Kylguide - Gorenje

Kylguide

Varje hushåll slänger mer än 100 kg grönsaker och matvaror i soporna. År efter år. Det blir till slut till en ansenlig hög avfall, bl.a. för att vi inte förvarar matvarorna på ett optimalt sätt. Lär dig mer om kylskåpets 3 zoner: Den kalla, den kallare och den kallaste.

I den här boken går vi inte igenom de många finesser man hittar i moderna kylskåp, som t.ex. justerbara fötter, kompressorer och automatisk drift, utan koncentrerar oss istället helt på de 3 zoner – de 3 temperaturområden – som oftast finns i ett kylskåp. +8 °C, +5 °C, 0 °C. För det är gradantalet som är det viktiga när man ska skämma bort sina matvaror.

Så många dagar kan dina matvaror hålla sig fräscha i 0-Zonslådan

Få ut mer av dina matvaror

Frukt

Äpplen upp till 180 dagar
Päron, kiwi upp till 120 dagar
Vindruvor, kvitten upp till 90 dagar
Persikor upp till 30 dagar
Röda vinbär, krusbär, plommon upp till 21 dagar
Aprikoser, blåbär, körsbär upp till 14 dagar
Hallon, jordgubbar upp till 3-5 dagar

Kött

Korv, pålägg, oxkött, fläskkött, kalvkött upp till 7 dagar
Fågel upp till 5 dagar
Fisk upp till 4 dagar
Skaldjur upp till 3 dagar

Grönsaker

Kål, vitlök och morötter upp till 180 dagar
Selleri och örter upp till 30 dagar
Salladshuvud, blomkål, endiver, rabarber upp till 21 dagar
Groddar, sparris, grönkål, kinakål, kålrötter, rädisor upp till 14 dagar
Lök, champinjoner, spenat, ärtor upp till 7 dagar

Diverse

Mjölk upp till 7 dagar
Smör upp till 30 dagar
Ost upp till 30 dagar