Matlagning med ånga - Gorenje

Matlagning med ånga

FOOD SIMPLIFIED
1.11.2017
Tillagningstiden i ångugn är som utgångspunkt samma som när du kokar i gryta, och beror på storlek och tillagningstemperatur. Prova dig fram, använd sunt förnuft och börja alltid med att välja den kortaste tillagningstiden. Du kan alltid förlänga tiden efter behov. Tillagningstiderna i följande tabeller är från kall ugn och är endast vägledande. Så, ut i köket och utforska din nya ugn!

Tillagning av kött

Vid tillagning med varmluft blir köttet ofta torrt, mörkt eller till och med bränt. Om du i stället använder en ångugn slipper du dessa problem. Ångan gör köttet mjukt och saftigt, samtidigt som den bevarar alla vitala ingredienser och framhäver de naturliga smakämnena. Det krävs mycket lite kryddor när du tillagar kött i ångugnen, och du kan enkelt tillaga en läcker och hälsosam måltid utan att tillföra något fett. Tänk på att, när man tillagar kött med ånga ska det vändas på grillen eller pannan för att få en stekyta - men med din kombi-ångugn kan du kombinera ånga med grill eller en annan uppvärmningsform för att ge köttet en fin färg och stekyta efter tillagning med ånga.
KÖTT MÄNGD TEMPERATUR TILLAGNINGSTID
Gulasch 600 g 100 °C 105 -115 min
Kassler 750 g 100 °C 40 - 60 min
Rostbiff 1000 g 100 °C 20 - 25 min
Skinka 1000 g 100 °C 40 - 60 min
Kycklingbröst 2 st 100 °C 10-12 min

Tillagning av fisk

Tillagning av fisk är ofta komplicerat, och fisken blir ofta torr eller faller sönder innan vi hinner servera den. Därför är ångugnen även perfekt till att tillaga fisk. Fisk tillagas med ånga i temperaturer mellan 75 och 85 °C, vilket gör att fisken behåller både alla proteiner och sin kompakta konsistens. Fisken blir underbart mjuk och saftig, och behåller all sin läckra smak.
FISK MÄNGD TEMPERATUR TILLAGNINGSTID
Räkor 1000 g 100 °C 5-10 min
Fisk (lax, tonfisk) 500 g 80 °C 7-10 min
Fisk, hel 1000 g 80 °C 20-30 min
Musslor 1000 g 80 °C 5-15 min

Tillagning av frukt och grönsaker

En hälsosam och balanserad kost består mycket av frukt och grönsaker. Tyvärr försvinner de viktigaste vitaminerna och mineralerna nästan helt vid vanlig kokning i vatten. I en ångugn kommer maten inte i direkt kontakt med vatten, vilket gör att de flesta nyttiga vitaminer och mineral stannar kvar, samtidigt som maten även behåller sin intensiva färg och goda smak. Ångugnen kan även användas till att konservera eller göra hemmagjord saft.
GRÖNSAKER MÄNGD TEMPERATUR TILLAGNINGSTID
Sparris 500 g 100 °C 4-6 min
Blomkål – i buketter 1000 g 100 °C 10-20 min
Broccoli – i buketter 700 g 100 °C 4-10 min
Fänkål 500 g 100 °C 5-15 min
Gröna bönor 500 g 100 °C 12-15 min
Morötter – hela 500 g 100 °C 12-25 min
Potatis – hela 500 g 100 °C 28-40 min
Potatis – i skivor 500 g 100 °C 18-28 min
Kikärtor 500 g 100 °C 85-95 min
Kål 500 g 100 °C 8-15 min
Brysselkål 500 g 100 °C 12-15 min
Rödbetor- hela 500 g 100 °C 55-65 min
Squash 500 g 100 °C 10-20 min
Ärtor 500 g 100 °C 5-10 min
FRUKT MÄNGD TEMPERATUR TILLAGNINGSTID
Plommon 500 g 100 °C 5-10 min
Körsbär 500 g 100 °C 5-10 min
Päron – halvor 500 g 100 °C 5-10 min
Rabarber 500 g 100 °C 3-7 min
Krusbär 500 g 100 °C 5-15 min
Äpple – i skivor 500 g 100 °C 5-10 min

Tillbehör

Att tillaga pasta och ris i ångugnen är ett enkelt sätt att få perfekta tillbehör – utan att de bränns vid eller kokar över. När du ångar torkat ris eller pasta ska de blötläggas i förhållandet 1:2, dvs. för varje del pasta eller ris du använder ska du tillsätta två delar vatten. Du ska alltid använda ett ångfat utan hål när du tillsätter vätska. Färsk pasta ska dock tillagas i ett ångfat med hål, då du inte behöver tillsätta extra vätska. Läs alltid på förpackningen för exakt tillagningstid.
TILLBEHÖR MÄNGD TEMPERATUR TILLAGNINGSTID
Ris 1:2 100 °C 15-30 min
Pasta - torkad 1:2 100 °C 8-16 min
Pasta - färsk 250 g 100 °C 3-5 min

Tips och råd för ångugn

Om du har rester från dagen innan kan du enkelt värma upp dem i ångugnen. Den ger en jämn värmefördelning utan att släppa ut alla vitaminer och mineraler. Det är ett enkelt och nyttigt sätt att värma upp resterna. Det krävs ingen extra vätska.

Destillering
Använd din ångugn till destillering av t.ex. nappflaskor och syltburkar. Det är både enkelt och säkrare.

Upptining
Använd ånga för att tina upp maten. Det går snabbt och är skonsamt för dina råvaror.

Syltning
Använd ångugnen till syltning och konservering. Du behåller strukturen i frukt och grönsaker.

Jäsning av deg
Använd ångugnen till att jäsa deg. Degen ska jäsa i 40 °C om inte annat anges i receptet. När du använder den här metoden torkar inte degen ut.

Inbyggnadsugnar med ångfunktion

Läv även

Upptäck andra Life Simplified-ämnen