 del ofärgad ättika och 4 delar vatten. Skölj. Eller fukta fläcken med vatten, gnid in bakpulver och låt verka över natten.
Färgkrita Badda fläcken med en trasa eller mjuk borste/tandborste doppad i tvättbensin.
Fett De flesta fettfläckar försvinner i vanlig tvätt, men du kan helgardera dig genom att: Badda med lite ofärgat diskmedel och låt verka några timmar i en plastpåse. Alternativt: Använd kemiskt ren bensin. Lägg en bit hushållspapper under fläcken. Fukta med kemiskt ren bensin runt fläcken för att undvika missfärgning, badda därefter på själva fläcken och fortsätt så tills fläcken försvunnit nästan helt.
Persika Spola genast fläcken med så varmt vatten som tyget tål. Går fläcken inte bort helt, badda då med ofärgat diskmedel och blötlägg i varm mjölk. Gnid vid behov in fläcken med flytande glycerin och låt verka i 10 timmar, eller fukta med utspädd ättiksyra eller väteperoxid.
Fruktsaft Spola genast fläcken med så varmt vatten som tyget tål. Går fläcken inte bort helt, badda då med ofärgat diskmedel och blötlägg i varm mjölk. Gnid vid behov in fläcken med flytande glycerin och låt verka i 10 timmar, eller fukta med utspädd ättiksyra eller väteperoxid.
Fågellort Vänta tills dess fläcken torkat. Borsta/skrapa bort så mycket som möjligt. Gnid med en blandning bestående av 2 msk vitvinsvinäger och 1 dl vatten. Om fläcken inte försvinner: Fukta med ofärgat diskmedel och låt verka 4-6 timmar i en plastpåse.
Gräs Droppa glycerin på fläcken och låt verka 10-15 minuter. Alternativt: Borsta med tandkräm.
Resin Lägg plagget på ett absorberande underlag, badda med aceton (dock ej på acetat-tyg) eller en blandning av hushållssprit och terpentin. Torka genast upp med hushållspapper. Eftersom underlaget suger även det, måste du flytta tyget så att fläcken inte sprider sig.
Hårfärgningsmedel I det närmaste omöjligt att få bort. Använd ett avfärgningsmedel om tyget är vitt eller färgäkta.
Mögelangripet Mögelfläckarna försvinner om plagget kan tvättas vid 60°C. Fläckar på tyg som endast tål 40°C gnids in med vitvinsvinäger.
Juice Spola genast fläcken med så varmt vatten som tyget tål. Går fläcken inte bort helt, badda då med ofärgat diskmedel och blötlägg i varm mjölk. Gnid vid behov in fläcken med flytande glycerin och låt verka i 10 timmar, eller fukta med utspädd ättiksyra eller väteperoxid.
Kaffe Använd glycerin eller mjölk. Gnid in fläcken med glycerin och låt plagget ligga över natten. Eller: Gnid in fläcken med glycerol och lägg den i blöt i mjölk.
Curry Curry består till stor del av gurkmeja som även används som textilfärg, så det gäller att agera snabbt. Droppa glycerin på fläcken och låt verka över natten. Droppa på lite ofärgat diskmedel på fläcken och låt verka 5-6 timmar. Alternativt: Badda med en blandning bestående av 8% outspädd salmiaksprit och brunsåpa.
Ketchup Badda med ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar. Alternativt kan du lägga plagget i blöt ett par timmar i en blandning bestående av lika delar vatten och glycerin. Om man fortfarande kan se fläcken efter tvätt, kan du badda med kemiskt ren bensin eller en blandning av salmiaksprit 25% och vatten (1 msk salmiak till 1 l vatten).
Klistermärken Använd kemiskt ren bensin. Lägg en bit hushållspapper under fläcken. Fukta med kemiskt ren bensin runt fläcken för att undvika missfärgning, badda därefter på själva fläcken och fortsätt så tills fläcken försvunnit nästan helt.
Klor Har du råkat få klorstänk på dina färgade kläder finns det tyvärr inget man kan göra. De avfärgade fläckarna går inte att ta bort. Om det handlar om en liten, isolerad fläck kanske du kan rädda situationen genom att täcka fläcken med hjälp av en vattenfast färgpenna med samma färg som tyget.
Lim/klister, acetonbasera t Gnid med aceton eller ett nagellacksborttagningsmedel som ej innehåller olja. Tyg av acetat tål ej aceton!
Lim/klister, bensinbaserat Badda med kemiskt ren bensin.
Lim/klister, epoxy Tyvärr finns inget att göra. Du får aldrig bort det.
Lim/klister, etanol butylacetatbaserat Se lim/klister, acetonbaserat.
Lim/klister, vattenbaserat Lägg plagget i blöt i varmt vatten över natten.
Läppstift Doppa fläcken i standardmjölk. Byt mjölken tills den inte längre tar upp någon färg av läppstiftet. Droppa på lite ofärgat diskmedel och låt verka 4-6 timmar. Om det fortfarande finns färgrester kvar efter tvätt: Badda med hushållssprit när tyget är torrt.
Karamellfärg Badda med ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar. Alternativt kan du lägga plagget i blöt ett par timmar i en blandning bestående av lika delar vatten och glycerin. Om man fortfarande kan se fläcken efter tvätt, kan du badda med kemiskt ren bensin eller en blandning av salmiaksprit 25% och vatten (1 msk salmiak till 1 l vatten).
Smink Fukta med ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar i en plastpåse. Om fläcken inte går bort helt kan du gnida med hushållssprit.
Färg, oljebaserad och alkyd Färska fläckar ska doppas i lite terpentin. Intorkade fläckar gnids in med brunsåpa som får verka över natten i en plastpåse. Skrapa bort såpan och eftertorka med en fuktig trasa.
Färg, plast Se färg, vattenbaserad.
Färg, vattenbaserad, plast- och akryl- Gnid in diskmedel eller brunsåpa i fläcken och låt verka över natten i en plastpåse. Brunsåpan ska skrapas av. Brunsåpa kan inte användas på silke och ylle.
Mascara Droppa på lite ofärgat diskmedel på fläcken och låt verka 5-6 timmar i en plastpåse. Skulle detta inte räcka: Badda med kemiskt ren bensin.
Lera Låt torka. Borsta bort så mycket som möjligt. Gnid med ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar i en plastpåse.
Mjölk Droppa lite ofärgat diskmedel på fläcken, lägg plagget i en plastpåse, förslut och låt verka över natten. Om det fortfarande finns fläckar kvar; ta bort dem med mineralvatten.
Maskrossaft Vitt bomullstyg: Gnid med brunsåpa, låt verka över natten, skrapa av såpan och eftertorka med en fuktig trasa. Färgat tyg: Badda fläcken med en blandning av 1 dl vatten, 1 dl hushållssprit och 2 tsk ofärgat diskmedel.
Nagellack Lägg plagget på ett absorberande underlag. Badda med aceton och sug därefter genast upp den med lite hushållspapper. Kom ihåg att flytta tyget från underlaget så att fläcken inte sprider sig. Acetattyger tål ej aceton utan på dessa ska du istället använda amylacetat.
Olja Gnid in smör i fläcken. Eller: Droppa kemiskt ren bensin på fläcken och pressa lite hushållspapper mot tyget, både på över- och undersidan. Kom ihåg att flytta tyget så att fläcken inte sprider sig när oljan sugs upp i pappret. Gnid in ofärgat diskmedel.
Färgkritor Badda fläcken med en trasa eller mjuk borste/tandborste doppad i tvättbensin.
Uppkastningar Avlägsna så mycket som möjligt. Gnid in diskmedel. Låt verka 5-6 timmar i en plastpåse.
Parfym Badda med en blandning bestående av lika delar vatten och hushållssprit.
Parfym, missfärgning Badda med en ättiksblandning bestående av 1 del ofärgad ättika och 4 delar vatten. Skölj.
Rost Blöt tyget i surmjölk (häll 2 tsk/10 ml ättika i en kopp mjölk för att syra den) eller citronsaft och gnid med salt. Låt ligga i direkt solljus tills det torkat. Du kan även använda ett rostborttagningsmedel, oxalsyra eller en blandning bestående av 1 del citronsyra och 9 delar vatten.
Rödbetsspad/ rödkål Gnid fläcken med ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar i en plastpåse. Du kan även gnida med ett handrengöringsmedel. Om tyget är vitt: Badda fläcken med natriumhypoklorit 1% eller en lösning av 1 tsk natriumdithionit (ett blekmedel) i en stor kopp ljummet vatten och skölj – men använd inte detta på känsliga tyger som silke och ylle.
Rödvin Färska fläckar: Skölj i vatten eller vitt vin, eller doppa i kokande mjölk och badda därefter med ofärgat diskmedel. Intorkade fläckar: Lägg plagget i frysen så att rödvinet kristalliseras. Alternativt: Droppa på lite ofärgat diskmedel och låt verka över natten.
Senap Droppa på lite ofärgat diskmedel på fläcken och låt verka 5-6 timmar. Om fläcken fortfarande syns efter tvätt: Badda med kemiskt ren bensin eller en blandning av salmiaksprit 25% och vatten (1 msk salmiak till 1/2 l vatten).
Mögelsvamp Låt inte mögelsvampfläckar sitta i för länge. Låt plagget ligga i blöt ett tag innan du gnider med såpa eller ett ofärgat diskmedel. Om det fortfarande finns fläckar kvar; ta bort dem med mineralvatten.
Skosvärta Droppa glycerin på fläcken och låt verka över natten.
Sot Ta bort med dammsugare eller klappa försiktigt med den klibbiga sidan på en bit tejp, fukta med ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar i en plastpåse.
Läsk Gnid med iskallt vatten. Om detta inte skulle räcka kan du fukta fläcken med lite diskmedel och låta plagget ligga 4-5 timmar.
Stearin Lägg först plagget med fläcken i en plastpåse. Stoppa sedan detta i frysen. Efter ett par timmar kan du ta ut plagget och pilla bort stearinet. Skulle det finnas några stearinrester kvar: Täck över fläcken med hushållspapper och stryk med ett strykjärn.
Te Doppa tyget i standardmjölk. Byt mjölk när den färgats av teet. Badda med ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar i en plastpåse. Alternativt: Droppa glycerin på fläcken och låt verka 10-15 minuter. Mer motsträviga fläckar avlägsnas med sprit.
Tobak Lägg fläcken i blöt med diskmedel som innehåller enzymer, eller fukta fläcken direkt med diskmedlet. Låt verka några timmar.
Ketchup Badda med ofärgat diskmedel och låt verka 5-6 timmar. Alternativt kan du lägga plagget i blöt ett par timmar i en blandning bestående av lika delar vatten och glycerin. Om man fortfarande kan se fläcken efter tvätt, kan du badda med kemiskt ren bensin eller en blandning av salmiaksprit 25% och vatten (1 msk salmiak till 1 l vatten).
Tuggummi Lägg först plagget med fläcken i en plastpåse. Stoppa sedan detta i frysen. Efter ett par timmar kan du ta ut plagget och pilla bort fläcken. Om inte hela fläcken gått bort: Lägg en bit vadd fuktad i kemiskt ren bensin på fläckens baksida tills dess fläcken blir mjuk. Gnid försiktigt med den kemiskt rena bensinen på själva fläcken.
Ägg Gnid med ofärgat diskmedel och låt verka 4-5 timmar i en plastpåse.
Öl Ölfläckar försvinner i den vanliga tvätten.