BaktipsBrödbagarens bästa baktips
I samarbete med det gastronomiska entreprenörsföretaget Meyers Madhus har vi gjort det lätt att kasta sig ut i brödbakningens ädla konst. Följer du dessa få enkla råd kommer inget bröd att bli dig övermäktigt.  

Börja med att grädda på hög värme

Om du vill att ditt vetebröd ska bli vackert luftigt, börjar du med att värma upp ugnen till dess maxtemperatur. Använd en baksten alternativt en bakplåt och ge ugnen god tid att bli ordentligt uppvärmd (minst 30 minuter). När du sedan sätter in brödet, som ska ligga på ett bakplåtspapper, på stenen/plåten, får det en värmekick som får det att jäsa upp extra mycket och bli härligt luftigt. Du kan t.ex. använda locket från en pizzakartong som bakspade när du ska sätta in brödet i ugnen. Efter ca 10 minuter gräddning på hög temperatur drar du ner värmen till den temperatur som receptet anger.

Använd ånga - med eller utan ångugn

Ånga i början av gräddningen gör att skorpan inte torkar ut, och brödet jäser bättre utan att spricka. Om du har ångugn, använder du ångfunktionen de första 5 minuterna. Om du inte har ångugn, kan du under uppvärmningen ställa en ugnsform i botten av ugnen och så hälla 1 dl vatten i denna när du sätter in brödet. Fyll efter 3 minuter på med ytterligare 1 dl vatten. 

Termometern är din vän

Den mest exakta metoden att bedöma när brödet är färdigt, är att använda en termometer, eftersom många olika faktorer kan påverka gräddningstiden. Använd gärna en digital termometer och stick in spetsen så att den hamnar mitt i brödet när gräddningstiden enligt receptet lider mot sitt slut. När temperaturen är uppe på 99–100° C,  är bröd som bakas på vete färdigt. Rågbröd är färdiggräddat vid 97–98°C .

Använd rätt knådteknik

Knåda dig till ett härligt luftigt bröd med den franska mästerbagaren Richard Bertinets alldeles speciella knådteknik.

Den säkraste vägen till det perfekta brödet

Här delar bloggaren Made by Mary med sig av sina bästa baktips. För att vara säker på att ditt bröd jäser som det ska och får en fin höjd och sprödhet, så är en baksten den säkraste vägen till det perfekta brödet. Du kan även ställa in en kopp med vatten i botten av ugnen, precis innan du sätter in brödet, för ännu bättre resultat. På det här viset garanteras du ett luftigt bröd med en härlig spröd skorpa.
Instagram

Dela dina bakresultat på Instagram med #bastpaabrod

#bastpaabrod

Mindre
Gorenje social medias
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Följ Bäst på bröd på Facebook och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ Bäst på bröd på Instagram och få inspiration genom recept, baktips och härliga brödupplevelser.

#bastpaabrod