Snitta, klippa, hacka

Folk med kockmässor har lyckligtvis inte patent på de goda råden då det ska snittas, hackas, klippas och tillagas råvaror utan alltför mycket krångel Alla har rätt att hoppa över där stängslet är som lägst.

Det kan snabbt gå på tok. Men självklart kan man inte servera förrätten “grillad grön sparris och escarolsallad” utan sparris (kocken visste inte hur mycket man kunde äta av stjälken, och kastade det mesta). Och självklart kan man inte servera en sallad vars fräscha gröna kulör över en natt förvandlats till en brun, klibbig massa som mest av allt matchar svärmors pannlockar (nej, kocken visste inte heller att man ska plocka escarol – inte skära den). Om du vill gardera dig mot liknande episoder, rekommenderar vi dig att läsa mer på de följande sidorna, där vi snittar, klipper, hackar, prickar, strösslar osv.

Så här tar du tillvara din gröna sparris på bästa sätt

Knäck och vrid
Grön sparris betyder sommar och sol – och frågor. För hur tar man bäst tillvara denna finurliga stjälkgrönsak? Roten ska skäras bort och kastas. Men var exakt ska man lägga det gröna snittet? Svaret är enkelt. Du ska faktiskt inte skära alls. Håll mitt på sparrisen med ena handen, och håll den andra handen längre ner på stjälken. Sparrisen knäcks just på det bästa stället, utan spill. Med endast två säsongsmånader om året från april till juni handlar det ju om att få det mesta ur sparrisen.
Ge nytt liv åt slagna hjältar
Om dina sparrisar hänger med huvudena kan du enkelt få dem att räta på sig igen. Du kan få liv i mjuk och slapp sparris genom att skära av roten och ställa sparrisen i kallt vatten i 30 minuter.

Så här undviker du att den gröna salladsbuffén konverterar till brunt

Plocka – snitta inte
Färger påverkar aptiten. Middagsgäster äter med ögonen. Men hur undviker du att din sköna, gröna escarolsallad förvandlas till ett brunt, klibbigt monster smyckat med kruspersilja medan sommarfesten pågår? Du sätter gaffatejp på knivblocken under tillagningen. Om du snittar sallat med en kniv, bryter du nämligen dess naturliga konservering. Plocka i stället sallaten med fingrarna. Ja, det tar lite längre tid. I gengäld håller sig sallaten grön mycket längre – så har du sallad till övernattande gäster dagen därpå också.
Fler färger, tack
Förr i tiden var det nästan bara grön sallad som hamnade i salladsskålen. Men idag finns ett stort utbud av olika typer, färger och smakvarianter som romansallad, plocksallat, hjärtsallat, endiv, escarol, sallatscikoria, fältsallat, radicchio och rucola. Passa på att använda de olika typerna när du ska blanda dagens sallad nästa gång.

Så här förbereder du din isbergssallat snabbare

Ge den stryk
Roten i sallatshuvudet är ett elände, och det av flera orsaker: 1 Den smakar inte gott. 2 Man ska skära utanför roten när man förbereder sin sallad till kvällsmaten. 3 Det tar lång tid. 4 Nästan alltid går en del god sallat till spillo. Men lyckligtvis finns det ett gott råd, som du kan följa resten av ditt köksliv. Fatta ett rejält tag runt sallatshuvudet och banka det i bordet med god fart, så lossnar rotstocken helt – det är bara att pilla ut den. Vi rekommenderar inte att du gör likadant med vitkål …
En spröd klassiker
Isberg är en klassiker i bland gröna sallader. Vi äter den oftast rå, men den lämpar sig också fint för att snabbstekas eller sauteras tack vare dess sprödhet. Hållbarheten förlängs vid förvaring i kylskåp – och den blir ännu längre i en 0-zonslåda från Gorenje.

Så här undviker du att förvandla hasselbackspotatis till chips

Använd sked eller pinne
Ugnen är varm, och nu behöver du bara skåra de mellanstora potatisarna, så att du kan stoppa in dem i ugnen och servera läckra hasselbackspotatisar en timme senare. Du fattar tag i kniven och sätter igång, men: Snitt, snitt, hoppsan. Snitt, snitt, hoppsan. Snitt, snitt, arghhhhhhh. Det är svårt att inte råka skära helt igenom potatisen om man inte använder ett knivstopp. Som exempelvis en sked som du lägger potatisen i. Eller ett bambuspett som du sticker in i potatisen ¾ nertill, för att inte skära igenom den av misstag. Testa detta nästa gång du ska servera hasselbackspotatis – och inte chips.
Back!!! Inte bakad!
Det finns inget som heter hasselbakad potatis. Potatis som bakas med skårad yta heter hasselbackspotatis. Namnet kommer från kocken som hittade på att man kunde skåra och baka potatis. Så nu vet du det.

Så här undviker du att dina körsbärstomater rullar undan

Av med knoppen
Körsbärstomater är runda, och som det nu är med alla runda föremål, är också dessa tomater rullningsbenägna. Särskilt när man ska skära dem i skivor. Men hur gör man då? Ett knep är att skära av ändytan,alltså där knoppen sitter. Den använder du ändå inte tillnågot. Sedan kan du placera tomaten på skärbrädan och skära fina, jämna skivor, utan att tomaten rullar iväg.
Tomater tål inte tobak!
Tomater och tobak är en dålig blandning. Om du odlar dina tomater själv är det viktigt att du inte rör vid dina gamla tomatväxter om du nyss har rökt. Det finns nästan alltid aktivt tomatmosaikvirus i tobak, och det överförs från dina fingrar vid kontakt. Nästan alla nyare tomatsorter är dock resistenta mot tomatmosaikvirus.

Så här undviker du att korvarna böjer sig när de steks

Snitt, snitt, snitt
Vad är det nu för fel på böjda korvar? tänker du kanske. Och själva formen som sådan är det förvisso inget fel på. EU har visst inte tagit ställning till sådana krumsprång ännu. Problemet är snarare av estetisk karaktär. Skinnet på böjda korvar är både hårt och motspänstigt. Du nafsar inte, du kämpar. Skär i stället 3-4 ytliga snitt i korvarna före stekning, så får du fina korvar som inte böjer sig.
Spar på fettet när du steker

Lägg ett ark ugnspapper på stekpannan när du steker korv. Så slipper du fettämnen. Eller stek korvarna på en torr eller mycket lätt smord stekpanna. Ställ in värmen på “svag låga”. Efter 20 minuter är korvarna ätklara.

Så här får du din kruka med basilika att skjuta nya skott gång på gång

Ta till detta knep
Kanske känner du igen det här? Du har just köpt en fin basilikaväxt i kruka och sett fram emot flera veckor med örter och fräsch arom i köket. Men innan du hinner handla matvarorna till den första mozzarellasallad, slokar basilikan … och det gör du också. Gör så härnästa gång: Knipsa av toppskotten strax över en led innan de blommar. Låt groddbladen sitta kvar, det vill säga de nya små gröna skotten. Sedan kan du glädjas åt att din basilika skjuter skott överallt. Gång på gång.
Vissna örter?
Låt dem flyga luftballong Om du köper en kruka med en kryddört och bara ska använda ett par blad, är det riktigt tråkigt att växten slokar redan efter ett par dagar. Ett tips är att förvara känsliga kryddväxter i en plastpåse, som du binder ihop och gör en luftballon av. Nu är kryddväxten skyddad i det slutna luftemballaget.

Så här undviker du att gråta när du skär lök

Strössla med salt
Man skulle gärna sitta som en fluga på väggen när folk skär lök. För det har hittats på många konster när folk vill skära lök utan att gråta. Här är ett knep som faktiskt fungerar: Om du är trött på att gråta när du skär lök, hjälper det att strössla salt på löken medan du skär. Den vetenskapliga förklaringen är att lök avger svavelånga när den skärs upp. Salt blir gärna upplöst och jonerna länkas ihop med svavlet.
Kockar gråter inte

Men varför inte? Därför att de har vant sig vid ångorna. Så skippa snabbmat och hämtmat. Hugg tag i ditt eget knivblock och laga maten själv. Ju fler lökar du skär, desto mindre gråter du. Lök är en vanesak.

Så här skär du strimlor till gulasch

Lägg lager på lager

Hoppsan, du trodde att du hade plockat upp ekologiska morotsstrimlor ur frysen, men icke sa nicke, nu ligger fyra läckra och alldeles hela filéer och flinar mot dig i fryspåsen. Och nu då? Fram med skärbrädan och en bra köttkniv. Här ska det skäras. Det kan du göra på två sätt. Det besvärliga. Eller det lätta. Vi kan väl satsa på det lätta sättet direkt: Lägg filéerna ovanpå varandra, så att kanterna möts som hos en köttsandwich. Skär från en ände. Tänk på att skära rakt mot köttets fibrer. Annars blir köttet inte mört. Om du lägger köttet i lager på lager behöver du inte skära flera gånger, och du får strimlor på ett ögonblick.

Kom ihåg: Putsa och låt sjuda

Innan du skär gulaschköttet i tärningar eller smala strimlor, ska du putsa bort alla senor från köttet. Senor gör nämligen köttet segt och svårt att tugga. Och koka inte rätten vid hög värme – det gör köttet hårt och torrt. Gulasch ska kokas länge.

Så här får du saft från en hel citron

Stick – ingen panik Panik.
Gästerna kommer i vilket ögonblick som helst, och du är mitt uppe i den typiska jäktiga förvandlingsprocessen “från hem-till-showroom-på-två-minuter”. Ljusstaken över rödbetsfläcken på damastduken. Ungarnas strumpor i tvättkorgen. Dekorativa citroner i reliefskål. Nästan i mål, men det saknas fortfarande ett par karaffer med vatten utspätt med en frisk smak av citron … men det är ju dekorationen! Räkna till tio och ta fram en nål. Stick hål på citronen med en grov nål och tryck ut så mycket saft du behöver. Sedan sluter sig hålet igen och du har fortfarande en hel citron. Nu kan du dekorer hur knasigt du vill.
Lite om citron

Citron är bra till det mesta. Vispgrädde styvnar bättre med ett par droppar citronsaft i (vilket är praktiskt om du befinner dig långt från en elvisp). Garvsyra från te sätter sig inte på tänder och kopp om du lägger en citronskiva i teet. Under renässansen använde överklassdamerna citronsaft för att få rödare läppar.