Birkabullar - Gorenje
Birkabullar

Så här gör du

Värm mjölken tills den är ljummen. Blanda i jästen. Rör ned övriga ingredienser, förutom smöret. Ställ degen till att jäsa i ca 20 minuter. 

Kavla ut degen på mjölat bakbord till 25 x 40 cm. Fördela det kalla smöret över degen i tre omgångar. Använd en osthyvel till att skiva smöret tunnt. Smörskivorna fördelas över den ena deghalvan. Vik degen en gång så att smöret ligger inne i degen. Kavla ut degen igen till 25 x 40 cm, lägg på ett lager smör på halva degen, och vik den igen. Upprepa processen tre gånger tills smöret tagit slut. 

Degen skall jäsa i ca 30 minuter, gärna svalt, så att smör och deg får samma temperatur. När degen kavlas ut tredje gången bör den vara 0,5 cm tjock och 20 cm bred. Pensla degen med vatten och vik den så att den har tre lager. Kavla lätt så att lagren håller ihop. 

Pensla degen med ägg och strö över ett tätt och tjockt lager vallmofrön. Skär sedan degen i skivor på 5 x 10 cm. Ca 20 stycken birkabullar bör det bli. Låt bullarna vila på  bakplåtspapper i cirka 30 minuter med en påse över bakplåten. 

Gräddas i 225 grader i 12-15 minuter. 

Foto & recept: Ditte Ingemann

Instagram

Antal bröd

Ca. 20 st

Du behöver

4 dl standardmjölk
50 g jäst
3 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
750 g vetemjöl
200 g kallt smör

Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod

#bastpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod